Direct naar hoofdmenu / Zoeken

2013

 • Amendement Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw aangenomen in Tweede Kamer
  22 december 2013
  Vlak voor het kerstreces is een amendement van Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) aangenomen door de Tweede Kamer over de Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw (SIS). Het amendement houdt in dat 5,3 miljoen euro budget beschikbaar komt, gedekt door niet-benut topsectoren budget. Ook VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas heeft zich ingespannen voor deze impuls aan de sector. Het budget voorziet in een tegemoetkoming voor de meest risicovolle innovatieve investeringen in de scheepsbouw.
  Lees meer
 • Alewijnse verwerft opdracht voor ombouw Polarcus Naila
  19 december 2013
  Alewijnse 19-12-2013 120pix
  Systems integrator Alewijnse Marine Systems heeft een contract getekend voor de volledige elektrische ombouw van seismisch schip Polarcus Naila. Het ultramoderne, 12 streamer 3D/4D seismische schip arriveert in februari 2014 bij de Damen-werf Shipdock Amsterdam voor een refit van slechts 35 dagen.
  Lees meer
 • Ron van den Oetelaar nieuw bestuurslid Scheepsbouw Nederland
  18 december 2013
  Ron vd Oetelaar 18-12-2013 120pix
  Op 11 december is Ron van den Oetelaar, general manager van Bosch Rexroth Benelux toegetreden tot het bestuur van Scheepsbouw Nederland. Tijdens de Algemene Ledenvergadering nam hij deze functie over van Jörg de la Motte, die een nieuwe internationale managementfunctie binnen het Bosch concern in Duitsland heeft. Tijdens dezelfde vergadering is ingestemd met de driejarige verlenging van bestuurslid Fred van Beers, managing director van Wärtsilä Netherlands.
  Lees meer
 • Orlaco introduceert revolutionaire All Time Vision Camera: ATVC
  18 december 2013
  Orlaco 18-12-2013 120pix
  Orlaco is nu verder gegaan dan ooit door officieel haar nieuwste zichtoplossing te onthullen: de All Time Vision Camera (ATVC). Voertuigbestuurders die constant werken in stoffige, vuile, besneeuwde of regenachtige omstandigheden kunnen vanaf nu non-stop feedback krijgen op hun zicht met de Orlaco All Time Vision Camera. Met deze revolutionaire camera kan de bestuurder continu realtime camerabeelden ontvangen, ongeacht de weers- of werkomstandigheden. De ATVC is uniek in zijn soort met een onderscheidende geïntegreerde oplossing om zichzelf te reinigen.
  Lees meer
 • Maritieme studie in Brazilië: lokale partner vereist
  18 december 2013
  MBH hotspot 18-12-2013 120pix
  Zonder lokale partner of vertegenwoordiging krijgen Nederlandse maritieme bedrijven geen voet aan de grond in Brazilië. De Brazilianen willen local content zien. Een geïntegreerde clusterstrategie, slimme gezamenlijke aanbiedingen richting Braziliaanse partners en delen van onderlinge kennis via masterclasses zijn noodzakelijke ingrediënten om de Braziliaanse markt te veroveren. Zeker voor kleinere Nederlandse bedrijven is het essentieel om de aanwezigheid in Brazilië gezamenlijk te organiseren. Dit bespaart geld en geeft grotere geloofwaardigheid bij potentiële Braziliaanse klanten.
  Lees meer
 • Bedrijven gezocht voor inzet Young Maritime Representatives
  17 december 2013
  YMR's 4-11-2013 120pix
  Tijdens het Maritime Awards Gala 2013 zijn de Young Maritime Representatives (YMR’s) bekendgemaakt. Michelle van der Wees en Coen Bouhuys gaan het komend jaar als ambassadeurs voor de maritieme sector aan de slag. Nederland Maritiem Land zoekt daarom bedrijven waar de YMR’s langs kunnen gaan. Bedrijven kunnen zich aanmelden om een YMR te ontvangen tijdens bijvoorbeeld een doop, productpresentatie, proefvaart, open dag, beurs, verkrijging subsidie. Dit levert promotie voor de sector, maar ook voor het betreffende bedrijf.
  Lees meer
 • STC-Group organiseert Bedrijvendag
  17 december 2013
  STC 17-12-2013 120pix
  Op 24 januari 2014 organiseert de STC-Group een Bedrijvendag. Vrijwel alle locaties van de STC-Group openen op die dag de deuren voor het bedrijfsleven uit de maritieme, logistieke, procestechnologische en havensector. Bedrijven zijn van harte welkom om zich te laten informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van training en opleiding en kunnen een kijkje nemen in het omvangrijke simulatorenpark dat de STC-Group inzet bij training en opleiding.
  Lees meer
 • Shipyard De Hoop tekent opdracht voor tien zeer geavanceerde Platform Supply Vessels
  17 december 2013
  Shipyard de Hoop 16-12-2013 120pix
  Shipyard De Hoop kondigt met trots aan dat zij een contract hebben getekend voor de levering (zowel het ontwerp als de bouw) van tien Platform Supply Vessels (PSV) aan Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). ADNOC heeft begin 2013 de inschrijving voor deze opdracht geopend en na een technische prekwalificatieronde is het aantal gegadigden teruggebracht tot slechts een beperkt aantal geschikte internationale kandidaten. De inspanningen van Shipyard De Hoop werden tijdens de laatste (commerciële) selectieronde bekroond met deze prestigieuze opdracht, omdat zij het meest technisch geavanceerde ontwerp tegen concurrerende voorwaarden konden leveren.
  Lees meer
 • Defensie presenteert innovatieprojecten
  16 december 2013
  Defensie 16-12-2013 120pix
  Defensie heeft tijdens het evenement ‘Innovation in Defence 2013’ negentien innovatieprogramma’s gepresenteerd die dit jaar zijn afgerond. Het gaat om programma’s die samen met de kennisinstituten TNO, NLR, MARIN en het NLDA zijn uitgevoerd. De bijeenkomst, dit jaar voor de tweede keer, vond plaats in Den Haag en trok ruim 350 deelnemers van Defensie en meer dan honderd vanuit de industrie.
  Lees meer
 • Geen zee te hoog voor het Noord-Nederlandse maritieme Cluster
  13 december 2013
  Geen zee 18-12-2013 120pix
  Noord-Nederland en de maritieme wereld zijn sterk met elkaar verbonden. Met een totale omzet van 1,3 miljard euro en een werkgelegenheid voor circa 4300 personen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vormen de 112 maritieme bedrijven een economische factor van betekenis. Daarnaast levert het maritieme onderwijs met 1600 leerlingen een belangrijke bijdrage aan het bedrijfsleven in heel Nederland. Noord-Nederlandse maritieme bedrijven en organisaties hebben sterke wortels in de regio en houden ook koers in zwaar weer. Door samenwerking te zoeken en in te spelen op marktkansen is er perspectief in een speelveld met zware internationale concurrentie. Voor het maritieme cluster gaat geen zee te hoog.
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland geeft Human Capital in 2014 volle aandacht
  12 december 2013
  ALV 12-12-2013 120pix
  Op 11 december stond de Openbare Ledenvergadering van Scheepsbouw Nederland volledig in het teken van ‘Human Capital’. In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gaf Gert Jan Huisink (directeur Human Capital van Scheepsbouw Nederland) weer dat de vereniging dit thema in 2014 de volle aandacht geeft. 160 leden en relaties woonden het programma met diverse sprekers en een Informatiemarkt bij.
  Lees meer
 • Nieuwjaarsreceptie Scheepsbouw Nederland
  12 december 2013
  Nieuwjaarsreceptie 17-12-2013 120pix
  Scheepsbouw Nederland heet haar leden en relaties welkom om op donderdag 23 januari 2014 vanaf 16.30 uur het glas te heffen op een voorspoedig en succesvol nieuwjaar. De activiteiten vinden plaats in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De nieuwjaarsreceptie van Scheepsbouw Nederland is uitsluitend voor genodigden.
  Lees meer
 • Horizon 2020 van start met 15 miljard euro voor twee jaar
  12 december 2013
  Vanaf 11 december doet de Europese Commissie voor het eerst een oproep voor het indienen van nieuwe projectvoorstellen voor Horizon 2020, het programma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie ter waarde van 80 miljard euro. In de eerste twee jaar wordt meer dan 15 miljard euro aan financiering toegekend, om de Europese kenniseconomie te stimuleren en problemen op te lossen die iets voor de burger kunnen betekenen. Daarbij krijgen twaalf gebieden in 2014/2015 speciale aandacht, waaronder gepersonaliseerde zorg, digitale veiligheid en slimme steden.
  Lees meer
 • ProSea organiseert cursus ‘Marine Environmental Awareness’
  12 december 2013
  De cursus 'Marine Environmental Awareness', die plaatsvindt op 25 en 26 februari in Amsterdam, heeft als doel de kennis over verontreiniging van het maritieme milieu te vergroten en meer bewustzijn te creëren. De organisatie is in handen van ProSea Marine Education. De cursus is bedoeld voor alle maritieme bedrijven, op zee en aan wal.
  Lees meer
 • Eekels ontvangt opdracht voor vijf Fast Supply Vessels
  10 december 2013
  Eekels 10-12-2013 120pix
  Eekels Technology B.V. heeft van Shipyard De Hoop de opdracht ontvangen voor de elektrische installatie en de hybride voortstuwing van vijf Fast Supply Vessels (en 2 additioneel) van het type 2000/20 Hybride. Het project kent vele uitdagingen, en past daarom zeer goed bij De Hoop en Eekels.
  Lees meer
 • Nieuw: Training Technical Superintendent
  10 december 2013
  Training Superintendent 10-12-2013 120pix
  Voor equipment leveranciers en reparatiewerven is de technical superintendent een belangrijk aanspreekpunt. Hij is de schakel tussen schip en wal en belangrijk bij de aanschaf van nieuwe onderdelen en het aanbesteden van reparatieopdrachten. Op verzoek van en in samenwerking met een aantal rederijen, heeft HME een training opgezet die geheel in het teken staat van de technical superintendent. De zesdaagse training kent drie modules van twee dagen en wordt in het voorjaar van 2014 in Vlaardingen gegeven.
  Lees meer
 • Ajax Chubb Varel overhandigt CO2 blusinstallatietrainingsunit aan Falck Safety Services
  10 december 2013
  Ajax Chubb 10-12-2013 120 pix
  Op woensdag 4 december werd bij Falck Safety Services officieel de nieuwe CO2 blusinstallatietrainingsunit van Ajax Chubb Varel overhandigd. Ajax Chubb Varel levert al meer dan 15 jaar dergelijke CO2 blusinstallaties aan de Holland America Line.
  Lees meer
 • Vierde editie Scheepsbouw Nederland Magazine binnenkort in de bus
  10 december 2013
  SN Mag 10-12-2013 120pix
  Het vierde nummer van het Scheepsbouw Nederland Magazine in 2013 is verschenen. In deze editie worden de marktkansen in Japan uitgelicht en wordt ingegaan op groener varen in de regio Rotterdam. U leest ook over de duurzaamheidsaanpak van Niron Staal en Shipdock en over het bezoek van innovatieve studenten aan Europort. Verder komt de gezamenlijke kracht van de Maritime by Holland Paviljoens aan bod. Nieuw in het magazine is de rubriek Medewerkers. En verder: Minister Schultz bezoekt Scheepsbouw Nederland, de nieuwe training Technical Superintendent, de Maritieme Innovatie Agenda 2014 en nog veel meer.
  Lees meer
 • Veka versterkt offshorepositie
  10 december 2013
  Met de introductie van een nieuwe, grotere Multipurpose Catamaran 26, voor vervoer van serviceploegen en gereedschap naar windmolenparken, hoopt het concern een groter stempel op dit marktsegment te gaan drukken.
  Lees meer
 • Advies bedrijfsleven gewenst bij vaststelling Competentieprofielen
  04 december 2013
  Ulstein 4-12-2013 120pix
  Recentelijk is voor het domein hbo Engineering, waar de opleiding Scheepsbouwkunde onder valt, het landelijke competentieprofiel Bachelor of Engineering vastgesteld. Omdat advies en input van het bedrijfsleven onontbeerlijk zijn voor het definitief samenstellen hiervan, organiseert FME-CWM in samenwerking met hbo Engineering en de Koninklijke Metaalunie een werkveldconferentie op 23 januari 2014 in Zoetermeer. Scheepsbouw Nederland nodigt lidbedrijven uit deze bijeenkomst bij te wonen, zodat er ook voor de opleiding Scheepsbouwkunde zo veel mogelijk aansluiting op de praktijk gerealiseerd kan worden.
  Lees meer
 • Seminar Integrated Systems and Flexible Manning goed bezocht
  04 december 2013
  Woensdag 27 november vond het seminar ‘Integrated Systems and Flexible Manning’ plaats. Bijna honderd aanwezigen uit alle delen van de maritieme sector kwamen bijeen om oplossingen te zoeken die bemanning, schip en reder ontzorgen. De aanwezige partijen zorgden voor een overleg met diepgang, waarbij meerdere mogelijkheden om kosten te besparen tot in detail werden besproken.
  Lees meer
 • Volledig programma Platform Schone Scheepvaart seminar ‘CO2: meten, monitoren & minderen’ bekend
  04 december 2013
  Op 18 december organiseert het Platform Schone Scheepvaart in samenwerking met HME het seminar ‘CO2: meten, monitoren en minderen’. Tijdens dit seminar zullen prominente sprekers uit de industrie en vanuit de overheid u op de hoogte brengen van de huidige regelgeving op het gebied van CO2 reductiemaatregelen voor de zeevaart en de nieuwste ontwikkelingen.
  Lees meer
 • Minister Schultz van Haegen op bezoek bij Scheepsbouw Nederland
  03 december 2013
  Schultz 3-12-2013.jpg 120 pix
  Voorzitter Sjef van Dooremalen, vice-voorzitter Hans Voorneveld en algemeen directeur Peter Zoeteman ontvingen op 27 november minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op het kantoor van Scheepsbouw Nederland. De minister bezocht Scheepsbouw Nederland in het kader van een werkbezoek aan de maritieme cluster georganiseerd door de koepel Nederland Maritiem Land. De voorzitter vroeg de minister in het bijzonder om aandacht voor innovatieondersteuning.
  Lees meer
 • Hbo Scheepsbouwkundige worden via werk-/leertraject
  03 december 2013
  STC 3-12-2013 120pix
  STC bv en TCPM starten eind januari/begin februari 2014 met een Post hbo Scheepsbouw-traject. Een werk-/leertraject waarbij hbo’ers en tu’ers met een afstudeerrichting werktuigbouw of luchtvaarttechniek worden opgeleid tot hbo Scheepsbouwkundige. Bedrijven kunnen eigen medewerkers inschrijven voor de opleiding of via TCPM geworven kandidaten aanstellen.
  Lees meer
 • Afstudeeropdrachten studenten Werktuigbouwkunde gezocht
  03 december 2013
  Studenten 3-12-2013 120pix
  Ruim zestig Werktuigbouwkundigen van Hogeschool Rotterdam zoeken een bedrijf met een afstudeeropdracht. De speeddate met studenten Werktuigbouwkunde voor matchmaking tussen studenten en bedrijven, die gepland stond voor 4 december, is afgelast wegens te weinig aanmeldingen vanuit bedrijven. Scheepsbouw Nederland brengt bedrijven met een afstudeeropdracht daarom nu graag in contact met Hogeschool Rotterdam, zodat de studenten alsnog in het maritieme bedrijfsleven geplaatst kunnen worden.
  Lees meer
 • Nieuw: collectieve beursdeelname aan EWEA Wind Energy Barcelona
  02 december 2013
  EWEA Barcelona 02-12-2013 120pix
  Van 10 tot en met 13 maart 2014 vindt de beurs EWEA Barcelona plaats. HME organiseert in, samenwerking met NWEA, Energy Valley en NNOW, opnieuw een Wind Energy by Holland Paviljoen.
  Lees meer
 • Imtech Marine Innovation Lab vestigt zich in RDM Innovation Dock
  02 december 2013
  Imtech 2-12-2013 120pix
  Imtech Marine heeft maandag 2 december op RDM Campus de huurovereenkomst getekend met Havenbedrijf Rotterdam waarmee de basis is gelegd voor het Imtech Marine Innovation Lab. Met dit innovatiecentrum, dat een gepaste plek krijgt in het ‘Innovation Dock’ van RDM, geeft Imtech Marine vorm aan haar ambities op het gebied van groene technologie en geïntegreerde automatisering.

  Lees meer
 • Boskalis bestelt megacutter voor de baggeractiviteiten
  28 november 2013
  IHC Merwede 28-11-2013 120pix
  Koninklijke Boskalis Westminster NV heeft een nieuwe zelfvarende megacutter besteld bij IHC Merwede. De nieuwe megacutter, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.700 kW en een pompvermogen van 15.600 kW, betreft een vervangingsinvestering. De totale investering bedraagt circa EUR 170 miljoen en de bouw duurt naar verwachting ruim drie jaar.
  Lees meer
 • Job Event 'De weg naar werk'
  28 november 2013
  Job-event 28-11-2013 120pix
  Job Event, dat van 9 t/m 11 januari 2014 plaatsvindt in Ahoy Rotterdam is een ontmoetingsplaats voor werkgevers en werkzoekenden. Het evenement wordt gehouden om baanveranderaars, werkzoekenden en studenten te faciliteren bij het opdoen van informatie over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het thema van Job Event is ‘De weg naar werk’. Gedurende drie dagen bezoeken ruim 4.400 werkzoekenden dit evenement om zich in West-Nederland te oriënteren op een nieuwe, passende uitdaging. Job Event is de afgelopen edities een succesvol platform gebleken om ‘matches’ tot stand te brengen.
  Lees meer
 • Norwegian Getaway aan de Keppel Verolme werf
  28 november 2013
  Keppel 28-11-2013 120 pix
  Op woensdag 27 november is in de ochtend het cruise schip ‘Norwegian Getaway’ aangekomen voor een kort verblijf aan de Keppel Verolme werf in Rotterdam.
  Het 324 meter lange en 42 meter brede schip zal in droogdok 7 in opdracht van de bouwwerf Meyer Werft GmbH een paar dagen in het dok droog staan. Het dokken vormt onderdeel voor het opleveren van het schip aan de klant.
  Lees meer
 • Windenergy by Holland Paviljoen op EWEA Offshore 2013 grote publiekstrekker
  27 november 2013
  EWEA 27-11-2013 120pix
  Van 19 tot en met 21 november vormden 23 Nederlandse bedrijven een Winderenergy by Holland Paviljoen tijdens de beurs EWEA Offshore in Frankfurt. Het paviljoen trok veel aandacht en was met name tijdens de netwerkreceptie op woensdag een ware publiekstrekker. De hele Holland Lounge stond vol! Het Windenergy by Holland Paviljoen werd georganiseerd door HME in samenwerking met NWEA, Energy Valley en NNOW.
  Lees meer
 • Nederland present op beurs Marintec die 3 december van start gaat
  27 november 2013
  Marintec 27-11-2013 120pix
  Volgende week is het zover, dan gaat de beurs Marintec van start in Shanghai. Het is de laatste grote beurs dit jaar waaraan zo’n grote groep Nederlandse bedrijven deelneemt. Het Maritime by Holland Paviljoen telt wel 24 bedrijven.
  Lees meer
 • Uitkomsten jaarlijks ‘Dronkers-onderzoek’: VMBO Scheepvaart en Transport College scoort op alle fronten goed
  26 november 2013
  Het VMBO van het Scheepvaart en Transport College doet het goed. Dit blijkt uit het afgelopen zaterdag door de Volkskrant gepubliceerde Dronkers-onderzoek. Dit is een jaarlijks onderzoek naar de prestaties van middelbare scholen. Het Dronkers-cijfer, op een schaal van 1 tot 10, geeft weer over hoeveel kennis en vaardigheden de voor het eindexamen geslaagde leerlingen van de onderzochte scholen beschikken. De Basisberoepsgerichte Leerweg kreeg een 9, de Kaderberoepsgerichte Leerweg een 8 en de in 2012 gestarte Gemengde Leerweg een 7. Daarmee hoort het Scheepvaart en Transport College tot de top van Rotterdam.
  Lees meer
 • Projectweek op het Scheepvaart en Transport College
  26 november 2013
  STC 26-11-2013 120pix
  Eerstejaars studenten Maritiem Officier en Scheepsbouwkunde van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam hadden van 11 tot 15 november een projectweek om te leren samenwerken en projectmatig te denken. De studenten Scheepsbouwkunde gingen aan de slag met een opdracht van Scheepsbouw Nederland, ontwerp een multipurpose schip voor de tropen. De Maritiem Officieren kregen de opdracht een zeeschip te ontwerpen voor Boa Vista.
  Lees meer
 • Studenten werktuigbouwkunde zoeken afstudeeropdracht
  25 november 2013
  Speeddate 13-11-2013 120pix
  Op 4 december vinden er speeddates plaats met studenten Werktuigbouwkunde van de Hogeschool Rotterdam. Bedrijven kunnen van deze gelegenheid gebruik maken om de studenten te enthousiasmeren voor een baan in de maritieme sector.
  Lees meer
 • FL60 LED floodlights op Frank Bonefaas
  25 november 2013
  TTT 25-11-2013 120pix
  Producten mogen op papier veelbelovend zijn, de praktijk is vaak belangrijker dan theorie. Daarom heeft Theunissen Technical Trading BV het eerste grote project met de FL60 LED floodlights van Glamox Aqua Signal nauwlettend in de gaten gehouden. Op de Frank Bonefaas, een hektrawler van rederij Vrolijk, zijn de halogeen floodlights op het voor- en achterdek vervangen door de nieuwe LED floodlights type FL60. ‘Het is een grote verbetering vergeleken met de oude halogeen verlichting.’
  Lees meer
 • Onderzoeksopdrachten gevraagd voor derdejaars marofs
  25 november 2013
  Voor de opleiding tot maritiem officier in Vlissingen start De Ruyter Academy op dinsdag 4 februari 2014 met een onderzoeksperiode voor derdejaars hbo-studenten. Gedurende de periode februari-oktober 2014 werken zij in groepen van drie of vier studenten aan een maritiem gerelateerd praktijkonderzoek. Dit gebeurt naast het reguliere lesprogramma. Er is per project 300 uur per student beschikbaar voor het opstellen van het startdocument en het projectvoorstel, de uitvoering van het onderzoek en het schrijven van de rapportage. De studenten worden wekelijks begeleid door een docent en krijgen ondersteunende workshops op het gebied van o.a. onderzoek en methodiek.
  Lees meer
 • Idee Café GoBio! in Duurzaamheidsfabriek
  25 november 2013
  Op donderdag 12 december vindt in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht een Idee Café plaats voor ondernemers met interesse in de toepassing van biobased materialen, zoals coatings, bioplastics en biobrandstoffen. Tijdens de bijeenkomst komen diverse ondernemers aan het woord, die hun biobased project presenteren. Daarnaast is voldoende gelegenheid te discussiëren en te netwerken.
  Lees meer
 • DBR levert met spoed generator set voor noodhulp Filipijnen
  21 november 2013
  Naast de vele slachtoffers, is ook zeevaartschool Palompon Institute of Technology waar de KVNR een nauwe relatie mee onderhoudt, zwaar getroffen door de tyfoon. De redersvereniging heeft DBR Generatorsets uit Sliedrecht gevraagd om op zeer korte termijn een generator set te leveren voor de noodhulp aldaar.
  Lees meer
 • Grote groep reders present bij seminar Integrated Systems and Flexible Manning op 27 november a.s.
  21 november 2013
  Een grote groep reders en diverse toeleveranciers gaan tijdens het komende Shore Support en Broadband@Sea seminar ‘Integrated Systems and Flexible Manning’ met elkaar in gesprek over hoe ze ‘Shore Support’ gaan realiseren in de praktijk en de volgende stap naar efficient ship management kunnen gaan zetten. De grote animo lijkt vooral te komen uit het besef dat als partijen elkaar samen kunnen vinden de goede oplossingen binnen handbereik liggen. Het seminar vindt plaats op 27 november in Harderwijk. Inschrijven is nog enkele dagen mogelijk.
  Lees meer
 • Maritieme sector ziet kansen in Indonesië
  20 november 2013
  indonesie vlag
  Momenteel vindt één van de grootste Nederlandse handelsmissies ooit naar Indonesië plaats. Minister-president Mark Rutte reist met een delegatie van zo`n 100 bedrijven vier dagen lang door Indonesië om de handelsbetrekkingen tussen de twee landen te intensiveren. Diverse maritieme bedrijven nemen deel aan deze missie.
  Lees meer
 • Cofely bouwt een nieuwe gasbehandelingsinstallatie op de Maasvlakte
  19 november 2013
  Oranje-Nassau Energie (ONE) heeft Cofely, marktleider in duurzame technologische oplossingen, de opdracht gegund voor de bouw van een nieuwe gasbehandelingsinstallatie op de Maasvlakte. ONE heeft op die locatie een gasveld met hoog calorisch gas aangeboord. De installatie gaat condensaat, propaan en butaan van het aardgas scheiden. Het contract voor de bouw is op 15 november 2013 getekend.
  Lees meer
 • Openbare Ledenvergadering in teken van ‘Human Capital’
  20 november 2013
  ALV 11122013
  Op 11 december 2013 vindt in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht de Openbare Ledenvergadering van Scheepsbouw Nederland plaats. De bijeenkomst, ook toegankelijk voor niet-leden, staat geheel in het teken van 'Human Capital'. Voorafgaand aan deze vergadering kunnen leden de gezamenlijke Algemene Ledenvergadering van VNSI en Vereniging Holland Marine Equipment bijwonen.
  Lees meer
 • Breng uw bedrijf onder de aandacht in Zuid-Oost Azië met behulp van HME Singapore
  20 november 2013
  Groot Zuidoost-Azië met Singapore, Maleisië, Indonesië, Australië, de Filippijnen, Thailand, Zuid-China, Vietnam en Bangladesh biedt een scala aan nieuwe marktkansen voor de Nederlandse maritieme industrie. Speciaal voor de MKB achterban is daarom in 2012 HME Singapore geopend. HME Singapore heeft de ambitie om in 2014 haar activiteiten verder uit te breiden. Een nieuwe Business Development Manager, Evylene Chua, is onlangs aangesteld en daarmee is er extra capaciteit beschikbaar gekomen om (nieuwe) leden aanvullende diensten aan te kunnen bieden.
  Lees meer
 • Gezocht: Ideeën voor haalbaarheidsstudies ten behoeve van innovatie
  21 november 2013
  Innovatielab
  Ook in 2014 biedt Scheepsbouw Nederland ondersteuning bij het voorbereiden van innovatieprojecten. Zo voeren wij jaarlijks diverse haalbaarheidsstudies uit voor projecten met een breed belang voor de Nederlands scheepsbouw. Heeft u een goed idee voor een haalbaarheidsstudie en voldoet dat aan onderstaande criteria, dan kunnen we dit wellicht indienen voor de Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) regeling van Nederland Maritiem Land.
  Lees meer
 • Platform Schone Scheepvaart seminar ‘CO2: meten, monitoren & minderen’ op 18 december a.s.
  19 november 2013
  Op 18 december organiseert het Platform Schone Scheepvaart in samenwerking met HME het seminar ‘CO2: meten, monitoren en minderen’. Tijdens dit seminar zullen prominente sprekers uit de industrie en vanuit de overheid u op de hoogte brengen van de huidige regelgeving op het gebied van CO2 reductiemaatregelen voor de zeevaart en de nieuwste ontwikkelingen.
  Lees meer
 • Damen introduceert Walk-to-Work-schip
  20 november 2013
  Damen walktowork
  Damen Shipyards heeft een volledig nieuwe WSV (Wind Farm Service Vessel ) ontwikkeld voor de ondersteuning en accommodatie van het onderhoudpersoneel van windturbines op zee. Het is een zogenaamd 'Walk-to-Work'-schip, wat inhoudt dat het personeel gewoon naar het werk kan lopen. In nauw overleg met de branche is het schip ontworpen op grond van een aantal basisprincipes: het moet faciliteiten en accommodatie bieden voor 45 onderhoudsmedewerkers en 15 bemanningsleden voor een periode van maximaal één maand.
  Lees meer
 • Verruiming sluis Kornwerderzand
  18 november 2013
  De sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand wordt mogelijk verruimd. Minister Schultz van Haegen geeft de regio ruimte om hier, samen met het Rijk, een oplossing voor te zoeken. Door de passage bij Kornwerderzand te vergroten kunnen grotere schepen Lemmer, Makkum, Urk en de regio Zwolle, Kampen, Meppel bereiken. Dit geeft naast een behoorlijke omzetgroei voor bedrijven in deze regio ook meer werkgelegenheid.
  Lees meer
 • Japan: reële kansen door samenwerking
  14 november 2013
  Seminar Japan 30-10-2013 120pix
  Het HME seminar ‘Marktkansen Japan’ op 13 november in het Novotel Brainpark Rotterdam gaf een goed overzicht van de kansen in Japan. Voor Nederlandse bedrijven liggen deze met name in offshore infrastructuur en faciliteiten, materialen voor LNG carriers, materialen voor offshore vessels, speciale schepen en offshore wind. Het pakken van deze kansen wordt beter bereikbaar door deel te nemen aan het Holland Marine House Japan.
  Lees meer
 • Speeddate met werktuigbouwkundigen
  13 november 2013
  Speeddate 13-11-2013 120pix
  Vindt u het moeilijk om afgestudeerde werktuigbouwkundigen te enthousiasmeren voor uw bedrijf? De HBO Werktuigbouwkunde studenten van de Hogeschool Rotterdam zoeken een afstudeeropdracht. Dit is uw kans om ze enthousiast te maken voor de maritieme sector. Reserveer 4 december alvast in uw agenda voor een speeddate met werktuigbouwkundigen.
  Lees meer
 • Indrukwekkende Nederlandse presentatie op thuisbeurs Europort
  13 november 2013
  Europort 7-11-2013 120 pix
  In elke hoek, in elke hal: Nederland was er en overtuigde met indrukwekkende productpresentaties, innovaties en professionaliteit. Bijna veertig bedrijven waren present in één van de twee Maritime by Holland Paviljoens, 24 bedrijven presenteerden hun nieuwste technologische ontwikkelingen tijdens de zes Advanced Technology Conferences en 51 bedrijven participeerden in de Green Route.
  Lees meer
 • 200 ondernemende studenten aan de slag met Maritime Entrepreneurship Challenge
  12 november 2013
  Op dinsdag 19 november en woensdag 20 november gaan ruim tweehonderd HBO-studenten de uitdaging aan om een innovatief businessplan te ontwikkelen tijdens de Maritime Entrepreneurship Challenge. In een dagdeel bedenken studenten nieuwe business modellen voor de Nederlandse offshore sector, over windenergie op zee. De Maritime Entrepreneurship Challenge is onderdeel de Global Entrepreneurship Week 2013 met als sponsor de Kamer van Koophandel Rotterdam.
  Lees meer
 • Atlas Copco tekent intentieverklaring voor dealerschap met Verhaar Omega
  12 november 2013
  Atlas 12-11-2013 120pix
  Op donderdag 7 november, tijdens Europort 2013, ondertekenden Bob van Wijnen, Managing Director van Atlas Copco Compressors Nederland en Jan Verhaar, Mark Verhaar en Dick-Jan de Blaeij, directie Verhaar Omega, een intentieverklaring tot dealerschap, waarmee hun jarenlange samenwerking is bezegeld. Verhaar Omega is al decennia lang actief met de verkoop van allerlei voortstuwingssystemen in de scheepvaart.
  Lees meer
 • Maritiem symposium focust zich op onmogelijke ontwikkelingen
  12 november 2013
  “Specialized in the impossible!” is het thema van het lustrumsymposium van de maritieme studievereniging S.G. “William Froude” van de Technische Universiteit Delft. Dit symposium zal worden gehouden op vrijdag 21 februari 2014 in de Beurs-WTC te Rotterdam.
  Lees meer
 • Eerste twintig studiebeurzen Topsector Water uitgereikt
  12 november 2013
  Topsector Water 12-11-2013 120pix
  De Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, heeft dinsdag 12 november de eerste twintig studiebeurzen Topsector Water uitgereikt. De winnaars ontvingen na een selectieproces een tweejarige beurs die beschikbaar is gesteld door werkgevers uit de watersector. De watersector die de domeinen maritieme techniek, delta- en watertechnologie omvat, heeft er nadrukkelijk voor gekozen om beurzen op MBO, HBO en WO master niveau aan te bieden. De filosofie van de sector is dat er vroegtijdig geïnvesteerd moet worden in praktijk én kennis.
  Lees meer
 • MARIN biedt zes innovatieve mkb’ers gratis testtijd voor nieuwe maritieme concepten
  11 november 2013
  MARIN wil de ontwikkeling van innovatieve maritieme concepten door Nederlandse mkb’ers stimuleren. Daarom biedt ze per jaar zes mkb’ers aan twee weken lang gratis gebruik te maken van het MARIN Concept Basin. Dat kondigde MARIN directeur Bas Buchner aan op MARIN’s jaarlijkse R&D seminar op 19 september: “Het is bedoeld voor mkb’ers die een nieuw maritiem concept willen testen: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief mkb’ers helpen een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van hun innovatie”.
  Lees meer
 • Veth Propulsion levert thrusters ss Josephine aan De Gerlien van Tiem
  11 november 2013
  Veth 11-11-2013 120pix
  Veth Propulsion uit Papendrecht gaat de voortstuwing leveren voor het nieuwe ss Josephine van de Zwitserse rederij Uniworld. Met scheepswerf De Gerlien van Tiem werden woensdag 6 november de contracten daarvoor op Europort (stand 1200) feestelijk ondertekend. Het gaat om twee voorstuwingsinstallaties. Z-drives VZ 900 CR van elk 850 kW bij 1800 toeren waar een dieselelektrische aandrijving voor komt. Daarnaast worden twee boegschroeven geleverd, 1 compactjet 1200 V die 450 kW bij 1000 toeren levert en een tunnel VT 150 die 150 kW bij 1500 toeren levert.
  Lees meer
 • Barkmeijer Stroobos bouwt Marietje Astrid
  11 november 2013
  Barkmeijer 11-11-2013 120pix
  Bij Barkmeyer Shipyards in Stroobos is de bouw van nummer 322 in volle gang. Dit vierde met een straalbuis uit te voeren 1A ijsversterkte multipurpose carrier voor de Combinatie Danser-Van Gent/Wagenborg werd 31 oktober op een 12-assige SPMT en een twaalf aslijnen tellende rollerwagen naar de helling getransporteerd.
  Lees meer
 • Record Maritieme Gastlessen gebroken
  11 november 2013
  Maritieme Gastlessen 11-11-2013 120pix
  De recordpoging ‘Maritieme Gastlessen’ is ruimschoots in haar doelstelling geslaagd. In één week werden maar liefst 314 gastlessen verzorgd, zo maakte Jeannette Baljeu, wethouder Haven, Verkeer en Regionale economie van de gemeente Rotterdam vrijdag 8 november bekend.
  Lees meer
 • Idee Café 26 november: circulaire economie in de maritieme sector
  11 november 2013
  Duurzaam denken en handelen als nieuwe vorm van waardecreatie en als bijdrage aan een circulaire economie. Waarom zien steeds meer bedrijven het als businessmodel voor huidige en toekomstige groei? Welke veranderingen, nieuwe perspectieven en vaardigheden vraagt circulaire economie van een organisatie? Hoe zet je zo een proces in beweging en hoe krijg je belanghebbenden mee?
  Lees meer
 • Innovatieproject 'Hydrogen, LNG or Diesel?' wint Future Pioneers Contest 2013
  11 november 2013
  Future Pioneers Contest 11-11-2013 120pix
  Jeroen Zuurman, Berry van Drie, Gerben Bouwers en Ryan de Bruijn hebben met hun innovatieproject ‘Hydrogen, LNG or diesel? How to meet the new MARPOL NOx tier 3 requirements for a second-hand engine’ de meeste stemmen los weten te krijgen onder de bezoekers van Europort 2013. Van de 333 stemmen waren er 66 voor deze studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.
  Lees meer
 • Aquality neemt ISO-9001:2008 certificaat in ontvangst
  07 november 2013
  Aquality 7-11-2013 120pix
  Op 6 november, tijdens EUROPORT 2013, heeft Aquality BV het ISO-9001:2008 certificaat in ontvangst genomen. Deze is overhandigd door Suzanne Bruggeman, accountmanager van Bureau Veritas Certification Netherlands.
  Lees meer
 • Greenstream wint KNVTS Schip van het Jaar Prijs 2013
  07 november 2013
  Greenstream 7-11-2013 120pix
  Binnenvaarttanker ‘Greenstream’ is uitgeroepen tot meest innovatieve schip en bouwer Peters Shipyards werd daarvoor beloond met de KNVTS Schip van het Jaar-prijs. De prestigieuze prijs werd voor de 16e maal uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala in De Broodfabriek in Rijswijk op 31 oktober.
  Lees meer
 • IFS als ‘Leider’ geplaatst in Gartner Magic Quadrant for Single-Instance ERP voor productgerichte midmarket-bedrijven
  05 november 2013
  IFS is door onderzoeksbureau Gartner geplaatst als Leider in het kwadrant voor Single-Instance ERP voor productgerichte midmarket-bedrijven. Het bedrijf is daarnaast uitgeroepen tot Visionair in de Magic Quadrants voor Power Generation Enterprise Asset Management Software* en Delivery Utility Enterprise Asset Management**. IFS biedt met zijn IFS Applications-oplossing een flexibel, schaalbaar en geïntegreerd platform met rijke en innovatieve functionaliteit.
  Lees meer
 • Start recordpoging met eerste ‘maritieme gastles’ door Cathelijne Broers
  05 november 2013
  Gastles 05-11-2013 120 pix
  Donderdag 31 oktober heeft Cathelijne Broers, directeur van De Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk Amsterdam, een maritieme gastles gegeven aan kinderen van basisschool de Vlinderboom. Dit was de eerste gastles in het kader van de recordpoging ‘maritieme gastlessen’ die tijdens de Maritime Week 2013 (31 oktober tot en met 9 november) georganiseerd wordt door Nederland Maritiem Land.
  Lees meer
 • IHC Sealing Solutions lanceert nieuwe nul-emissie afdichting, SUPREME Athmos™
  04 november 2013
  SUPREME Athmos 4-11-2013 120pix
  Tijdens de Europort in Rotterdam van 5 t/m 8 november lanceert IHC Sealing Solutions, onderdeel van IHC Merwede, een nieuwe nul-emissie afdichting, de SUPREME Athmos™. Deze innovatie ligt in lijn met de doelstelling van IHC Sealing Solutions om duurzame en milieuvriendelijke afdichtingen in de markt te zetten. Dit unieke product zet een nieuwe standaard in de markt voor afdichtingen.
  Lees meer
 • Alfa Laval: oplossen van de energie-uitdaging op Europort 2013
  04 november 2013
  AlfaLaval 25-09-2013 Small
  Van 5 tot 8 november vindt in Ahoy Rotterdam één van de grootste maritieme vakbeurzen ter wereld plaats: Europort 2013. Op de stand van Alfa Laval (8212, in hal 8) kunnen bezoekers kennis maken met een allesomvattende aanpak om de financiële en wettelijke druk te verlichten, met in de eerste plaats oplossingen voor energiebesparing en hogere prestaties.
  Lees meer
 • Maritime by Holland Catalogue 2014 verschenen
  04 november 2013
  MbH Catalogue 11-03-2013 120pix
  Tijdens de eerste beursdag van Europort is in het Maritime by Holland Pavilion het eerste exemplaar van de Maritime by Holland Catalogue 2014 gepresenteerd aan Kurt Ziegler, van de Federation of Industries of Rio Grande do Sul/International Business Center. Kurt Ziegler, deel uitmakend van de Braziliaanse delegatie uit Rio Grande do Sul, noemde de overzichtspublicatie van de Nederlandse scheepsbouwindustrie zeer waardevol voor het vinden van nieuwe marktpartijen.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #27: Keppel Verolme pakt flink uit tijdens de ‘Maritime Week’
  04 november 2013
  Keppel 4-11-2013 120pix
  Gedurende de Maritime Week richt Keppel Verolme haar pijlen op jongeren. Studenten Techniek Hoger- en Universitair onderwijs en leerlingen van het MBO, richting techniek krijgen volop de aandacht. Net als voorgaande jaren sponsort Keppel Verolme ook dit jaar de Maritime Week. Op donderdag 7 november ontvangt Keppel Verolme ongeveer 150 scholieren op haar bedrijfsschool.
  Lees meer
 • (Oud) studenten Rotterdam Mainport University vallen in de prijzen
  04 november 2013
  Gisteravond zijn maar liefst vier (oud) studenten van de Rotterdam Mainport University (RMU) in de prijzen gevallen. Michelle van der Wees is tijdens het Maritime Awards Gala uitgeroepen tot Young Maritime Representative. Oud-RMU studenten Lars van Staalduinen en Barend de Wit wonnen de Kennisbruggen Innovatieprijs voor het onderzoek dat zij deden naar RFID in de sierteelt. RMU-student Timo Boomstra, die op dit moment afstudeert, eindigde als tweede.
  Lees meer
 • Michelle van der Wees en Coen Bouhuys tot allereerste Young Maritime Representatives(YMR's) gekozen
  04 november 2013
  YMR's 4-11-2013 120pix
  Donderdagavond, tijdens het Maritime Awards Gala 2013, zijn de Young Maritime Representatives bekendgemaakt. Michelle van der Wees en Coen Bouhuys zullen het komende jaar als ambassadeurs voor de maritieme sector aan de slag gaan. Jury-voorzitter en voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld: “Met de YMR’s geven we een gezicht aan de toekomst, innovatie en kansen die onze sector biedt. Michelle en Coen pasten allebei perfect in het profiel, zodat we beiden hebben benoemd.” Het Maritime Awards Gala 2013 gold ook meteen als officieel startschot voor de Maritime Week.
  Lees meer
 • Maritieme sector toont veerkracht door samenwerking en innovatie op Maritime Awards Gala
  01 november 2013
  Maritiem Gala Persfoto's (credit Rogier Bos)-23 - 120x80
  De vijf belangrijkste maritieme prijzen voor reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers zijn donderdagavond 31 oktober tijdens het Maritime Awards Gala 2013 uitgereikt. Gastvrouw Anita Witzier maakte samen met de juryvoorzitters de winnaars bekend ten overstaan van 900 maritieme professionals, politici en de pers in De Broodfabriek in Rijswijk. De sector houdt in economisch zware tijden de rug recht en de concurrentie buiten de deur door te innoveren en samen te werken. De winnaars zijn inspirerende voorbeelden van die innovatiekracht en tonen de meerwaarde van het Nederlandse maritieme cluster.
  Lees meer
 • Nieuwe KNRM reddingboot doorstaat kapseisproef bij Damen Shipyards Group
  31 oktober 2013
  De nieuwste reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft bij Damen Shipyards Group in Gorinchem één van de belangrijkste proeven doorstaan voordat de boot kan worden toevertrouwd aan haar bemanning. De kapseisproef moest aantonen dat deze jongste generatie reddingboot daadwerkelijk over zelfrichtende capaciteiten beschikt. In vier verschillende testen richtte de reddingboot zichzelf na kapseizen in een paar seconden in normale positie. Een levensreddende eigenschap in extreme omstandigheden.
  Lees meer
 • Nieuwe opzet marine servicecontracten Pon Power
  31 oktober 2013
  Pon Power introduceert ‘Service Levels’, een nieuwe opzet van de servicecontracten. Deze nieuwe opzet zal een helder overzicht bieden in het brede service-aanbod van Pon Power en draagt bij aan het optimaliseren van de bedrijfsvoering van haar klanten.
  Lees meer
 • Seminar Marktkansen in Japan
  30 oktober 2013
  Seminar Japan 30-10-2013 120pix
  Japanse werven en reders zijn zich internationaler gaan oriënteren op zoek naar goedkopere en/of innovatievere oplossingen. Uit een groot onderzoek naar het huidige Japanse maritieme netwerk, welke afgelopen zomer is uitgevoerd in samenwerking met de VIML International Business Group, Japan Representative Justus Schoemaker en het Nederlandse postennetwerk in Japan, kan geconcludeerd worden dat Japan een interessante markt vormt voor de Nederlanders. Het oprichten van een Holland Marine House in Japan is realistisch. Om de marktstudie te presenteren en de voorgestelde aanpak via een Holland Marine House in Japan uit de doeken te doen, organiseert Scheepsbouw Nederland een Japan seminar op 13 november aanstaande.
  Lees meer
 • Uitverkocht Maritime Awards Gala 2013 opent vanavond
  30 oktober 2013
  MAG 2013 30-10-2013 120pix
  Vijf prijzen, één maritiem gala. Onder die noemer vindt vanavond de achtste editie van het Maritime Awards Gala plaats in De Broodfabriek te Rijswijk. Ten overstaan van 900 maritieme professionals, politici en leden van de pers worden de vijf belangrijkste maritieme prijzen voor reders, scheepswerven, studenten, ontwerpers en toeleveranciers uitgereikt.
  Lees meer
 • Vertegenwoordigers HME Singapore, HMHJ & HMHB present op beurs Europort
  30 oktober 2013
  Europort 17-10-2013 120pix
  HME Singapore is onlangs uitgebreid met een nieuw staflid, Evylene Chua. Zij en HME Singapore’s General Manager Marjan Lacet, zijn op Europort aanwezig en willen u graag ontmoeten. Het Holland Marine House Brazil maakt een doorstart met de lokale Braziliaanse ondernemer Thomas Braun. Braun is eveneens de gehele week op Europort aanwezig. Nieuw zijn de plannen voor een Holland Marine House in Japan. HME’s Representative Japan, Justus Schoemaker, zal dit lokale kantoor gaan leiden. Ook Schoemaker is op de beurs present.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #24: Ga deze zaterdag nog op zeilvakantie
  30 oktober 2013
  Eendracht 30-10-2013 120pix
  Vijf jongeren krijgen een volledig verzorgde zeilreis aan boord van Nederlands grootste driemastschoener Eendracht cadeau. De organisatie Nederland Maritiem Land zoekt gegadigden die willen kennis maken met de zee. Reageer vandaag of morgen nog om kans te maken op deze zeilreis, want De Eendracht vertrekt zaterdag.
  Lees meer
 • Maritime Week 2013
  30 oktober 2013
  Maritime Week 29-10-2013 120pix
  Vandaag wordt tijdens het Maritime Awards Gala in De Broodfabriek de Maritime Week 2013 officieel geopend door Pim van Gulpen, voorzitter Stichting Maritieme Prijzen. Van 31 oktober tot en met 9 november 2013 wordt de aandacht op het innovatieve karakter, de gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de sector gevestigd. Wat staat er zoal op het programma tijdens de Maritime Week en Europort?
  Lees meer
 • Imtech Marine introduceert SeaPilot 76
  29 oktober 2013
  Imtech Marine Netherlands introduceert de nieuwe, multifunctionele SeaPilot 76. De verscheidenheid aan standaard opties van de SeaPilot 76 voorziet in een volledige zeepiloot. De SeaPilot 76 kan worden ingezet als een volledig goedgekeurde, gecombineerde zee- en rivierpiloot en de piloot kan worden aangesloten op zowel proportionele als zwart/wit kleppen. De gemoderniseerde Seapilot 76 is hiermee een goede aanvulling op de Sigma-lijn van Radio Zeeland. De SeaPilot 76 is geschikt voor de visserij, kust- en binnenvaart en de grote vaart. Imtech Marine presenteert de SeaPilot 76 op de Europort beurs, 5-8 november, stand nr. 1124, hal 1.
  Lees meer
 • Aftrap recordpoging ‘maritieme gastlessen’ door Cathelijne Broers
  29 oktober 2013
  Gastlessen 20-08-2013 120pix
  Op donderdag 31 oktober zal Cathelijne Broers, directeur van De Hermitage en De Nieuwe Kerk Amsterdam, een maritieme gastles geven aan kinderen van basisschool de Vlinderboom. Dit is, in het kader van de Maritime Week 2013, de aftrap voor de recordpoging ‘maritieme gastlessen’, waarvan de organisatie verwacht er zo’n 300 binnen een week te kunnen verzorgen. De Maritime Week wordt georganiseerd door Nederland Maritiem Land.
  Lees meer
 • Recordeditie Maritime Awards Gala uitverkocht
  29 oktober 2013
  MAG 2013 24-07-2013 120 pix
  Met nog een aantal dagen te gaan is de laatste tafel op het Maritime Awards Gala 2013 bezet. Dit betekent dat het evenement dit jaar een recordaantal van negenhonderd bezoekers kent en daarmee volledig is uitverkocht. Het Maritime Awards Gala wordt donderdag 31 oktober gehouden in De Broodfabriek te Rijswijk. Tijdens deze avond worden, onder begeleiding van Anita Witzier, de winnaars van vijf prestigieuze prijzen in het maritieme cluster bekend gemaakt.
  Lees meer
 • Feestelijke start Maritieme Academie Holland
  28 oktober 2013
  Maritieme Academie 28-10-2013 120pix
  Gisteren vond de feestelijke en officiële start plaats van de Maritieme Academie Holland in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hiermee is een nieuw sterk maritiem samenwerkingsverband ontstaan waarin zes onderwijsinstellingen samenwerken in onderwijs, cursussen en trainingen, onderzoek en voorzieningen zoals simulatoren.
  Lees meer
 • Internetplatform LNG-projecten binnenvaart gelanceerd
  28 oktober 2013
  De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) en haar partners Nationaal LNG Platform, LNG-Initiative Nordwest, MariTIM, Pro Danube Management GmbH (LNG Masterplan Rhine-Main-Danube) en TaskForce LNG Noord- Nederland/Energy Valley zijn verheugd hun internetplatform in gebruik te kunnen nemen. Deze website presenteert alle LNG-projecten die in de Europese binnenvaart zijn gerealiseerd, momenteel worden uitgevoerd of voor de toekomst gepland zijn.
  Lees meer
 • RETROFIT en GRIP organiseren conferentie over Green Technologies op Europort 2013
  28 oktober 2013
  Retrofit logo nieuwsbrief 120pix
  De twee Europese onderzoeksprojecten, Retrofit en GRIP, organiseren op donderdagmiddag 7 november van 13.00 tot 17.00 uur op Europort 2013 een gratis conferentie. Het thema ‘Green technologies for existing ships’ staat centraal. Diverse sprekers van o.a. MARIN, TNO en Wärtsilä houden een presentatie, de conferentie wordt afgesloten met een paneldiscussie. Schrijf u nu in voor deze conferentie.
  Lees meer
 • Damen en Amels openen deuren op 9 november
  28 oktober 2013
  Leaflet Damen 28-10-2013 120pix
  Op 9 november verwelkomen Damen Shipyards Gorinchem, Amels BV en Damen Schelde Naval Shipbuilding belangstellenden en nieuwsgierigen tijdens hun open dagen. Bezoekers kunnen ervaren wat deze bedrijven doen. Klim aan boord van het grootste schip dat Damen ooit bouwde, bezoek de Damen werf in Gorinchem en leer alles over de bouw van superjachten bij Amels. De open dag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur.
  Lees meer
 • Nederland zet zichzelf op de kaart op thuisbeurs Europort
  28 oktober 2013
  Mbh paviljoen Europort 08-08-2013 120pix
  Het is één van de belangrijkste Europese maritieme vakbeurzen van Nederland: Europort 2013. 38 bedrijven zijn present in één van de twee Maritime by Holland Paviljoens. Daarnaast presenteren 24 bedrijven de nieuwste technologische ontwikkelingen tijdens de zes Advanced Technology Conferences en vijftig Nederlandse bedrijven participeren in de internationale Groene Route. Europort 2013 vindt plaats van 5 t/m 8 november 2013.
  Lees meer
 • Central Industry Group N.V. verlegt focus naar scheepsbouw
  24 oktober 2013
  CIG 28-10-2013 120pix
  Central Industry Group N.V. (CIG) kondigt een strategische herpositionering van het bedrijf aan als innovatiegericht en technologisch geavanceerd concern met activiteiten op het gebied van ontwerp, engineering en productie in de staalbouw met de scheepsbouw als kernactiviteit.
  Lees meer
 • Drie Nederlandse bedrijven openen hun deuren in Singapore
  24 oktober 2013
  Opening3bedrijven 7-10-2013 120pix
  Zijn excellentie Jacques Werner, ambassadeur van de Nederlandse ambassade in Singapore, heeft deze maand officieel het nieuwe pand van Hatenboer-Water, IMT en TrustLube geopend. De drie bedrijven bundelen hun krachten door de meerwaarde van elkaars bedrijven te erkennen om hoogwaardige en duurzame oplossingen aan hun offshore klanten te bieden. De kantoren bevinden zich in het Tradehub gebouw aan de Boon Lay Way in Singapore.
  Lees meer
 • Maritime by Holland Paviljoen op Offshore Energy 2013 druk bezocht
  23 oktober 2013
  Offshore Energy 21-10-2013 120pix
  Vorige week was de RAI in Amsterdam wederom het toneel van de beurs Offshore Energy. De beurs bestreek drie hallen waarin in totaal 500 exhibitors op een oppervlakte van 15.000 m2 bestaande relaties onderhielden en nieuwe contacten opdeden. Dit is een behoorlijke groei ten opzichte van 2012, toen de beurs ongeveer 12.000 m2 besloeg met 400 standhouders. Ook het Maritime by Holland Paviljoen groeide in grootte met meer dan tien procent.
  Lees meer
 • Laatste tafel Maritime Awards Gala
  23 oktober 2013
  MAG 2013 24-07-2013 120 pix
  Het Maritime Awards Gala 2013 in De Broodfabriek, te Rijswijk is zo goed als uitverkocht. Voor de snelle beslisser is nog één bedrijfstafel beschikbaar. Vorig jaar werd een recordaantal van 820 gasten verwelkomd. Aan de 2013 editie van het maritieme prijzengala nemen naar verwachting 900 maritieme professionals uit de gehele sector deel. Een evenement waar uw bedrijf niet mag ontbreken.
  Lees meer
 • Platform Schone Scheepvaart presenteert seminar ‘CO2: meten, monitoren en minderen’
  23 oktober 2013
  Platform Schone Scheepvaart 21-08-2013 120pix
  Op 18 december organiseert het Platform Schone Scheepvaart in samenwerking met HME BV het seminar ‘CO2: meten, monitoren en minderen’. Tijdens dit seminar zullen prominente sprekers uit de industrie en vanuit de overheid u op de hoogte brengen van de huidige regelgeving op het gebied van CO2 reductiemaatregelen voor de zeevaart en de nieuwste ontwikkelingen.
  Lees meer
 • Jong NIL 2013 20 november op RDM Campus
  23 oktober 2013
  Jong NIL 23-10-2013 120pix
  Om in te spelen op de vraag vanuit de markt organiseert het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), op 20 november a.s. voor de derde keer, het succesvolle Jong NIL evenement. Ditmaal op de bekende RDM Campus in Rotterdam, waar in het verleden vele zeeschepen en onderzeeërs zijn gebouwd. Het evenement heeft als doel jongeren te interesseren voor techniek, met als speerpunt verbindingstechnieken zoals lijmen en lassen, omdat deze toekomstige professionals heel hard nodig zijn voor de Nederlandse maakindustrie.
  Lees meer
 • Principeakkoord cao Metalektro
  23 oktober 2013
  Werkgevers en vakbonden hebben vandaag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao Metalektro voor ondernemingen in de technologische industrie. FME-voorzitter en hoofd van de werkgeversdelegatie, Ineke Dezentjé Hamming: “Eindelijk hebben de bonden hun verantwoordelijkheid genomen en zijn ingegaan op onze herhaalde oproep terug te keren naar de onderhandelingstafel. We hebben afspraken kunnen maken over het versterken van onze sector. Dat is cruciaal voor de concurrentiekracht van de bedrijven en dus voor groei. Dit akkoord is in het belang van iedereen.”
  Lees meer
 • Maritime Week Update #21: Genomineerden Young Maritime Representative bekend
  23 oktober 2013
  Maritime Week 9-10-2013 120pix
  De genomineerden voor Young Maritime Representative zijn bekend. Uit de aanmeldingen heeft de jury vier enthousiaste jongeren geselecteerd. Zij komen in aanmerking om vanaf 31 oktober tijdens het Maritime Awards Gala, zichzelf een jaar lang Young Maritime Representative te mogen noemen en zo als ambassadeur voor de maritieme branche te fungeren.
  Lees meer
 • Rederij Groen geeft Damen opdracht Seismic Research Support Vessels
  22 oktober 2013
  Damen 22-10-2013 120pix
  Rederij Groen heeft opnieuw twee seismische hulpvaartuigen besteld bij Maaskant Shipyards Stellendam, terwijl eerder dit jaar al de Aquarius-G en Astra-G zijn opgeleverd. De twee nieuwe Seismic Research Support Vessels (SRSV's) staan gepland voor het derde kwartaal van 2014. Groen heeft bovendien een optie genomen op een identiek derde schip dat in 2015 opgeleverd zou moeten worden.
  Lees meer
 • Social Media Café Spreekuur op Europort 2013
  22 oktober 2013
  SMC 4-6-2013 120
  Een ideaal moment om social media voor je te laten werken, is tijdens een grote beurs als Europort. Ontdek bijvoorbeeld via Twitter of LinkedIn wie van je relaties op de beurs rondloopt en maak daarmee online een afspraak. Verwerf nieuwe volgers, connecties e.d. door actief te posten op de diverse sociale media, daarbij gebruik makend van de hashtag die wordt gehanteerd door Europort: #Europort2013. Op zoek naar extra tips of heeft u vragen? Bezoek het Social Media Café Spreekuur op Europort 2013. Social Media specialist Dominique van Dam is op donderdag 7 november van 13.00 uur tot 14.00 uur aanwezig in de Holland Lounge van het Maritime by Holland Paviljoen in hal 1 en helpt u graag verder.
  Lees meer
 • 28 november Maritime Maintenance conferentie op het KIM
  22 oktober 2013
  Op donderdag 28 november vindt de conferentie 'Maritime Maintenance' plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine(KIM) in Den Helder. Tijdens deze conferentie behandelen verschillende sprekers de ontwikkelingen op het gebied van marien en maritiem onderhoud, zowel vanuit het oogpunt van onderwijs, als de olie- en gaswereld. Ook kan er worden deelgenomen aan interactieve workshops.
  Lees meer
 • Bodewes Groep neemt veegarmbouwer Koseq over
  21 oktober 2013
  De Bodewes Groep in Hasselt heeft de bedrijfsactiviteiten van Koseq BV in Puttershoek overgenomen met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus. Koseq is ontwerper en producent van mechanische oliebestrijdingsmiddelen.
  Lees meer
 • Delta Logistics Limited bestelt Next Generation Platform Supply Vessel bij Shipyard De Hoop
  21 oktober 2013
  De Hoop 21-10-2013 120pix
  De Hoop kondigt met trots aan dat zij een contract hebben getekend voor alweer een nieuwbouwproject. Het betreft de opdracht voor het bouwen van een nieuw ontworpen 70 x 15.8 meter Platform Supply Vessel (PSV) voor Delta Logistics Limited in Trinidad. Dit schip luidt een nieuwe generatie De Hoop PSV’s in, die is ontstaan uit het verder doorontwikkelde KISS-ontwerp van deze werf, zoals recentelijk werd gebouwd voor en geleverd aan Pemex in Mexico. Het schip is geschikt om te opereren in diep water en zal worden ingezet in de offshore velden in de buurt van Trinidad en Tobago in de Caribische Zee. De levering van deze PSV staat gepland voor het derde kwartaal van volgend jaar.
  Lees meer
 • Atlas Copco rondt de overname van Rapid-Torc af
  18 oktober 2013
  Atlas Copco heeft de overname afgerond van het Amerikaanse bedrijf Rapid-Torc, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en verkoop van hydraulische momentsleutels. Met deze acquisitie verruimt Atlas Copco zijn productaanbod en breidt het zijn expertise uit met nieuwe klanten.
  Lees meer
 • Veel scheepsbouw door Nederlandse bedrijven
  17 oktober 2013
  CBS 17-10-2013 120pix
  Het gewicht van Nederland in de scheepsbouw is aanzienlijk. In 2011 is het aandeel van de omzet van de Nederlandse scheepsbouw in de totale Europese omzet aan schepen 12,6 procent. Met name baggerschepen worden vaak in Nederland geproduceerd. Zo had in 2012 de bouw van baggerschepen in de EU een totale waarde van 341 miljoen euro. Met 254 miljoen euro had Nederland hierin een aandeel van 75 procent. Ook algemene vrachtschepen (68 procent) en offshore vaartuigen (35 procent) worden relatief vaak in Nederland gebouwd.
  Lees meer
 • Grootste Nederlandse paviljoen ooit op Kormarine
  17 oktober 2013
  MbH 11-07-2013
  Met veertien deelnemende bedrijven is het Maritime by Holland Paviljoen dat deze editie op Kormarine te vinden is, het grootste Nederlandse paviljoen ooit. Kormarine vindt volgende week plaats in Busan van 22 t/m 25 oktober.
  Lees meer
 • Wereld Natuur Fonds zoekt Cleantech Star 2013
  17 oktober 2013
  Cleantech'13 17-10-2013 120pix
  Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zoekt de meest veelbelovende cleantech bedrijven van Nederland. Met het uitreiken van de WNF Cleantech Star Award wil de organisatie de cleantech sector in het zonnetje zetten. Een jury van deskundigen zal zich ontfermen over vijf genomineerde bedrijven en hier een winnaar uit kiezen.
  Lees meer
 • Nieuw: Holland Marine House Japan
  17 oktober 2013
  HMHJ 17-10-2013 120pix
  Japanse werven en reders zijn zich internationaler gaan oriënteren op zoek naar goedkopere en/of innovatievere oplossingen. Verder krijgt de offshore, gas en olie in Japan steeds meer aandacht en richt men zich nu ook nadrukkelijk op renewable offshore energie zoals wind, tidal en waves. Nederland heeft expertise op dit gebied. Er zijn nu mogelijkheden om deze interessante markt te betreden, alhoewel een langere focus nodig is om goed voet aan de grond te krijgen. Bij voldoende belangstelling gaat Scheepsbouw Nederland een lokale maritieme loketfunctie in Japan voor deelnemende bedrijven faciliteren.
  Lees meer
 • Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering van start
  17 oktober 2013
  Het ministerie van Economische Zaken stelt 1 miljard euro aan garanties beschikbaar voor het financieren van nieuw te bouwen schepen in Nederland. De Garantieregeling Scheepsnieuwbouw Financiering is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en wordt uitgevoerd door Agentschap NL.
  Lees meer
 • Alle genomineerden Maritime Awards 2013 bekend
  17 oktober 2013
  MAG 2013 24-07-2013 120 pix
  De genomineerden van de vijf prestigieuze prijzen die op het Maritime Awards Gala 2013 worden uitgereikt zijn bekend. Naast de vier prijzen van VNSI, HME, KVNR en KNVTS reikt de Koninklijke Marine dit jaar voor het eerst de Van Hengel-Spengler prijs uit. De Koninklijke Marine maakte deze week de genomineerden bekend. Wie naar huis gaan met de maritieme prijzen wordt onder leiding van tv- en radiopresentatrice Anita Witzier op 31 oktober bekendgemaakt in De Broodfabriek te Rijswijk waar het prijzengala plaatsvindt. In willekeurige volgorde hieronder de genomineerden.
  Lees meer
 • Bezoek de Maritime by Holland netwerkreceptie op Europort
  17 oktober 2013
  Europort 17-10-2013 120pix
  Midden in de Maritime Week vindt de grote internationale maritieme vakbeurs Europort plaats. Het is de plaats waar Nederland zich uitgebreid presenteert richting (inter)nationale zakenrelaties. Op deze beurs zijn ook 2 Maritime by Holland Paviljoens vertegenwoordigd. In één van deze paviljoens, het paviljoen in hal 1, vindt op donderdag 7 november een groot netwerkevenement plaats: de Maritime by Holland netwerkreceptie.
  Lees meer
 • NAM en Cofely geven vervolg aan partnership
  16 oktober 2013
  Cofely, marktleider in duurzame technologische oplossingen, ziet haar onderhoudscontract met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor minimaal vier jaar verlengd. De duurzame samenwerking tussen Cofely en de NAM betreft een geïntegreerd onderhoudscontract en heeft betrekking op alle technische onderhoudswerkzaamheden die op 160 kleinere aardolie- en aardgasvelden in West- en Noord-Nederland verricht worden. Het meerjaarlijks grootonderhoud en modificaties behoren ook tot de werkzaamheden.
  Lees meer
 • De Vries Scheepsbouw valt in de prijzen
  16 oktober 2013
  Vries 16-10-2013 120pix
  Het gaat goed met De Vries Scheepsbouw in Makkum, de bouwer van superjachten. Na afloop van de Monaco Yacht Show, in september, concludeerde directeur Sijbrand de Vries ook dat de markt weer positief gestemd is. ‘De bezoekersaantallen nemen toe en de gesprekken gáán weer ergens over’.
  Lees meer
 • Wärtsilä introduceert portfolio volgende generatie roerpropellers en boegschroeven
  15 oktober 2013
  wartsila 15-10-2013 120pix
  Wärtsilä, marktleider in toonaangevende oplossingen en diensten voor de maritieme industrie, introduceert een nieuwe serie roerpropellers en boegschroeven. Het betreft een verdere ontwikkeling van het huidige portfolio. De nieuwe roerpropellers van Wärtsilä (de WST-serie) vervangen de series modulaire en compacte roerpropellers, terwijl de nieuwe boegschroeven van Wärtsilä (de WTT-serie) het huidige aanbod boegschroeven vervangt. De nieuwe producten zijn ontwikkeld in reactie op de veranderende markt, die vraagt om concurrerende boegschroefproducten die efficiënter zijn en een groter vermogensbereik hebben.
  Lees meer
 • W. Meijst van Wärtsilä Netherlands BV tweede in verkiezing Beste Praktijkopleider 2013
  15 oktober 2013
  Drie betrokken en ervaren praktijkopleiders, waaronder W. Meijst van Wärtsilä Netherlands BV in Schiedam, wisten de jury te overtuigen van hun kunnen. Zij werden op 10 oktober in het zonnetje gezet door Kenteq en de Stichting ir. W. Maas Geesteranus Fonds die samen de verkiezing Beste Praktijkopleider 2013 in de techniek organiseerden.
  Lees meer
 • Subsidie voor mkb Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP)
  10 oktober 2013
  Tot eind oktober hebben mkb-bedrijven de gelegenheid projecten in te dienen voor de mkb Maritieme Innovatie Impuls regeling van Nederland Maritiem Land. Er worden in totaal vijf projecten gehonoreerd met een maximale subsidie van 20.000 euro. Bedrijven kunnen vijftig procent subsidie krijgen op hun projecten.
  Lees meer
 • Nieuwe order “Well Intervention System” voor Huisman
  10 oktober 2013
  Huisman 10-10-2013 120pix
  Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, heeft een nieuw contract getekend met Helix Energy Solutions Group, Inc.voor de levering van een “Well Intervention System” voor hun nieuw te bouwen, semi submersible “Q7000”. Het systeem is gebaseerd op Huisman’s Multi Purpose Tower (MPT) ontwerp en zal gebouwd worden door de Huisman productiefaciliteit in China.
  Lees meer
 • Peters Shipyards wint innovatieprijs met Greenstream
  10 oktober 2013
  Greenstream 11-04-2013 120
  De ‘Innovationspreis Binnenschifffahrt 2013' is toegekend aan Peters Shipyards in Kampen, voor de ontwikkeling van de Greenstream, het binnenvaartstankschip dat volledig op LNG vaart en het eerste binnenvaartschip met een gas-elektrische voortstuwing.
  Lees meer
 • Programma FAST 2013 Conference bekend
  10 oktober 2013
  Het programma van de twaalfde editie van FAST 2013, de conferentie over hogesnelheidsschepen, is bekend gemaakt. FAST Conference 2013 wordt gehouden in het Marine Etablissement Amsterdam, naast het Scheepvaart museum. Van 2 tot en met 5 december komen wetenschappers, ingenieurs en andere betrokkenen samen, met als doel samenwerking in de maritieme industrie voor hogesnelheidsschepen te verbeteren.
  Lees meer
 • Subsidieregeling Praktijkleren vervangt WVA
  09 oktober 2013
  Op 1 januari 2014 zal de Subsidieregeling Praktijkleren van kracht worden. Deze regeling dient als vervanging voor de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen(WVA) en gaat gepaard met een forse bezuiniging van 200 miljoen euro. Evenals de huidige WVA is het doel van de regeling het stimuleren van werkgevers tot het bieden van praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. De subsidie compenseert kosten die werkgevers maken voor deelnemers aan het onderwijs. De Conceptregeling is aangeboden aan de Tweede Kamer en wordt na goedkeuring gepubliceerd.
  Lees meer
 • Van Oord sluit contract met Damen voor DP2-kabellegschip voor offshore-windpark
  09 oktober 2013
  Damen 9-10-2013 120pix
  Van Oord heeft opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw kabellegschip. Het schip wordt gebouwd bij Damen Shipyards Galati in Roemenië en wordt eind 2014 opgeleverd.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #19: Havenwethouder Jeannette Baljeu sluit Recordpoging Maritieme Gastlessen af
  09 oktober 2013
  Nog maar een paar weken en dan gaat de Maritime Week van start. Één van de leukste activiteiten binnen deze week is de Recordpoging Maritieme Gastlessen. Op dit moment zijn er zestig gastdocenten aangemeld, die samen ongeveer 135 gastlessen gaan verzorgen. Dit aantal loopt nog iedere dag op, want aanmelden als gastdocent of voor het volgen van een gastles is nog steeds mogelijk. Wethouder haven, verkeer en regionale economie van Rotterdam Jeannette Baljeu zal de laatste gastles bijwonen, waarna zij het totale aantal gastlessen bekend zal maken die binnen de Maritime Week hebben plaatsgevonden.
  Lees meer
 • Black Carbon, één van de nieuwe onderwerpen op de IMO agenda
  09 oktober 2013
  IMO, What’s next? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het druk bezochte seminar van Platform Schone Scheepvaart dat op 2 oktober plaatsvond in het Delta Hotel in Vlaardingen. Meer dan 80 deelnemers spraken over onderwerpen van de IMO agenda als ballastwater, biofueling, onderwatergeluid en black carbon.

  Lees meer
 • Aftrap Maritime Week 2013 op Maritime Awards Gala
  09 oktober 2013
  Maritime Week 9-10-2013 120pix
  Tijdens het Maritime Awards Gala op 31 oktober aanstaande worden niet alleen vijf prestigieuze prijzen uitgereikt, de avond markeert ook de start van de Maritime Week. Onder de vlag 'Samen welvarend' wordt van 31 oktober tot en met 9 november 2013 de aandacht gevestigd op het innovatieve karakter, de gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de sector. Met de start van de Maritime Week wordt bovendien de ‘Young Maritime Representative’ bekendgemaakt. Een initiatief van Maritime by Holland voor de meest veelbelovende student die een jaar lang de maritieme sector onder jongeren zal gaan promoten.
  Lees meer
 • Nieuw seminar: ‘Integrated Systems and Flexible Manning’
  09 oktober 2013
  ShoreSupport 9-10-2013 120pix
  Het platform Broadband@sea, in samenwerking met het IPC project SHORE SUPPORT, nodigt iedere geïntresseerde graag uit voor een nieuw interactief seminar over scheepsautomatisering, walondersteuning en bemanningsdynamiek op woensdag 27 november aanstaande. Het seminar geeft inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatisering, mogelijkheden tot integratie aan boord en de interactie met toeleveranciers. Daarnaast wordt stilgestaan bij de mogelijkheden tot verdere bemanningsflexibiliteit. Centraal staat de vraag: Hoe kan er over-all voor worden gezorgd dat schepen kostenefficiënt gemanaged kunnen worden?
  Lees meer
 • Subsidieregeling Praktijkleren vervangt WVA
  09 oktober 2013
  Op 1 januari 2014 zal de Subsidieregeling Praktijkleren van kracht worden. Deze regeling dient als vervanging voor de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen(WVA) en gaat gepaard met een forse bezuiniging van 200 miljoen euro. Evenals de huidige WVA is het doel van de regeling het stimuleren van werkgevers tot het bieden van praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. De subsidie compenseert kosten die werkgevers maken voor deelnemers aan het onderwijs. De Conceptregeling is aangeboden aan de Tweede Kamer en wordt na goedkeuring gepubliceerd.
  Lees meer
 • Eekels ontvangt opdracht voor Walk-to-Work (W2W) Vessel
  08 oktober 2013
  Eekels 8-10-2013 120pix
  Eekels Technology B.V. heeft onlangs de opdracht ontvangen van scheepswerf Koninklijke Niestern Sander voor het ontwerpen, leveren en installeren van de totale elektrische installatie inclusief de dieselelektrische voortstuwing, voor een Maintenance Support Vessel (MSV). Daarnaast zal Eekels de alarmerings- en automatiseringsinstallatie verzorgen met een actief Power Management Systeem.
  Lees meer
 • DRIE-D viert derde lustrum met opening nieuw onderkomen
  08 oktober 2013
  DRIE-D 8-10-2013 120pix
  DRIE-D heeft 19 september haar nieuwe onderkomen officieel in gebruik genomen. Tijdens de feestelijke opening met Rob Urgert’s voorstelling “It’s not easy being green”, verrichtten beide eigenaren, Henk van den Boogaard en Erik Dorst, de openingshandeling. DRIE-D is als ontwerper en producent van onderhoudsvrije kunststof glijlagers en rem- en frictiecomponenten actief in de offshore, baggerindustrie, rail, container terminals, civiele techniek en de hydro-power.
  Lees meer
 • Nederlandse jachtbouwers op Discovery
  08 oktober 2013
  Superyachts Icon 8-10-2013 120pix
  Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 oktober 2013 zendt Discovery Channel in de Benelux de nieuwe serie SuperYachts uit. SuperYachts neemt de kijker mee in de wereld van de bouw van de grootste en meest indrukwekkende jachten aller tijden. In de zesdelige serie zetten verschillende Nederlandse superjachtbouwers, ontwerpers, ingenieurs en architecten voor het eerst op deze manier hun deuren open.
  Lees meer
 • Recordaantal (V)MBO’ers en HBO’ers van start bij STC-Group
  08 oktober 2013
  Dit schooljaar is een recordaantal VMBO’ers, MBO’ers en HBO’ers van start gegaan met hun opleiding bij de STC-Group. Er is sprake van een spectaculaire stijging van 25% van het totale studentenaantal op het Scheepvaart en Transport College (VMBO en MBO) en bij de vier HBO-opleidingen die worden aangeboden onder de vlag van de Rotterdam Mainport University. Het VMBO van de STC-Group is nu het grootste technische VMBO van Nederland.
  Lees meer
 • Schonere binnenvaart vermindert uitstoot stikstof
  07 oktober 2013
  De eerste schippers die zich inschreven voor de subsidieregeling Milieumaatregelen binnenvaart kunnen nu hun emissies gaan verminderen. Gedeputeerde Janssen (provincie Zuid-Holland), wethouder Van Huffelen (gemeente Rotterdam) en portefeuillehouder Van Belzen (Stadsregio Rotterdam) reikten vandaag de subsidiebeschikking uit aan schipper Schapers van de Fixut Maris in Rotterdam.
  Lees meer
 • Scheepswerf Keppel Verolme financieert schoolplein OBS de Phoenix
  07 oktober 2013
  Keppel Verolme 7-10-2013 120pix
  Vrijdag 4 oktober was het groot feest op de Openbare Basisschool De Phoenix in Rozenburg. Het schoolplein van de basisschool heeft een flinke make-over ondergaan. Scheepswerf Keppel Verolme zorgde voor een flinke financiële injectie, zodat het schoolplein kon worden opgeknapt en er nieuwe speeltoestellen zijn aangeschaft. Verder hebben medewerkers van de Keppel Verolme Bedrijfsschool een splinternieuwe fietsenstalling geïnstalleerd.
  Lees meer
 • Wegvallen subsidieregeling innovatieve scheepsbouw leidt tot ongelijk speelveld
  03 oktober 2013
  Minister Kamp (Economische Zaken) heeft 20 september jl. aangegeven dat er dit jaar geen budget beschikbaar komt voor de Subsidieregeling Innovatieve Scheepsbouw. Met deze regeling worden innovaties in de scheepsnieuwbouw gestimuleerd. Scheepsbouw Nederland heeft benadrukt dat deze regeling noodzakelijk is om een gelijk speelveld in Europa te handhaven. De minister heeft echter de wens om te bezuinigen zwaarder gewogen.
  Lees meer
 • Exclusief voor leden: het Market Monitoring Report
  02 oktober 2013
  Scheepsbouw Nederland is zeer actief binnen SEA Europe, de Europese brancheorganisatie voor de scheepsbouw en marine equipment industrie. Medewerkers van Scheepsbouw Nederland nemen onder andere deel aan de werkgroep ’Market Monitoring’, waarbinnen marktontwikkelingen worden bijgehouden en gedeeld met vertegenwoordigers van de Europese Commissie.
  Lees meer
 • Nog negen tafels Maritime Awards Gala 2013
  02 oktober 2013
  Maritime Awards Gala 2012 diner 2-10-2013 120pix
  Nog negen sponsortafels zijn beschikbaar voor het Maritime Awards Gala op 31 oktober in De Broodfabriek te Rijswijk. Daarmee is het grootste maritieme prijzengala en netwerkevenement al bijna uitverkocht. Bedrijven die een sponsortafel willen reserveren, worden aangeraden dit zo snel mogelijk te doen. Naar verwachting komen er meer dan achthonderd professionals uit de gehele maritieme sector op het gala af.
  Lees meer
 • Speciaal voor HR Managers: Future Pioneers op Europort
  02 oktober 2013
  FP 02-10-2013 120pix
  Op de slotdag van Europort, vrijdag 8 november 2013, organiseert Maritime by Holland in samenwerking met Ahoy Rotterdam het programma ‘Future Pioneers’. Tijdens Future Pioneers brengen we u en uw collega’s in gesprek met jong technisch talent over de innovaties van vandaag én die van de toekomst.
  Lees meer
 • Individuele aanmelding Maritime Awards Gala 2013 geopend
  02 oktober 2013
  Maritime Awards Gala 2012 2-10-2013 120pix
  Vanaf heden is het mogelijk individueel aan te melden voor het gala dat plaatsvindt op 31 oktober 2013 in De Broodfabriek te Rijswijk. Gezien de beperkte capaciteit en de verwachte interesse raden wij u aan snel in te schrijven. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, wordt een reservelijst opgesteld.
  Lees meer
 • Op de bank bij de branche tijdens Offshore Energy 2013
  02 oktober 2013
  Is uw mkb-bedrijf op zoek naar advies bij een innovatieproject? Heeft u vragen over nieuwe regelgeving voor de toeleveringsindustrie? Of heeft u als werf brandende vragen over Arbo en milieu? De branchemanagers van Scheepsbouw Nederland nodigen u uit op de bank tijdens Offshore Energy 2013 om antwoord te geven op uw vragen. Kom op 15 en 16 oktober naar de stand van Scheepsbouw Nederland [9.015] in de Amsterdam RAI of maak van tevoren een afspraak.
  Lees meer
 • Europort, grenzen technologie voorbij met Advanced Technology Conferences
  02 oktober 2013
  De behoefte in de scheepvaart om beschikbare middelen maximaal te benutten, krijgt een scherpe focus als de wereldwijde maritieme en offshore-industrie in Rotterdam bijeenkomt op Europort 2013 (Ahoy Rotterdam, 5-8 november). Passend bij het gestelde doel om 'Pioniers in maritieme technologie' voor het voetlicht te brengen, organiseert Europort in nauwe samenwerking met HME de Advanced Technology Conferences (ATC). Het ATC-programma biedt een platform voor maritieme innovaties die nieuwe wegen zullen openen voor scheepsefficiëntie om ’s werelds meest complexe schepen te bouwen.
  Lees meer
 • Peters Shipyards doopt tienduizend tonner Industrial Merchant
  02 oktober 2013
  Op vrijdag 4 oktober omstreeks 15.30 uur wordt bij Peters Shipyards het schip Industrial Merchant gedoopt en dwarsscheeps in de IJssel te water gelaten. Publiek is van harte welkom om de tewaterlating bij te wonen. Voorafgaand aan de tewaterlating zal er om 15.15 uur een kielleggingsceremonie plaatsvinden van een nieuw te bouwen schip in een nieuwe serie.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #18: Neem deel aan de prijsvraag: ‘Nederland & Marine onafscheidelijk omdat…’ en win 2 onvergetelijke vaartochten
  02 oktober 2013
  In het kader van de Maritime Week heeft de Koninklijke Marine een prijsvraag opgesteld. Deelnemen is heel eenvoudig, maak de slagzin af en win! Winnaars gaan varen met het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland en een supersnelle FRISC op 7 november aanstaande. De slagzin luidt: ‘Nederland & Marine onafscheidelijk omdat….’
  Lees meer
 • Atlas Copco Marine presenteert duurzame noviteiten
  01 oktober 2013
  Atlas copco 1-10-2013 120pix
  Het energiebewustzijn is bij rederijen de laatste jaren sterk toegenomen. Er worden dan ook meer en meer energiezuinige schepen gebouwd en steeds vaker wordt de overstap gemaakt naar andere brandstoffen, zoals LNG. Rederijen bestellen vanwege economische redenen steeds vaker meerdere schepen tegelijk. Atlas Copco doet er alles aan om de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk te houden, door te innoveren met hoog efficiënte en kwalitatieve producten op het gebied van werklucht, stikstof en dual fuel.
  Lees meer
 • Veka ontvangt Ugandese president
  01 oktober 2013
  President Museveni van Uganda brengt 30 september een bezoek aan de Veka Group in Werkendam. De president is die maandag op werkbezoek in Nederland om de mogelijkheden van investeringen op het gebied van land- en scheepsbouw in Uganda te onderzoeken.
  Lees meer
 • Scheepswerven Bodewes in het nieuws
  01 oktober 2013
  Bodewes 01-10-2013 120pix
  In het programma ‘Vandaag de Dag’ van de omroep Wakker Nederland(WNL) werd maandag 30 september aandacht besteed aan carrièremogelijkheden in de scheepsbouwsector. Volgens directeur Thecla Bodewes van Scheepswerven Gebr. G. en H. Bodewes BV leidt Nederland te veel jongeren op met pretstudies waar uiteindelijk geen werk in te vinden is. En dat terwijl de scheepsbouwsector zit te springen om goed opgeleid technisch personeel.
  Lees meer
 • Innovatie voor Marine & Offshore
  01 oktober 2013
  De behoefte aan innovatie is groot, zowel in de maritieme sector als in de offshore. Internationale ontwikkelingen zoals schaalvergrotingen, toenemende concurrentie en de behoefte aan goed technisch personeel vragen om technologische vernieuwingen. Dat geldt ook voor de strengere wet- en regelgeving met thema’s als duurzaamheid en veiligheid. Het lezingenprogramma van Marine & Offshore tijdens Marine & Offshore Automation 2013 op 29 oktober in Rotterdam haakt in op deze behoefte.
  Lees meer
 • Inauguratie Joop Splinter, lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken van NHL Hogeschool
  01 oktober 2013
  ‘Navigare necesse est’, of vrij vertaald: ‘Scheepvaart is noodzakelijk, maar bovenal fantastisch’. Deze Latijnse spreuk is de titel van de inaugurele rede die lector Joop Splinter houdt op NHL Hogeschool op donderdag 3 oktober. Met het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken wil Splinter bijdragen aan de ontwikkeling van veilige, slimme, schone en duurzame schepen.
  Lees meer
 • Succesvolle tewaterlating SAPURA DIAMANTE bij IHC Merwede
  27 september 2013
  IHC 27-09-2013 120pix
  IHC Merwede heeft met succes de pijpenlegger SAPURA DIAMANTE te water gelaten op de werf in Krimpen aan den IJssel. De doop is verricht door mevrouw Cristina Lucia Duarte Pinho, Executive Manager Petrobras E&P Service.
  Lees meer
 • TU Delft zet ontwikkelingen van Integraal Samenwerken door
  27 september 2013
  TU Delft heeft de afgelopen vijf jaar substantieel bijgedragen aan de ontwikkelingen binnen het Programma Integraal Samenwerken. Hoewel het programma in zijn huidige vorm wordt afgerond, gaat TU Delft door met de ingezette ontwikkelrichtingen.
  Lees meer
 • Voorzitter Integraal Samenwerken spreekt op Week van Kwaliteitsmanagement 2013
  27 september 2013
  In de week van 7 t/m 11 oktober 2013 vindt de vijfde editie van De Week van Kwaliteitsmanagement plaats. Ook deze bomvolle editie staat in het teken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsmanagement. Dit jaar is het hoofdthema: "Continu verbeteren als leidende kwaliteitsnorm".
  Lees meer
 • Eerste order voor Huisman Brazilië
  27 september 2013
  Huisman 27-09-2013 Small
  Huisman, de wereldwijde specialist in offshore equipment, heeft een eerste order binnengehaald voor hun nieuwe productiefaciliteit in Brazilië. De order bestaat uit 3 sets van 5 kranen, die allen geproduceerd zullen worden zodra de bouw van de productiefaciliteit in Brazilië afgerond is in 2014. De kranen zullen opgeleverd worden tussen Q3 2015 en Q1 2017.
  Lees meer
 • Pilot studiebeurzen Topsector Water gestart
  25 september 2013
  Op 25 september 2013 heeft de Topsector Water het studiebeurzensysteem Water gelanceerd. Met de Studiebeurzen Water bieden werkgevers 3e- en 4e-jaars mbo- en hbo-studenten en wo-masterstudenten op een aantal geselecteerde opleidingen de kans hun school/collegegeld te winnen. Naast de beurs biedt dit talentvolle studenten de mogelijkheid om in een vroegtijdig stadium kennis te maken met werkgevers. Verder versterkt het initiatief de samenwerking tussen studenten, onderwijsinstellingen en werkgevers.
  Lees meer
 • Negen lidbedrijven Scheepsbouw Nederland genomineerd voor Maritime Awards
  25 september 2013
  MAG 11-07-2013 120pix
  Lidbedrijven Scheepswerf Gebr. Kooiman BV, Barkmeijer Stroobos BV, Peters Shipyards, Vuyk Engineering Rotterdam BV, Conoship International BV, Veth Propulsion BV, Kranendonk Production Systems BV, PPG Marine & Protective Coatings en Neptune Shipyards BV zijn genomineerd voor één van de prijzen die uitgereikt worden tijdens het Maritime Awards Gala 2013. Op 31 oktober wordt bekendgemaakt wie de prijzen mee naar huis mogen nemen.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #17: Gastdocenten gezocht om Record Maritieme Gastlessen te verbreken
  25 september 2013
  Gastles-25-08-2013 120pix
  De Recordpoging Maritieme Gastlessen is aanstaande. Vele maritieme professionals uit alle hoeken van de sector hebben zich al aangemeld. Zij gaan gedurende de Maritime Week (31 oktober t/m 8 november) één of meer gastlessen verzorgen op basisscholen, het middelbaar onderwijs, de scouting enzovoort. We streven er met zijn allen naar het record Maritieme Gastlessen te verbreken door in één week tijd door het hele land minimaal 300 maritieme gastlessen en voordrachten te organiseren. Om die reden een herhaalde oproep aan maritieme professionals die trots zijn op hun werk en het leuk vinden om daarover te vertellen.
  Lees meer
 • Nieuwe PureBallast 3.0 herdefinieert leiderschap in ballastwaterbehandeling
  25 september 2013
  AlfaLaval 25-09-2013 120pix
  In de maand april onthulde Alfa Laval officieel de derde generatie van zijn chemicaliënvrije ballastwaterbehandelingssysteem. PureBallast 3.0 is eerder een radicale herdefiniëring van het systeem dan een update. Het systeem bevestigt de voortrekkersrol van Alfa Laval op het gebied van de behandeling van ballastwater.
  Lees meer
 • Derde editie Scheepsbouw Nederland Magazine verschenen
  25 september 2013
  Magazine 25-09-2013 3-2013 120pix
  Het derde nummer van het Scheepsbouw Nederland Magazine in 2013 is verschenen. In deze editie gaat de aandacht uit naar de Recordpoging Maritieme Gastlessen tijdens de Maritime Week en de Canadese investering van 27 miljard euro voor de bouw van kustwacht- en marineschepen. U leest ook over ontwikkelingen binnen de Marine Equipment Directive en over de profilering van Europese reparatiewerven voor zeeschepen. Verder: duurzaamheid in de megajachtbouw, het terugbetalen van de Spaanse staatssteun, Scheepsbouw Nederland op Europort, het Maritime Awards Gala en nog veel meer.
  Lees meer
 • Programma Integraal Samenwerken heeft ketensamenwerking gestimuleerd
  24 september 2013
  IS 24-09-2013.jpg 120 pix
  Het eindcongres ‘Beter samenwerken in de maritieme maakketen’ op woensdag 18 september vormde de afsluiting van het Programma Integraal Samenwerken, dat de afgelopen vijf jaar procesinnovatie nadrukkelijk op de kaart zette. Grote namen uit de maritieme industrie deelden hun visie op ketensamenwerking met zo’n 200 geïnteresseerden uit de gehele sector. Innovaties en nieuwe toepassingen voor de maritieme maakindustrie, ontwikkeld in verschillende projecten werden toegelicht door de verantwoordelijke projectleiders. ‘s Middags doken deelnemers de diepte in tijdens twee workshoprondes.
  Lees meer
 • Brandstof tot nadenken, hoe integreert u nieuwe technologieën?
  23 september 2013
  Op 10 oktober vindt de tweede editie van het VIV symposium plaats in het CineMec in Ede. In diverse workshops en presentaties wordt antwoord gegeven op de vraag: Zijn toekomstige aandrijfsystemen in staat hun energieverbruik te reduceren door nieuwe en bestaande technologieën samen te voegen?
  Lees meer
 • Social Media Café Plus+ ‘Social Media Strategie’ (members only)
  23 september 2013
  SMC 4-6-2013 120
  Een extra lange editie van het Social Media Café, een zogenaamde Plus+ sessie, wordt op donderdag 28 november aanstaande gehouden bij Damen Shipyards in Gorinchem. Thema is ‘Social Media Strategie’. Alle PR/Communicatie/Marketing -managers en/of -medewerkers werkzaam bij lidbedrijven van Scheepsbouw Nederland zijn welkom tijdens deze 3 uur durende workshop. Doel van de workshop is om daadwerkelijk een social media strategie op te stellen voor uw bedrijf. Daarnaast vormt het Social Media Café een ideale gelegenheid om ‘offline’ te netwerken met collega-bedrijven, wat ‘online’ ook zeker van pas kan komen.
  Lees meer
 • Impact veranderende EU regelgeving op Antifouling
  23 september 2013
  De Europese Commissie heeft een voorstel gestuurd voor een wijziging in de Directive Biocide Product Regulation 528/2012. Het invoeren van deze voorstellen zouden vergaande gevolgen kunnen hebben voor de in Europa gevestigde verfproducenten en scheepswerven.
  Lees meer
 • Maritieme studenten trotseren wind en golven in ‘Drijf-in’ bioscoop bij MARIN
  20 september 2013
  MARIN 20-09-2013 120pix
  Als cadeau voor haar 22e lustrum hebben ruim honderd studenten van de maritieme studievereniging “William Froude” van TU Delft wind en golven getrotseerd tijdens de ‘Drijf-In’ bioscoop in een van de testbassins van MARIN.
  Lees meer
 • Geen accijnsverhoging: ruim baan voor LNG in wegtransport
  20 september 2013
  Er komt geen verhoging van de accijns op LNG. Dit blijkt uit de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend gemaakt heeft. De regering ziet af van de eerder aangekondigde verhoging van de accijns op LNG. Het Nationaal LNG Platform is tevreden met het besluit. Het legt de basis voor de doorbraak van LNG als nieuwe, schonere brandstof voor het wegtransport in Nederland.
  Lees meer
 • Drie kanshebbers HME Maritime Innovation Award 2013
  19 september 2013
  Kanshebbers HME 19-9-2013 120pix(2)
  De drie genomineerden voor de HME Maritime Innovation Award 2013 zijn Veth Propulsion, Van Oossanen Naval Architects en Kranendonk Production Systems BV. Uit twaalf inzendingen kwamen deze drie als meest innovatief uit de bus. De winnaar wordt bekendgemaakt op 31 oktober, tijdens het Maritime Awards Gala 2013 in De Broodfabriek te Rijswijk.
  Lees meer
 • Leerling-monteurs beschikbaar bij opleidingsbedrijf InstallatieWerk Zuid Holland
  19 september 2013
  InstallatieWerk Zuidholland 19-9-2013 120pix
  Eind augustus is een nieuwe groep leerlingen gestart bij InstallatieWerk Zuid Holland. Deze jongens in de leeftijd van 16 tot 20 jaar staan te popelen om naast hun opleiding te gaan werken, bijvoorbeeld in de scheepsbouw. Heeft u binnen uw bedrijf ruimte voor een leerling-monteur die een bbl-opleiding volgt? Geef dit dan door aan InstallatieWerk Zuid Holland en zij informeren u over de mogelijkheden.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #16: Maritieme sector zoekt boegbeeld onder studenten
  19 september 2013
  boegbeeld 19-9-2013 120pix
  Onze taal zit vol met maritieme verwijzingen, zoals ‘alle hens aan dek’, ‘driemaal is scheepsrecht’ of ‘Eendracht maakt macht’. Alleen een gezicht bij al die verwijzingen en mooie quotes ontbreekt. En dat moet veranderen. De sector leeft en zoekt de meest veelbelovende student om als ‘Young Maritime Representative’ hét uithangbord van maritiem Nederland te zijn.
  Lees meer
 • Beurs NEVA in het teken van handelsrelatie tussen Rusland en Nederland
  19 september 2013
  NL-RUS 19-9-2013 120pix
  2013 is bilateraal jaar Nederland-Rusland. Onder meer diverse culturele activiteiten hebben reeds plaatsgevonden. Voor de maritieme sectoren van beide landen concentreren de activiteiten zich rond de grootste vakbeurs voor de scheepsbouw van de voormalige Sovjet-regio: NEVA. De beurs vindt plaats van 24 tot en met 27 september in St.Petersburg. Een groot, uitverkocht Maritime by Holland Paviljoen is op de beurs vertegenwoordigd. De Koninklijke Marine zal tevens een vlootbezoek brengen aan St.Petersburg.
  Lees meer
 • Leerlingen gezocht voor Recordpoging Maritieme Gastlessen 2013
  19 september 2013
  Maritieme Gastlessen 19-9-2013 120pix
  Van 31 oktober tot en met 9 november 2013 wordt de maritieme sector ruim een week in de schijnwerpers gezet. Centraal staat de Recordpoging Maritieme Gastlessen. 300 gastlessen en voordrachten, door het hele land. Dat is de ambitie! Hiervoor is de organisatie van de Maritime Week op zoek naar geïnteresseerde partijen om een gastdocent te ontvangen. Iets voor u?
  Lees meer
 • MARIN biedt zes innovatieve mkb’ers gratis testtijd voor nieuwe maritieme concepten
  19 september 2013
  MARIN 23-09-2013 120pix
  MARIN wil de ontwikkeling van innovatieve maritieme concepten door Nederlandse mkb’ers stimuleren. Daarom biedt ze per jaar zes mkb’ers aan twee weken lang gratis gebruik te maken van het MARIN Concept Basin. Dat kondigde MARIN directeur Bas Buchner aan op MARIN’s jaarlijkse R&D seminar op 19 september: “Het is bedoeld voor mkb’ers die een nieuw maritiem concept willen testen: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief mkb’ers helpen een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van hun innovatie”.
  Lees meer
 • Vierde Maaskant mosselkotter in de vloot van Myti Mussels
  19 september 2013
  Myti Mussels 19-9-2013 120 pix
  De kustwateren van Wales worden vanaf oktober opgefleurd door de ‘Lottie Holly’ wanneer deze met haar opvallende roze romp de mosselbanken bewerkt van Myti Mussels Ltd. Het is alweer de vierde mosselkotter die dit familiebedrijf door Maaskant Shipyards Stellendam, onderdeel van Damen, heeft laten bouwen.
  Lees meer
 • Platform Schone Scheepvaart presenteert nieuw seminar 'IMO, What's next?'
  18 september 2013
  Platform Schone Scheepvaart 21-08-2013 120pix
  De International Maritime Organisation (IMO) heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan regelgeving om de uitstoot van zeeschepen aanzienlijk terug te dringen. Dit heeft onder meer geresulteerd in het stellen van emissienormen voor CO2, NOx en SOx. Schepen zijn hierdoor aanzienlijk schoner geworden. Ook de komende jaren werkt de IMO aan nieuwe regels om vervuilende emissies door schepen terug te dringen. Het seminar ‘IMO, What’s next?’ op 2 oktober geeft een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van milieuregelgeving voor de zeescheepvaart.
  Lees meer
 • MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) 25 september weer open
  18 september 2013
  Op 25 september wordt voor de tweede maal dit jaar de MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) opengesteld. In deze ronde is 344.000 euro beschikbaar voor haalbaarheidsstudies van mkb-bedrijven uit de topsector Water. Extra openstelling is hard nodig. De vorige ronde was ruim overschreden, slechts voor de helft van de ingediende projecten was budget.
  Lees meer
 • Studenten maken kennis met innovatie op Maritime Innovation Experience
  13 september 2013
  Foto 4 MIE pers 120pix
  Vijfhonderd studenten van technische en commerciële opleidingen op mbo- en hbo-niveau bezochten woensdag 11 september de Maritime Innovation Experience in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op de Centrale Markt en tijdens diverse workshops, demonstraties en activiteiten maakten studenten kennis met de innovatieve kant van de maritieme sector, dankzij zo'n honderd maritieme professionals.
  Lees meer
 • Laatste kans Integraal Samenwerken eindcongres
  12 september 2013
  Integraal S. 04-9-2013 pix
  Meer dan 200 mensen hebben zich al ingeschreven voor het Integraal Samenwerken eindcongres ´Beter samenwerken in de maritieme maakketen´. Onderwerp is het toenemende belang van samenwerking tussen ketenpartners. Het congres vindt plaats op 18 september aanstaande in Cultureel Centrum Landvast, Alblasserdam. De inschrijving sluit aanstaande vrijdag 13 september.
  Lees meer
 • Overname Edwards door Atlas Copco
  12 september 2013
  Afgelopen maand heeft Atlas Copco AB het bedrijf Edwards, een wereldwijd actieve en toonaangevende leverancier van vacuüm- en drukverlagingsoplossingen, overgenomen voor een bedrag van 1,6 miljard Amerikaanse dollar. Edwards heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en is genoteerd op de NASDAQ-aandelenbeurs in New York.
  Lees meer
 • Wärtsilä en anderen presenteren oplossingen verduurzaming scheepvaart tijdens ‘Vision on Ecology & Economy 2020’
  12 september 2013
  Wartsila 12-9-13.jpg 120pix
  Wärtsilä organiseerde dinsdag 10 september in de Schiedamse haven de inhouse Exhibition en Seminar ‘Vision on Ecology & Economy 2020’. Wärtsilä en sprekers van belangrijke marktpartijen zoals Havenbedrijf Rotterdam, ABN AMRO en LNG24 deelden hun visie op de verduurzaming van de scheepvaartsector, waarbij zij verdieping gaven aan de samenhang van regelgeving, technologie en marktontwikkelingen. In de werkplaatsen van Wärtsilä kregen bezoekers een ‘kijkje in de keuken’: op een speciaal voor de gelegenheid gebouwde mini-beurs werden de nieuwste technologische oplossingen getoond. Van gas- en dual fuel motoren en scrubbers tot oplossingen om operationele kosten terug te dringen op reeds varende schepen zoals low load engine tuning, automatiseringssystemen en propulsie-optimalisatie.
  Lees meer
 • Van der Velden Marine Systems exposeert tijdens de Open Scheepvaartdagen in de Waagnatie in Antwerpen
  10 september 2013
  Velden 10-09-2013 120 pix
  Van der Velden Marine Systems, al een halve eeuw de specialist in manoeuvreersystemen en voorstuwingsefficiëntie voor de gehele maritieme sector, heeft tijdens de Open Scheepvaartdagen van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september stand 652 in hal 2 tot haar beschikking. Op de stand treft u onder andere modellen van een aantal veelvuldig toegepaste binnenvaartroeren en het SP2700. Uiteraard kunt u ook meer informatie verkrijgen over de Van der Velden FLEX tunnel en de mogelijkheid om een eventuele verouderde stuurinstallatie aan te laten passen aan de meest recente eisen.
  Lees meer
 • Positieve accreditatie opleiding Scheepsbouwkunde van NHL Hogeschool
  10 september 2013
  De hbo-opleiding Scheepsbouwkunde van NHL Hogeschool in Leeuwarden heeft een positieve beoordeling gekregen bij de accreditatie van de Nederlands Vlaams Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit is een succesvolle afronding van een meerjarig ontwikkeltraject van deze relatief nieuwe bacheloropleiding.
  Lees meer
 • De maritieme cluster goed vertegenwoordigd tijdens het Wereld Water College
  09 september 2013
  Watercollege 09-09-2013 120pix
  2000 Jongeren kregen de kans om tijdens Het Groot Niet Te Vermijden Wereld Water College in het Nieuw Luxor Theater in Rotterdam de watersector beter te leren kennen. Sinds Nederland niet meer in de top 5 meest concurrerende economieën van de WEF staat, heeft het land twee zaken nodig: innovatie en techniek. Dat is precies waar Topsector Water door middel van het college op inspringt. Nieuw menselijk kapitaal winnen door toekomstig waterexperts te enthousiasmeren.
  Lees meer
 • Mega order Veth Propulsion voor Braziliaanse markt
  09 september 2013
  Veth Propulsion 9-9-2013 120pix
  Onlangs heeft Veth Propulsion een contract ondertekend met CoCo Yachts voor het leveren van in totaal 28 contraroterende Z-drives, type VZ-700-CR (700 kW/1600 rpm) bedoeld voor zeven aluminium catamarans met een lengte van 78 meter. De Braziliaanse overheid is opdrachtgever voor deze ferry's die voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro worden ingezet. Over een afstand van 18 mijl rekent men op meer dan 100.000 passagiers per dag. De capaciteit is 2.000 passagiers elk.
  Lees meer
 • Derde minor Oil & Gas in Den Helder van start
  06 september 2013
  Met een nieuwe lichting van in totaal 22 hbo-studenten is in Den Helder de derde Minor Oil & Gas van start gegaan. De bijna zes maanden durende cursus wordt georganiseerd door Maritime Campus Netherlands (MCN) en NHL.
  Lees meer
 • Voorzitter CCR doopt LNG-motortankschip MS Greenrhine
  05 september 2013
  GreenRhine 5-9-2013 pix
  Edwige Belliard, voorzitter van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), had de eer om dinsdag 3 september te Rotterdam het tankschip Greenrhine van de Nederlandse rederij Interstream Barging te dopen. Zo is zij doopmoeder van de tweede van vier tankschepen die voor honderd procent zijn aangedreven door LNG (vloeibaar aardgas).
  Lees meer
 • Maritieme divisie Voith Turbo stelt Sales Engineer aan
  05 september 2013
  Per 1 september heeft Voith Turbo BV haar team versterkt met een nieuwe Sales Engineer in de persoon van André Beijer. Hij zal de werkzaamheden voortzetten van Daan de Jong welke zijn carrière sedert mei vervolgt buiten de Voith organisatie.
  Lees meer
 • Europa present op Indonesia Maritime Expo
  04 september 2013
  Donderdag 5 september start de beurs Indonesia Maritime Expo. Europa is present met een gezamenlijk paviljoen waarin Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zich in presenteren. De Nederlanders hebben een Maritime by Holland Lounge in het gezamenlijke paviljoen. Corrosion & Water-Control Maritime BV, CSI Control Systems, HMSA, Konutherm BV, Oliveira Hydro, Marine & Shipping en Transocean Coatings zijn erin vertegenwoordigd.
  Lees meer
 • Bakens verzet tijdens Maritiem Innovatie Event
  04 september 2013
  TKI 04-09-2013 120pix
  Op dinsdag 3 september vond het Maritiem Innovatie Event: Bakens verzetten! van TKI Maritiem plaats in het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven. Doel van de bijeenkomst was het stimuleren en tot stand brengen van samenwerking op het gebied van maritiem onderzoek en ontwikkeling. Ruim 80 deelnemers namen kennis van lopende projecten en kregen een beeld van nieuwe initiatieven in acht korte pitches. Het event werd afgesloten met een JIP (Joint Industry Projecten) markt waar nieuwe initiatieven besproken werden.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #15: Sponsors gezocht
  04 september 2013
  MbH week logo 120pix
  Draag bij aan het succes van de Maritime Week 2013 door zelf een gastles te geven, uw bedrijf open te stellen en/of door actief te sponseren. De organisatoren achter de Maritime Week 2013 zijn de zoektocht gestart naar bedrijven die de status van Gold Partner willen verkrijgen door het hoofdsponsorschap op zich te nemen.
  Lees meer
 • Inschrijving Integraal Samenwerken eindcongres sluit 13 september
  04 september 2013
  Integraal S. 04-9-2013 pix
  Het toenemende belang van samenwerking tussen ketenpartners is het onderwerp van het Integraal Samenwerken congres ´Beter samenwerken in de maritieme maakketen´. Het eindcongres vindt plaats op 18 september aanstaande in Cultureel Centrum Landvast, Alblasserdam. Een groot aantal geïnteresseerden uit de gehele maritieme sector heeft zich al ingeschreven. Kosteloos aanmelden kan nog tot en met 13 september.
  Lees meer
 • Wim van Sluis geeft masterclass aan jonge havenprofessionals
  04 september 2013
  Op 3 oktober verzorgt Wim van Sluis, oud-voorzitter van Deltalinqs en oud-locoburgemeester van de gemeente Rotterdam, een masterclass over de toekomst van de Rotterdamse haven. Hij doet dit op uitnodiging van de Rotterdam Mainport University. Tijdens de Engelstalige masterclass deelt Van Sluis zijn visie op de toekomst van de Rotterdamse haven met studenten en jong havenprofessionals.
  Lees meer
 • Maritime Delta partners Scheepsbouw Nederland en Kennisalliantie maken mkb-consulent mogelijk
  30 augustus 2013
  Mbk consulent 30-08-2013 120pixl
  Maritime Delta, het samenwerkingsverband van maritieme bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in de Zuidvleugel, start vanaf 2 september met de zogeheten ‘mkb-consulent’. De mkb-consulent helpt mkb-bedrijven in de maritieme delta met innovatievragen. Scheepsbouw Nederland en de Kennisalliantie Zuid-Holland, partners in Maritime Delta, ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst om de mkb-consulent mogelijk te maken.
  Lees meer
 • Registratie voor Offshore Energy en OWIM 2013 is geopend
  30 augustus 2013
  Offshore energy 27-08-2013 120pix
  De registratie voor Offshore Energy Conference en Offshore WIND Installation and Maintenance (OWIM) is geopend. Het is nu mogelijk om conferentiesessies te boeken en gratis te registreren voor de beurs.
  Lees meer
 • WÄRTSILÄ tekent grote order voor aandrijving zes nieuwe pijpenleggers
  29 augustus 2013
  Wartsila 29-08-2013 120pix
  Wärtsilä, wereldleider in de ontwikkeling en productie van aandrijvingsystemen voor de scheepvaart- en energiesector, heeft eind augustus een grote order getekend om oplossingen voor de aandrijvingssystemen van zes nieuwe offshore pijpenleggers te leveren. De schepen worden gebouwd door het Nederlandse IHC Merwede. Drie van de schepen zijn bestemd voor Subsea 7, de seabed-to-surface bouw-, constructie- en dienstenaannemer voor de offshore energiesector. De andere drie schepen zijn besteld door Seabras Sapura, een joint venture tussen Sapura Kencana en Seadrill.
  Lees meer
 • Winstgevende short sea markt pas in 2020
  29 augustus 2013
  De tweede short sea studie van Bloem Doze Nienhuis laat zien dat de vraag naar lading in de short sea sector tussen 2005 en 2012 schommelt rond de 1,8 miljard ton terwijl het aanbod van de short sea vloot in dezelfde periode met 20% is gegroeid van 38 naar 47 miljoen ton dwt.
  Lees meer
 • Binnenvaartschip VEKA maakt trans-Atlantische oversteek
  29 augustus 2013
  VEKA 29-08-2013 120pix
  Voor het eerst in de geschiedenis heeft een binnenvaartschip varend de grote oversteek van Europa naar Zuid-Amerika gemaakt. Na een sleepreis van 44 dagen en 6.400 zeemijlen is het 135-meterschip ‘Dona Magda’ op de eindbestemming in Zuid-Amerika aangekomen.
  Lees meer
 • Start na deze training met het verkennen van nieuwe maritieme voortstuwing oplossingen
  28 augustus 2013
  Marine propulsion 28-08-2013 120pix
  Voor iedereen die diepgaande technische kennis en inzicht wil verkrijgen over de complete voortstuwingstrein van een schip is er de Marine Propulsion Course. De Engelstalige Marine Propulsion Course bestaat uit 5 modules van elk 2 dagen. In september gaat de trainingserie van start. Een bevlogen trainersteam ziet er erg naar uit. Bent u erbij?
  Lees meer
 • Minister Ploumen bezoekt IHC Merwede
  28 augustus 2013
  IHC 28-08-2013 120pix
  Op maandag 26 augustus bracht minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bezoek aan de werf van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel. De minister bezocht de werf samen met onder andere directeur-generaal Simon Smits.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #14: Genomineerden voor de VNSI Wim Timmerprijs 2013 bekend
  28 augustus 2013
  VNSI 13-6-2013 120pix
  De officiële opening van de Maritime Week vindt plaats tijdens het Maritime Awards Gala op 31 oktober. Een populair evenement waar jaarlijks honderden maritieme professionals naar uitkijken. Sommigen van hen ook een klein beetje zenuwachtig, want op deze avond zal bekend worden wie naar huis gaat met een prestigieuze award. Één van die awards betreft de VNSI Wim Timmersprijs 2013. De genomineerden voor deze prijs zijn inmiddels bekend.
  Lees meer
 • Ontmoet honderden studenten tijdens de Maritime Innovation Experience
  27 augustus 2013
  MIE 27-08-2013 120 pix
  Maritieme innovatie en matchmaking tussen studenten en professionals staan centraal tijdens de tweede Maritime Innovation Experience op 11 september in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Bezoek diverse innovatie workshops, ontmoet studenten of verbreed uw netwerk op de Centrale Markt. U kunt zich nu aanmelden om de Maritime Innovation Experience te bezoeken.
  Lees meer
 • Huisman haalt contract voor ‘s werelds grootste “Leg Encircling Crane” binnen
  27 augustus 2013
  Huisman 27-08-2013 120pix
  Huisman, de wereldwijde specialist in offshore equipment, heeft een opdracht binnengehaald voor de levering van een 1,500 mt at 32 m “Leg Encircling Crane”, de grootste kraan rond de poot van de wereld, voor het nieuwe offshore wind park installatie schip “Scylla” van Seajacks.
  Lees meer
 • Maritieme businessmodellen in een circulaire economie
  23 augustus 2013
  MC next practice 23-08-2013 120pix
  In september en oktober organiseert Jules Dock voor maritieme professionals een serie bijeenkomsten met het thema ‘Maritieme businessmodellen in een circulaire economie’. Voortbouwend op de Pressure Cooker 2013 vinden drie bijeenkomsten plaats waarin de mogelijkheden van circulair denken voor de maritieme industrie worden verkend.
  Lees meer
 • SpeedSolving Junior
  23 augustus 2013
  SS junior 23-08-2013 120pix
  Een creatieve kennismaking met techniek en innovatie in de maritieme sector staat bij SpeedSolving Junior centraal. In mei en juni van het studiejaar 2012-2013 hebben ruim 100 scholieren van drie verschillende VMBO-scholen kennisgemaakt met maritieme techniek. De trainingen vonden plaats op de school zelf en bij bedrijven. Zo is er met de klassen een bezoek gebracht aan gerenommeerde scheepswerven zoals Machinefabriek De Waal, IHC Merwede en Den Breejen Shipyard. Scholieren kregen hier een rondleiding langs de technische kant van de organisatie en gingen vervolgens in teams aan de slag tijdens de innovatiesessie.
  Lees meer
 • Stippel op Europort uw eigen ‘Groene’ beursroute uit
  21 augustus 2013
  Plattegrond Europort 120pix
  In de Maritime Week Update deze keer aandacht voor de groep exposanten op Europort die de ‘Green Route’ status heeft weten te bemachtigen. Exposanten die hiervoor in aanmerking wilden komen moesten het Platform Schone Scheepvaart overtuigen van hun verdiensten op het gebied van vergroening en verduurzaming van de scheepvaartsector. Tijdens Europort 2013 kunt u deze exposanten heel gericht opzoeken door een ‘groene’ beursroute voor uzelf uit te stippelen.
  Lees meer
 • 300 maritieme professionals gezocht voor Recordpoging Maritieme Gastlessen 2013
  20 augustus 2013
  Gastlessen 20-08-2013 120pix
  Tijdens de Maritime Week 2013 wordt gestreefd het record Maritieme Gastlessen te verbreken. In één week tijd door het hele land minimaal 300 maritieme gastlessen en voordrachten organiseren. Dat is de ambitie. Bent u trots op uw werk en vindt u het leuk om erover te vertellen? Meld u dan nu aan voor het geven van een gastles tijdens de Recordpoging Maritieme Gastlessen 2013.
  Lees meer
 • Huisman opent nieuw kantoor in Noorwegen
  15 augustus 2013
  Huisman 15-08-2013 120pix
  Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, heeft een nieuw kantoor geopend in Bergen, Noorwegen. Het nieuwe kantoor, genaamd Huisman Norge AS, is een 100% dochteronderneming van Huisman en is opgezet om de groeiende vraag binnen de Noorse offshore markt te dienen. Dit is het eerste Huisman kantoor in Scandinavië.
  Lees meer
 • Laatste plaatsen Centrale Markt ‘Maritime Innovation Experience’ beschikbaar
  14 augustus 2013
  MIE 6-5-2013 120pix
  Begin de tweede helft van 2013 goed en neem deel aan de Maritime Innovation Experience. Op 11 september worden 500 studenten van maritieme, technische en commerciële opleidingen in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht verwacht. Alle elementen van innovatie, van onderzoek tot implementatie in het bedrijfsleven en in het onderwijs, zijn aanwezig in het workshopprogramma.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #12: RETROFIT en GRIP organiseren conferentie over Green Technologies op Europort 2013
  13 augustus 2013
  Maritime Week 27-6-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor de twee Europese onderzoeksprojecten, RETROFIT en GRIP, die op donderdagmiddag 7 november van 13.00 tot 17.00 uur op Europort een gratis conferentie organiseren. Het thema ‘Green technologies for existing ships’ staat centraal. Diverse sprekers van o.a. MARIN, TNO en Wärtsilä houden een presentatie, de conferentie wordt afgesloten met een paneldiscussie.
  Lees meer
 • Tien nieuwe orders voor pijplegsystemen voor Huisman
  13 augustus 2013
  Huisman 13-08-2013 120pix
  Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, heeft tien nieuwe contracten voor pijplegsystemen getekend met meerdere toonaangevende “offshore pipelay contractors”. De nieuwe contracten zijn voor de levering van drie 550 m “Tiltable Lay Systems (TLS”) en één 325 m “Vertical Lay System” (VLS) voor Subsea 7, twee 650 m TLS en twee 340 m VLS voor Technip-DOF en één 275 m “Vertical Lay System” en één 570 m “Multi-lay System” voor Ceona. De pijplegsystemen zullen gebouwd worden bij de Huisman productielocaties in Europa, China en Brazilië, de levering staat gepland tussen eind dit jaar en begin 2017.
  Lees meer
 • Succesvolle doop en tewaterlating DCI DREDGE XXI bij IHC Merwede
  09 augustus 2013
  IHC 09-08-2013 120pix
  IHC Merwede heeft op 8 augustus met succes de 5,500 m3 sleephopperzuiger, DCI DREDGE XXI, gedoopt en te water gelaten. De ceremonie vond plaats op de scheepswerf in Kinderdijk. Het innovatieve schip wordt gebouwd voor Dredging Corporation of India Ltd. (DCI).
  Lees meer
 • Nominaties KNVTS Schip van het jaar prijs 2013 bekend
  09 augustus 2013
  KNVS 09-08-2013 120pix
  De jury van de KNVTS Schip van het Jaar prijs heeft uit elf aanmeldingen een drietal schepen genomineerd voor Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs. De prijs zal dit jaar voor de 16e maal worden uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala in De Broodfabriek in Rijswijk op 31 oktober.
  Lees meer
 • IHC Merwede boekt orders voor 6 pijpenleggers ter waarde van ruim € 1 miljard
  09 augustus 2013
  IHC NOS 09-08-2013 120
  De Offshore divisie van IHC Merwede heeft orders ontvangen ter waarde van ruim € 1 miljard voor het ontwerp, de engineering en de bouw van in totaal zes pijpenleggers. De contracten voor deze zes schepen zijn getekend met Subsea 7 en Seabras Sapura, een joint venture tussen SapuraKencana en Seadrill.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #11: Gastdocenten gezocht Recordpoging Maritieme Gastlessen
  08 augustus 2013
  Gastles 08-08-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor de Recordpoging Maritieme Gastlessen 2013. Tijdens de Maritime Week 2013 wordt gestreefd het record Maritieme Gastlessen te verbreken. In één week tijd door het hele land minimaal 300 maritieme gastlessen en voordrachten organiseren. Dat is de ambitie. Bent u trots op uw werk en vindt u het leuk om erover te vertellen? Meld u dan nu aan voor het geven van een gastles.
  Lees meer
 • Panel kick-off sessie Europort bekend
  08 augustus 2013
  Mbh paviljoen Europort 08-08-2013 120pix
  Over iets meer dan een maand, op 12 september a.s., begint de gezamenlijke warming-up voor Europort 2013. Het panel voor de Kick-off sessie Europort is bekend.
  Lees meer
 • Meld u aan voor deelname aan de WaterXperience
  08 augustus 2013
  TW 03-07-2013 120pix
  Maak jongeren enthousiast voor maritieme techniek tijdens de WaterXperience op vrijdag 6 september in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.
  Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam organiseert Topsector Water op vrijdag 6 september het Wereld Water College om ruim 1000 leerlingen en 1000 studenten enthousiast te maken voor de Watersector.
  Lees meer
 • Inschrijven seminar Horizon 2020: Kansen voor maritiem
  07 augustus 2013
  Mby H logo 120 pix
  In 2014 start het Horizon 2020 programma voor het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling. De Europese Commissie biedt ook in dit programma vele mogelijkheden voor ondersteuning van internationale innovatietrajecten. Onder andere op het gebied van maritiem transport en gebruik van de zee. Veel Europese thema’s sluiten goed aan op de maritieme innovatiethema’s in de Nederlandse Topsector Water. Vanaf nu kunt u zich inschrijven voor het seminar Horizon 2020: Kansen voor maritiem.
  Lees meer
 • Nieuwe CEO en Raad van Bestuur voor IHC Merwede
  02 augustus 2013
  Met ingang van 1 september a.s. zal Dirk Philips als CEO in dienst treden bij IHC Merwede. Hij volgt daarmee Goof Hamers op, die zijn afscheid onlangs heeft aangekondigd. Daarnaast zal de Raad van Bestuur worden uitgebreid met een COO in de persoon van de huidige divisiedirecteur Dredging, Bram Roelse.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #10: Daarom organiseren we de Maritime Week
  01 augustus 2013
  02-08-2013 MWU MegaJachtbouw 120 pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor het idee achter de Maritime Week. Want waarom stoppen zoveel organisaties, en wellicht ook uw organisatie, een zee aan tijd in een dergelijk initiatief? Omdat we onder meer onze (klein)kinderen willen laten zien hoe leuk het is om in de maritieme sector te leren, te werken en te ondernemen.
  Lees meer
 • AEGIR-Marine vertegenwoordigt Nederland bij de European Business Awards
  30 juli 2013
  De European Business Awards heeft laten weten dat AEGIR-Marine Nederland zal vertegenwoordigen als Nationaal Kampioen in het prestigieuze 2013/14 Awards programma.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #9: Koninklijke Marine daagt innovatieve studenten uit
  24 juli 2013
  Kon Marine 24-07-2013 120 pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor een nieuwe prijs die tijdens het Maritime Awards Gala 2013 op 31 oktober wordt uitgereikt: de Van Hengel-Spengler prijs van de Koninklijke Marine. De prijs is ingesteld als beloning voor de beste operationele innovatie door jonge studenten. Een voorstel indienen kan t/m 1 oktober aanstaande.
  Lees meer
 • Groot aantal gediplomeerden voor maritieme sector
  23 juli 2013
  STC felicitaties 23-07-2013 120 pix
  Het einde van het collegejaar gaat altijd gepaard met de uitreiking van diploma’s. Ook dit jaar kende het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) en de Rotterdam Mainport University (RMU) weer een groot aantal gediplomeerden voor de maritieme sector.
  Lees meer
 • Nederland kan blijven inzetten op duurzame visserij
  19 juli 2013
  Rijksoverheid 18-07-2013 120pix
  Een vermindering van het voor Nederland bestemde visserijgeld als gevolg van onderhandelingen over de Europese begroting van 2014-2020 blijft uit. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer na het debat in de Landbouw- en Visserijraad over het nieuwe Europees Fonds Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).
  Lees meer
 • Navingo en de Baak presenteren Offshore Energy Masterclasses
  19 juli 2013
  Offshore 19-07-2013 120 pix
  De Baak, centrum voor leiderschap en ondernemerschap en Navingo, Maritime & Offshore Media Group, gaan tijdens Offshore Energy 2013 in oktober interactieve Masterclasses aanbieden met masters uit de offshore industrie. De Masterclasses zijn bedoeld voor young professionals die zich verder willen ontwikkelen. Tijdens de Masterclasses kunnen zij in een interactieve setting leren van Masters uit de industrie en een expert van de Baak.
  Lees meer
 • Studenten presenteren multi-purpose schip voor de Tropen
  19 juli 2013
  Otter 17-7-2013 120pix
  Mbo-studenten van het Da Vinci College in Dordrecht en hbo-studenten van de Hogeschool Rotterdam en het STC hebben gezamenlijk een multi-purpose schip ontworpen voor Surinaamse binnenwateren. Op 27 juni hebben ze de eindresultaten van hun ontwerp aan de projectpartners gepresenteerd.
  Lees meer
 • Bikkeltocht 2013
  19 juli 2013
  Bikkel 19-07-2013 120pix
  Terwijl de zomer eindelijk is aangebroken en iedereen geniet van het zonnetje, kunnen sommige van ons juist niet wachten tot de winter weer aanbreekt. Niet vanwege de kou en de sneeuw, maar omdat er een nieuwe editie van de Bikkeltocht wordt gevaren. Deze bikkelharde zeilrace, georganiseerd door studievereniging “Ut Navem Futuri Creemus” in samenwerking met C-Job Naval Architects, scheidt het kaf van het koren. De deelnemers zullen zich zeilend, peddelend en bomend een weg banen door de Friese wateren. Tijdens deze 70 kilometer lange race, waarbij bijna alles mag, gaan studenten en bedrijventeams de strijd met elkaar aan. Iedereen haalt alles uit de kast om een greep te doen naar de felbegeerde bikkelbokaal. Uiteindelijk kan er maar 1 team als overwinnaar uit dit prachtige gevecht komen.
  Lees meer
 • Brussel maakt einde aan oneerlijke concurrentie door Spaanse Tax Lease constructie
  18 juli 2013
  EuroCom18-07-2013 120pix
  Bij monde van Commissaris Mededinging Joaquín Almunia, verantwoordelijk voor (eerlijke) concurrentie, heeft de Europese Commissie uitspraak gedaan over de Spaanse Tax Lease. Deze constructie is onrechtmatig bevonden en de onterecht ontvangen voordelen moeten voor een groot deel terugbetaald worden. Scheepsbouw Nederland vindt dat de procedure lang heeft geduurd maar is content met de uitspraak. “Een eerlijk ‘level playing field’ is van levensbelang voor de scheepsbouwsector,” aldus algemeen directeur Peter Zoeteman.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #8: Open de deuren van uw bedrijf
  17 juli 2013
  MWU 17-7-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer een oproep aan maritieme bedrijven om hun deuren open te stellen op de laatste dag van de Maritime Week: zaterdag 9 november. Organiseer bijvoorbeeld een Open Dag of laat geïnteresseerde mensen via rondleidingen kennismaken met uw bedrijf. Mogelijk heeft u of een collega eerder die week al op een school een gastles gegeven als onderdeel van de Recordpoging Maritieme Gastlessen, wanneer u deze jongeren uitnodigt om op zaterdag naar uw bedrijf toe te komen dan heeft u geïnvesteerd in 2 waardevolle contactmomenten die elkaar goed aanvullen!
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland Social Media Café voor sales representatives bijna vol
  16 juli 2013
  Social-Media-Cafe 25-04-2013 120pix
  De klanten zijn online, maar zijn de vertegenwoordigers dat ook? Vaak blijkt dat bij het inzetten van social media als contactmiddel tussen klant en vertegenwoordiger het contact beter, de afhandeling sneller en de gunfactor hoger wordt. In deze tijd belangrijke zaken, die simpelweg geld kunnen opleveren! U gaat ontdekken op welke manieren het contact met klanten te verbeteren is tijdens het Scheepsbouw Nederland Social Media Café rond het thema ‘Social Media voor Sales Representatives’ op donderdag 12 september. Binnenkort wordt de inschrijving gesloten, het aantal loopt nu al zo hoog op dat we 2 trainers gaan inschakelen. Wilt u nog deelnemen, schrijf dan nu in!
  Lees meer
 • TNO organiseert tender voor Small Scale LNG Innovation Programme
  16 juli 2013
  TNO 107-2013 120pix
  Sinds 2011 werkt de Nederlandse overheid samen met bedrijven aan versnelde invoering van de milieuvriendelijke transportbrandstof LNG. Recent leidde dat tot een belangrijk wapenfeit: vanaf 1 juli kunnen binnenvaartschepen LNG bunkeren (tanken) in de Rotterdamse Seinehaven. Voor de nodige vervolgstappen stelt de overheid nog eens 1,5 miljoen euro beschikbaar. Onder regie van TNO kunnen bedrijven met innovatieve ideeën daarop inschrijven.
  Lees meer
 • Nederland gastland seminar Renewable Offshore Energy in Portugal
  16 juli 2013
  WavEC 15-07-2013 120pix
  Veel bedrijven in Nederland zijn al actief in Offshore Renewable Energy, terwijl anderen zich aan het oriënteren zijn. Op 25 en 26 november vindt het jaarlijkse seminar met matchmakingprogramma van de associatie WavEC ‘Offshore Renewables’ plaats in Lissabon. Dit jaar is Nederland gastland.
  Lees meer
 • Ambassade en consulaat generaal in Sydney bieden assistentie aan rond beurs/conferentie Pacific 2013
  16 juli 2013
  Pacific 16-07-2013 120pix.jpg
  Van 7 tot en met 9 oktober vindt in het Sydney Convention & Exhibition Centre in Australië, de Pacific 2013 Internationale Maritieme Conferentie plaats. De Pacific International Maritime Exposition is de grootste beurs op het gebied van commerciële zeevaart en defensieve marine in de regio Azië-Oceanië. De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden heeft, in samenwerking met het Consulaat Generaal in Sydney, voornemens om bedrijven die willen deelnemen aan de beurs en/of conferentie te assisteren. Dit kan zijn via een gezamenlijke stand, mogelijk netwerkevent of op een andere wijze, afhankelijk van de interesse en wensen vanuit de deelnemers.
  Lees meer
 • Invoering strengere norm asbest blootstelling uitgesteld
  15 juli 2013
  De invoering van de nieuwe strengere grenswaarden voor werken met asbest is uitgesteld tot 1 januari 2014. Voor chrysotiel gaat een grenswaarde van 2000 vezels per m2 gelden per werkdag van maximaal 8 uur en voor amfibool 300 vezels per m2. De ruim vijf keer strengere norm zou vanaf 1 juli 2013 van kracht worden, maar is wegens een aantal onduidelijkheden uitgesteld. Ascert, de stichting belast met het opstellen van normen voor het bepalen van risicoclassificering en certificatie van asbest saneringsbedrijven, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om opheldering gevraagd.
  Lees meer
 • VEKA Group levert eerste schip aan Zuid-Amerikaanse reder
  15 juli 2013
  Veka 15-07-2013 120pix
  VEKA Group heeft begin juli een eerste binnenvaartschip opgeleverd aan Paraguay. ‘Dit is het begin om de Zuid-Amerikaanse markt te veroveren’, stelt Jan Versluis namens VEKA Group. ‘Binnen Paraguay gaat zo’n 70 procent van het transport over water. De economie groeide in 2012 met 14 procent en vertoont ook dit jaar een explosieve groei. Deze markt biedt ongekende kansen.’
  Lees meer
 • Offshore Living Quarter begint vanuit Rotterdam aan zijn reis naar Korea
  15 juli 2013
  Hertel 15-7-2013 120pix
  Op donderdag 11 juli werd vanuit de Rotterdamse haven een ruim 1400 ton wegende offshore Living Quarter voor het Noorse Valemon Platform verscheept naar Korea.
  Lees meer
 • Bekendmaking Van Hengel-Spenglerprijs
  15 juli 2013
  MAG 2013 logo nieuwsbrief 120pix
  Tijdens het Maritime Awards Gala 2013 wordt voor het eerst de Van Hengel-Spengler prijs van de Koninklijke Marine uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de beste operationele innovatie door jonge studenten. Inschrijven kan tot 01 oktober 2013.
  Lees meer
 • Rijkswaterstaat ruimt scheepswrakken uit de weg
  12 juli 2013
  Rijkswater 12-07-2013 120pix
  Rijkswaterstaat verwijdert in juli en augustus op de Noordzee en de Westerschelde twee scheepswrakken gedeeltelijk en één volledig. Deze wrakken liggen in de weg voor de scheepvaart. Met de verwijdering verbetert de bereikbaarheid van de zeehavens en de veiligheid op de vaarweg. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bracht 11 juli een bezoek aan de bergingswerkzaamheden in de Westerschelde.
  Lees meer
 • Niestern Sander en Wagenborg bouwen nieuw onderhoudsschip voor NAM
  12 juli 2013
  NAM 12-07-2013 120 pix
  NAM heeft Wagenborg uitgekozen voor de ondersteuning van offshore operaties gedurende tien jaar. Wagenborg laat voor deze werkzaamheden een schip bouwen door Niestern Sander in Delfzijl: de Walk-to-Work Vessel. Een uniek schip dat een cruciale rol gaat spelen bij onderhoud en service van de productieplatforms van NAM in de Noordzee. Het schip wordt begin 2015 opgeleverd. Het project betekent een mooie opsteker voor de werkgelegenheid in Groningen.
  Lees meer
 • Handelsmissie naar Brazilië met minister Ploumen
  11 juli 2013
  brazilie 120pix
  Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt dit najaar de Nederlandse handelsmissie naar Brazilië van 6 tot en met 11 oktober. De missie staat open voor bedrijven uit alle sectoren, tijdens de missie is er echter speciale aandacht voor enkele sectoren waaronder maritiem (o.a. scheepsbouw, offshore en binnenvaart). Inschrijven is vanaf nu mogelijk.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #7: eerste maritieme gastles
  11 juli 2013
  Maritime Week 27-6-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor één van de leukste onderdelen van de Maritime Week; de Recordpoging Maritieme Gastlessen. Vorig jaar werden maar liefst 202 maritieme gastlessen gegeven en overal door het land! De organisatie zet alles op alles om dit aantal te overstijgen en kan uw hulp daar goed bij gebruiken. Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam is benaderd om de eerste gastles te verzorgen en zeer waarschijnlijk zal het thema daarvan zijn ‘Tsaar Peter de Grote – Een bevlogen tsaar’. Rond dit thema is momenteel namelijk een grote tentoonstelling te zien in de Hermitage Amsterdam.
  Lees meer
 • Inschrijving geopend Integraal Samenwerken eindcongres 18 september
  11 juli 2013
  IS Logo 120pix
  Op 18 september 2013 vindt het Integraal Samenwerken congres ‘Beter samenwerken in de maritieme maakketen’ plaats in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. Tijdens dit eindcongres geven diverse sprekers hun visie op het toenemende belang van samenwerken in de maritieme maakketen.
  Lees meer
 • RETROFIT en GRIP organiseren conferentie op Europort
  11 juli 2013
  Retrofit logo nieuwsbrief 120pix
  De twee Europese onderzoeksprojecten RETROFIT en GRIP organiseren gezamenlijk een conferentie op de maritieme vakbeurs ‘Europort’ (5 t/m 8 november in Ahoy Rotterdam).
  Lees meer
 • Bakens Verzetten! Maritiem Innovatie Event op 3 september
  11 juli 2013
  Mby H logo 120 pix
  Date: 3 September
  Location: Drijvend Paviljoen, Tillemakade 99, Rotterdam
  Lees meer
 • Minister Kamp brengt werkbezoek aan Topsector Water in de regio Rotterdam
  10 juli 2013
  TW 03-07-2013 120pix
  Maandag 8 juli 2013 heeft minister Kamp een bezoek gebracht aan drie ondernemingen uit de Topsector Water. Nederlandse ondernemingen behoren wereldwijd tot de grootste op het gebied van baggeren, scheepsbouw en watertechnologie.
  Lees meer
 • Hatenboer-Water gastheer tijdens werkbezoek Minister Kamp
  10 juli 2013
  Samen met Hans Huis in ’t Veld, het boegbeeld van de Topsector Water, heeft Minister Kamp van Economische Zaken maandag 8 juli drie ondernemingen uit de Topsector Water bezocht. De bedrijven en vertegenwoordigers van de drie watersector pijlers, Koninklijke Boskalis Westminster (Deltatechnologie), Damen Shipyards (Maritieme technologie) en Hatenboer-Water (Watertechnologie) presenteerden hun activiteiten aan de delegatie van Economische Zaken.
  Lees meer
 • Nieuwe website Geberit online: www.geberit.nl
  04 juli 2013
  Geberit 4-7-2013 120pix
  Geberit heeft haar nieuwe website gelanceerd. De site is in een heel nieuw jasje gestoken qua stijl. Bovendien is het ingericht op doelgroep, waardoor het altijd de juiste bezoeker zal aanspreken.
  Lees meer
 • Maritieme sector dringt aan op snel wetsvoorstel voor private beveiliging van schepen
  03 juli 2013
  Toonaangevende spelers uit de maritieme sector, verenigd in Nederland Maritiem Land (NML), benadrukken dat de maritieme sector zo sterk is als de zwakste schakel. Daarom doet de sector een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om zo snel mogelijk private beveiliging aan boord van schepen onder Nederlandse vlag toe te staan.
  Lees meer
 • Willekeurige afschrijving weer van kracht
  03 juli 2013
  Investeringen tussen 1 juli en 31 december 2013 mogen willekeurig worden afgeschreven over de helft van de investering. De maatregel heeft een gunstige werking op de orderportefeuilles van het Nederlandse bedrijfsleven en dat is nu door de crisis meer dan ooit nodig. Niet alleen grote scheepsbouwers maar ook kleine toeleveranciers profiteren van de willekeurige afschrijving.
  Lees meer
 • Gezocht: werkgevers voor studiebeurzen water
  03 juli 2013
  TW 03-07-2013 120pix
  De maritieme sector staat te springen om ambitieuze en talentvolle technici. Zelfs in de huidige marktomstandigheden is het voor werkgevers vaak lastig om technische vacatures in te vullen. Dit zal in de toekomst alleen maar lastiger worden. Topsector Water wil een bijdrage leveren aan een oplossing en bundelt de krachten van werkgevers uit de water-, delta- en maritieme technologie door de uitreiking van Studiebeurzen Water.
  Lees meer
 • Studentenexpositie tijdens Europort 2013
  03 juli 2013
  MWU 03-07-2013 120pix
  De Studentenexpositie staat in het teken van uitgewerkte innovatieve oplossingen voor de maritieme industrie. Ideeën hiervoor werden gevisualiseerd door de professionele tekenaars Mart en Tristan van INK – Strategic Visualisations. In totaal zijn tien veelbelovende ideeën genomineerd voor deelname aan de expositie. U als beursbezoeker kunt straks op de beurs uw stem uitbrengen op het beste idee.
  Lees meer
 • SEA Europe beraadt zich over strategische uitdagingen voor komend jaar
  03 juli 2013
  Sea-Europe 20-03-2013 120pix
  De Europese maritieme koepelorganisatie SEA Europe heeft van 27 tot en met 29 juni haar jaarlijkse algemene vergadering gehouden bij de vereniging voor Litouwse Scheepsbouw en –reparatie in Litouwen. Nationale verenigingen voor scheepsbouwers en maritieme toeleveranciers uit Europa en grote spelers uit de sector hebben tijdens de bijeenkomst gekeken naar hun Europese en internationale beleidsstrategie voor het komende jaar. Deze strategie wordt beïnvloed door de uitdagende maar voorzichtig optimistische economische omstandigheden.
  Lees meer
 • Inschrijven Maritime Innovation Experience 2013 mogelijk tot 12 juli
  02 juli 2013
  MIE 6-5-2013 120pix
  Matchmaking tussen bedrijf en toekomstige werknemer staat samen met maritieme innovatie centraal tijdens de tweede Maritime Innovation Experience op woensdag 11 september in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Tijdens dit evenement ontmoeten honderden studenten en professionals elkaar op de centrale markt, bij diverse workshops, in SpeedSolving Maritime sessies en tijdens lezingen. U kunt zich tot vrijdag 12 juli kosteloos inschrijven.
  Lees meer
 • STC-KNRM kan storm nabootsen in hypermodern trainingsbad
  01 juli 2013
  STC 01-07-2013 120pix
  Voor het trainen in extreme omstandigheden heeft maritiem opleidingscentrum STC-KNRM een nieuw drijvend oefenbassin laten bouwen. In het overdekte bad kan via zware ventilatoren met sproeiers een storm met windkracht 8 en slagregens worden opgewekt, terwijl een golfmachine voor golven van 1,5 meter hoog zorgt. Het trainingsbad is op donderdag 27 juni symbolisch ‘ingeluid’ nadat Pieter van Oord, voorzitter van de branchevereniging IRO de openingshandeling had verricht.
  Lees meer
 • Indofin Group neemt meerderheidsaandeel in IHC Merwede
  01 juli 2013
  IHC 01-07-2013 120pix
  Investeringsmaatschappij Indofin Group, eigendom van de familie De Bruin, heeft een meerderheidsaandeel van 62% verworven in IHC Merwede. Naast Indofin zijn Rabo Capital (10%) en management en personeel (28%) de overige aandeelhouders.
  Lees meer
 • Eerste afgestudeerden aan vakschool van De Vries Scheepsbouw
  01 juli 2013
  De Vries 01-07-2013 120pix
  Op woensdag 26 juni heeft de eerste lichting studenten hun diploma ontvangen van de vakschool bij De Vries Scheepsbouw Makkum plaatsgevonden. Zestien studenten kregen hun mbo-diploma niveau 2 uitgereikt in de opleidingsrichtingen scheepsinterieurbouwer, scheepsmetaalbewerker, installatiemonteur en jachtschilder. De vakschool is een samenwerkingsverband tussen De Vries Scheepsbouw Makkum BV en ROC Friese Poort.
  Lees meer
 • Innovatieteams Imtech Zeeslag strijden om 'plastic soep'
  28 juni 2013
  Zeeslag 28-06-2013 120pix
  Donderdag 4 juli nemen twee studententeams het tegen elkaar op in de competitie van 'Imtech Zeeslag' op RDM Campus in Rotterdam. De teams presenteren hun innovatieve oplossingen aan Imtech Marine om de 'plastic soep' op te ruimen in de oceaan. Imtech Marine werkt aan de ontwikkeling van autonoom en emissieloos varen. In samenwerking met Hogeschool Rotterdam maken zij jong aanstormend talent warm voor deze groene gedachte.
  Lees meer
 • Turkse scheepsbouwers en havens willen meer samenwerken met Nederlandse maritieme sector
  28 juni 2013
  HotSpot Istanbul 30-05-2013 120pix
  Vertegenwoordigers van de Turkse scheepsbouw en havens hebben aangekondigd meer te willen samenwerken met maritieme bedrijven uit Nederland. Dit voornemen werd uitgesproken tijdens het seminar van de Maritime by Holland: Maritime Hotspots Commissie Istanbul op 20 juni te Zoetermeer. Diverse sprekers uit de Turkse sector illustreerden de maritieme marktpotentie van Turkije. De jacht- en scheepsbouw, marine en rederijen spelen hierbij een rol, maar ook interessant zijn de nieuwe offshore ontwikkelingen en haveninvesteringen in Turkije.
  Lees meer
 • Tweede editie Scheepsbouw Nederland Magazine
  28 juni 2013
  SN magazine 28-6-2013 120 pix
  Het tweede nummer van het Scheepsbouw Nederland Magazine in 2013 is verschenen. In deze editie gaat de aandacht uit naar wat grote bedrijven intern doen aan opleidingen, want investeren in eigen mensen loont. U leest over het potentieel van Rusland en hoe wij kunnen helpen bij veiliger werken op de werven. Verder: het ADEPT project, de statistieken van de Nederlandse Scheepsbouw in Europa in 2012 en nog veel meer.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #5 Alewijnse Marine Systems Hoofdsponsor Advanced Technology Conferences
  27 juni 2013
  Maritime Week 27-6-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor het bedrijf dat de 6 Advanced Technology Conferences op Europort 2013 mede mogelijk maakt: Alewijnse Marine Systems. Nederland wordt wereldwijd geroemd om haar maritieme kennis, hoogwaardige technologie en innovatieve scheepswerven. Vakbeurs Europort (5 t/m 8 november) is de plek waar het allemaal samenkomt. Een belangrijk onderdeel van het beursprogramma zijn de 6 Advanced Technology Conferences (ATC's). Hier presenteren bedrijven hun innovatieve prestaties op het gebied van ‘advanced technology’. De ATC’s worden georganiseerd door HME in samenwerking met Ahoy/Europort, Alewijnse Marine Systems is hoofdsponsor.
  Lees meer
 • Huisman opent nieuwe kade Huisman China
  27 juni 2013
  Huisman 27-6-2013 120pix
  Dinsdag 25 juni heeft Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor-en offshore equipment, de nieuwe 380m lange kade van hun productiefaciliteit in Zhangzhou (Fujian), China, geopend. Huisman China, een 100% dochteronderneming van Huisman, is volledig operationeel sinds april 2007 en levert sindsdien een belangrijke bijdrage aan de totale Huisman engineering- en productiecapaciteit.
  Lees meer
 • Shore support voor optimale vloot inzet
  27 juni 2013
  Op donderdag 20 juni kwamen 15 toeleveranciers bij elkaar voor de tweede workshop van het collectieve onderzoek binnen het Innovatie Prestatie Contract (IPC) Shore Support. Gastheer van deze middag was Fugro. Fugro richt zich op het voorzien van mensen, materieel, kennis en technologie ter ondersteuning van exploratie, productie en transport van natuurlijke grondstoffen. Om dit te bewerkstelligen heeft de organisatie diverse soorten schepen in beheer. De deelnemers gingen met Fugro op een interactieve manier in gesprek over hoe de inzetbaarheid van Fugro’s vloot kan worden gemaximaliseerd met toepassing van shore support oplossingen. Fugro stond open voor de ideeën van de toeleveranciers.
  Lees meer
 • Sleephoppersimulator MIWB uitgebreid met faciliteit om olie op te ruimen
  27 juni 2013
  NHL 27-6-2013 120pix
  Het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, onderdeel van NHL Hogeschool, breidt haar nieuwe sleephoppersimulator uit met de mogelijkheid om olie op te ruimen. Recente ongelukken waarbij grote hoeveelheden olie in zee terecht kwamen, bevestigen het belang om goed voorbereid te zijn op dit soort calamiteiten. De nieuwe simulator biedt hiertoe voldoende mogelijkheden. Op dinsdag 25 juni tekenden NHL Hogeschool en het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Waterbouw een samenwerkingsovereenkomst.
  Lees meer
 • Spectaculair transport van Hertel Offshore door Rotterdamse haven
  27 juni 2013
  Hertel 27-6-2013 120pix
  Zaterdag 22 juni is het door Hertel Offshore gebouwde Valemon Living Quarter (LQ) aan het eerste deel van haar reis richting Zuid-Korea begonnen. Opdrachtgever voor de bouw is Samsung Heavy Industries en de realisatie heeft plaatsgevonden op de werf van Mercon Steel Structures te Gorinchem dat de benodigde staalconstructie heeft gemaakt. Het Living Quarter, inclusief Heli deck, telt negen verdiepingen en is daarmee hoger dan de meeste flatgebouwen.
  Lees meer
 • Kansen maritieme sector in West-Afrika
  26 juni 2013
  MBH 26-6-2013 120pix
  Op woensdag 10 juli 2013 wordt een seminar georganiseerd over marktmogelijkheden in West-Afrika. Tijdens deze bijeenkomst wordt het Maritime by Holland rapport ‘Maritiem West-Afrika’ gepresenteerd. Het seminar is interessant voor rederijen en maritiem logistieke ondernemers, havengerelateerde bedrijven en industriële partijen in de scheepsbouw, bagger, offshore en visserij.
  Lees meer
 • Chris ten Hoopen (STC Group) wint Tsjerk Hiddeszbokaal
  25 juni 2013
  Vaardag 25-6-2013 120pix
  23 wedstrijd- en 5 evenementenboten gingen vrijdag 21 juni het Gaastmeer op voor een maritieme sportieve dag; de Scheepsbouw Nederland Vaardag 2013. Ruim 100 zeilers lieten zich niet kisten door de regen, maar vanwege harde windstoten besloot de wedstrijdleiding de middagwedstrijden te cancelen. Het team van Chris ten Hoopen van STC Group zeilde in de ochtend het best en nam de Tsjerk Hiddeszbokaal in ontvangst.
  Lees meer
 • Studenten en bedrijfsleven bundelen krachten voor Imtech Zeeslag
  24 juni 2013
  Zeeslag 24-6-2013 120pix
  Hogeschool Rotterdam en Imtech Marine gaan op 4 juli op de RDM Campus opnieuw de samenwerking aan voor de vierde editie van het Imtech Zeeslag evenement. Imtech Marine werkt aan de ontwikkeling van autonoom en emissieloos varen. In samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en de RDM Campus maken zij jong aanstormend talent warm voor deze groene gedachte.
  Lees meer
 • Damen Shipyards Hardinxveld levert ‘special’ aan Stichting Waternet Amsterdam
  21 juni 2013
  Damen 21-6-2013 120pix
  Bij Damen Shipyards Hardinxveld-Giessendam is recent een bijzonder vaartuig geleverd. Het betreft een in opdracht van stichting Waternet ontworpen en uitgevoerde; “Damen Patrol Vessel 1304 Hybrid”. Opvallendste eigenschappen van het hybride patrouillevaartuig: het is schoon, stil en kan onder de Amsterdamse bruggen door varen van de doorgaande routes. Het schip is de “Waterspreeuw” gedoopt door de wethouder van Amsterdam, mevrouw C. Gehrels op 17 juni 2013.
  Lees meer
 • Huisman introduceert nieuwe serie zware offshore kranen
  20 juni 2013
  Huisman 20-6-2013 120pix
  Huisman, de wereldwijde specialist in hijs-, boor- en offshore equipment introduceerde onlangs een nieuwe serie zware offshore kranen. Deze nieuwe serie omvat kranen met een hijsvermogen variërend tot 900 ton en is speciaal ontwikkeld om aan de toenemende eisen van de offshore-constructie en “subsea” markt te voldoen. Meerdere unieke kenmerken zijn verwerkt in het ontwerp wat deze geavanceerde kranen geschikt maakt voor werkzaamheden in ultra-diep water, maar ook in gebieden met zware weersomstandigheden. Twee orders voor deze nieuwe kranen zijn al getekend.
  Lees meer
 • Geslaagd HR netwerkevenement verdient vervolg
  20 juni 2013
  HR event 20-6-2013 120pix
  Woensdag 12 juni vond het eerste Scheepsbouw Nederland netwerkevenement voor HR-managers en directeuren plaats op de RDM Campus. Onder de aansprekende titel ‘Catwalk of Inspiration’ presenteerden tien managers in een elevator pitch hun scholingsaanbod voor medewerkers. Het concept van de middag draaide niet alleen om het kijkje in de keuken bij een ander, maar vooral om het uitwisselen van ervaringen.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #4: Maritime Awards Gala 2013
  20 juni 2013
  Maritime Awards Gala 20-6-2013 120pix
  In de wekelijkse Maritime Week Update deze keer aandacht voor het Maritime Awards Gala, waar de aftrap voor de Maritime Week wordt gegeven. Het Maritime Awards Gala vindt dit jaar plaats op donderdag 31 oktober in De Broodfabriek in Rijswijk. Vorig jaar raakte het grootste maritieme netwerkevenement drie weken van tevoren uitverkocht. Voor de achtste editie is inmiddels een derde van de beschikbare sponsortafels verkocht. Als u erbij wilt zijn, is het raadzaam vroeg te reserveren.
  Lees meer
 • Strijd om de Tsjerk Hiddeszbokaal 2013
  20 juni 2013
  SN vaardag 20-6-2013 120pix
  Vrijdag 21 juni gaan 28 polyvalken het Gaastmeer op voor de jaarlijkse Scheepsbouw Nederland Vaardag. Om de winst van de Tsjerk Hiddeszbokaal wordt dit jaar door 21 bedrijfsboten en 7 boten met individuele deelnemers gestreden. Wie neemt de bokaal morgen mee naar huis?
  Lees meer
 • Groningen Shipyard lanceert passagiersschip voor De Gerlien van Tiem
  20 juni 2013
  Groningen Shipyard 20-6-2013 120pix
  Een primeur voor Groningen Shipyard in Waterhuizen: voor het eerst in haar vijfjarig bestaan ging vrijdag 14 juni het casco van een passagiersschip te water. Dit bouwnummer 144, dat bij oplevering als SS Catherine in de vaart komt, is het eerste passagiersschip dat de aan het Winschoterdiep gesitueerde werf bouwde.
  Lees meer
 • Maritime Hotspot Rio de Janeiro / Santos springlevend
  19 juni 2013
  Hotspot 19-06-2013 120pix
  Aandacht voor de maritieme ontwikkelingen in Brazilië is niet meer weg te denken. De netwerkborrel van de Maritime Hotspots Commissie Rio de Janeiro / Santos op donderdag 13 juni bij Boskalis illustreerde de grote interesse. De 90 aanwezigen wisselden kennis en ervaringen uit over zaken doen in Brazilië. De offshore sector springt het meest in het oog, maar ook scheepsbouw, jachtbouw en havenlogistiek spelen een duidelijke rol.
  Lees meer
 • Windea Offshore Groep tekent LOI voor een nieuwe Fast Crew Supplier 2610
  18 juni 2013
  Windea 18-6-2013 120pix
  Tijdens Windforce 2013 heeft de Duitse Windea Offshore Group een Letter Of Intent (LOI) getekend met Damen Shipyards Gorinchem met betrekking tot de levering van een nieuwe Fast Crew Supplier. Het gaat om een Twin Axe catamaran, uitgerust met de dubbele Damen Sea Axe bow (ook wel bijlboeg) die een grote mate van ´uptime´ mogelijk maakt, onder meer door ´slamming´ van het schip op de golven tot 70% te verminderen. De Windea Offshore Group breidt op dit moment haar activiteiten in de offshore wind industrie uit, waaronder het transporteren van personeel van en naar windmolenparken.
  Lees meer
 • Turkse maritieme key player aanwezig op Seminar Maritime Hotspot Istanbul a.s. donderdag
  18 juni 2013
  HotSpot Istanbul 30-05-2013 120pix
  Op donderdag 20 juni organiseert Maritime Hotspot Commissie Istanbul een seminar over de laatste ontwikkelingen in de Turkse maritieme markt. Belangrijke Turkse spelers zijn aanwezig, waaronder ook Metin Kalavan (voorzitter van de Chamber of Shipping), dé man in de Turkse maritieme sector. Op het programma staan verschillende sectoren in de Turkse maritieme industrie, zoals havens, offshore, scheepsvaart en scheepsbouw. U bent van harte welkom vanaf 14.00 uur in Zoetermeer.
  Lees meer
 • Oud-voorzitter ir. M.J. (Fred) van der Wal overleden
  17 juni 2013
  Van der Wal 17-06-2013 120pix
  Oud-voorzitter ir. M.J. (Fred) van der Wal is in de nacht van 14 op 15 juni jl. op 74-jarige leeftijd overleden. Hij vervulde van 2006 tot 2007 de functie van voorzitter van de VNSI. Van 2008 tot 2010 was hij voorzitter van Scheepsbouw Nederland. Hij heeft een essentiële rol gespeeld in het oprichten van Scheepsbouw Nederland in 2008 als gezamenlijke organisatie van de vereniging voor de Nederlandse scheepswerven, VNSI, en de vereniging voor de maritieme toeleveringsindustrie, Vereniging Holland Marine Equipment. Onder zijn bezielende leiding hebben de verenigingen de krachten gebundeld in het huidige Scheepsbouw Nederland.
  Lees meer
 • IFS behaalt ISO9001:2008-certificaat
  13 juni 2013
  IFS 13-6-2013 100pix
  IFS Benelux heeft het ISO9001:2008-certificaat behaald. Dit certificaat krijgt het bedrijf voor het aanbieden, implementeren, modificeren en onderhouden van de eigen ERP-software. Daarnaast waardeert de certificering de externe trainingen die IFS geeft in het gebruik van de eigen ERP-software.
  Lees meer
 • Genomineerden VNSI Wim Timmersprijs voor 2013 bekend
  13 juni 2013
  VNSI 13-6-2013 120pix
  De inzendingen ”Collaborative Design Tools” van Jan van der Zee (Conoship International BV) en “Installation technique for wind turbine blades at sea” van Roderick den Ouden (Vuyk Engineering Rotterdam BV) zijn genomineerd voor de VNSI Wim Timmersprijs 2013. Beide ontwerpers presenteerden hun bijdrage aan vernieuwing van het ontwerpproces. De winnaar van de ontwerpersprijs wordt bekend gemaakt tijdens het Maritime Awards Gala, dat dit jaar op donderdag 31 oktober plaatsvindt in De Broodfabriek in Rijswijk.
  Lees meer
 • VINGTOR Exigo: innovatie voor PA-systemen
  13 juni 2013
  TTT 13-06-2013 120pix
  Flexibel, een compleet softwarematige configuratie en compatibiliteit met systemen van derden door toepassing van IP-technologie. Dat is slechts een klein aantal kenmerken van het nieuwe VINGTOR Exigo Public Address systeem. Omdat de Exigo in veeleisende omgevingsituaties terecht komt (op schepen, offshore platforms en in de industrie), stond bij de ontwikkeling de betrouwbaarheid hoog op de eisenlijst.
  Lees meer
 • Peter de Vos nieuwe trainer Marine Propulsion Course
  13 juni 2013
  Vos 13-6-2013 120pix
  De negende editie van de internationale HME trainingserie Marine Propulsion start in september. Voor ir. Peter de Vos, assistent professor Marine Engineering aan de TU Delft, is het een nieuwe ervaring. Hij vult deze editie het team trainers aan, waarbij hij tijdens module 1, 3 en 5 nauw samenwerkt met professor ir. Douwe Stapersma.
  Lees meer
 • IHC Merwede boekt orders snijkopzuigers ter waarde van €125 miljoen
  13 juni 2013
  IHC 13-6-2013 120pix
  IHC Merwede heeft onlangs orders ontvangen ter waarde van € 125 miljoen voor een breed scala aan nieuwe snijkopzuigers en bijbehorend equipment. Het betreft opdrachten voor de levering van een nieuwe custom-built snijkopzuiger en nog eens 12 units, die geleverd zullen worden door IHC Beaver Dredgers.
  Lees meer
 • LNG biedt kansen voor een innovatief multipurpose scheepsconcept
  12 juni 2013
  K&V 12-6-2013 120pix
  In opdracht van InnovatieNetwerk heeft maritiem adviesbureau Koers & Vaart de mogelijkheden onderzocht voor een innovatief modulair multipurpose scheepsconcept. Dit maakt onderdeel uit van het EKO-vation project waarin de Ekofish Group en InnovatieNetwerk met diverse partners werken aan een nieuwe toekomst voor de visserijsector.
  Lees meer
 • Alewijnse brengt boek uit: 125 jaar pionieren en innoveren
  12 juni 2013
  Op maandag 10 juni is het boek ‘Alewijnse, 125 jaar pionieren en innoveren ' verschenen, het is een geschiedschrijving over het bedrijf Alewijnse en de ontwikkeling van de elektrotechniek in Nederland. In het boek wordt een beeld geschetst van het familiebedrijf door de jaren heen. Elke generatie heeft zijn eigen stempel gedrukt. Echter, er zijn ook duidelijke overeenkomsten. De geschiedenis van Alewijnse laat duidelijk zien dat pionieren en innoveren de vier generaties Alewijnse in het bloed zit. Het over de grenzen heen kijken en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden zijn een rode draad in de historie.
  Lees meer
 • Ontmoet Russische scheepsbouwdelegatie op 25 juni in Rotterdam
  12 juni 2013
  HME Rusland 12-06-2013 120pix
  Van 25 t/m 27 juni bezoekt een scheepsbouwdelegatie uit de Russische regio Astrakhan ons land. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van scheepswerven en van de regioregering. Wij nodigen u van harte uit om op dinsdag 25 juni aanwezig te zijn bij een presentatie en rondetafelbijeenkomst van deze delegatie bij de Kamer van Koophandel Rotterdam. Deelname is kosteloos.
  Lees meer
 • Maritime Week Update #3: Twee Maritime by Holland Paviljoens op Europort
  12 juni 2013
  Maritime Week 2013 logo 120pix
  Omdat er dit jaar heel veel interessante evenementen plaatsvinden tijdens de Maritime Week en iedere activiteit aandacht verdient, is de Maritime Week Update geïntroduceerd. In de wekelijkse Update deze keer aandacht voor de Maritime by Holland Paviljoens op Europort 2013. De beurs die van 5 tot en met 8 november plaatsvindt.
  Lees meer
 • Alfa Laval zet energiebesparing in een breder perspectief
  10 juni 2013
  Alva 10-6-2013 120pix
  Terwijl reders en exploitanten bekneld worden door de hoge brandstofprijzen, is er een maritieme leverancier die de lat verhoogd als het aankomt op oplossingen. Baserend op de industrie‘s meest uitgebreide portfolio van apparatuur en kennis, neemt Alfa Laval een omvangrijke aanpak dat ingrijpende vooruitgang belooft in energie-efficiëntie.
  Lees meer
 • Wärtsilä ontwerpt heavy construction vessel voor Subsea 7
  10 juni 2013
  Wartsila 10-6-2013 120pix
  Wärtsilä, de toonaangevende maritieme solutions en service provider, heeft de opdracht gekregen voor een heavy construction vessel. Het schip zal gebouwd worden voor Subsea 7 S.A., de seabed-to-surface engineering, de constructie en de diensten aanbod aan de wereldwijde offshore energie-industrie, zijn toe besteed aan Hyundai Heavy Industries (HHI) in Zuid-Korea. HHI is een van ’s werelds grootste scheepsbouwbedrijven.
  Lees meer
 • Damen levert modulaire cutterzuiger aan Verboon Maasland
  07 juni 2013
  Damen 7-6-2013 120
  Op 1 juni werd de cutterzuiger ‘Susanna II’ opgeleverd aan haar trotse eigenaar, het Nederlandse aannemingsbedrijf Verboon Maasland. Alle medewerkers van Verboon en hun gezinnen waren bijeengekomen om deze gebeurtenis te vieren en het vaartuig te bezichtigen.
  Lees meer
 • Symposium maritiem onderwijs Noord Nederland
  06 juni 2013
  NHL 6-6-2013 120pix
  Op 25 juni presenteren NHL Hogeschool en ROC Friese Poort in een symposium de opleidingen Scheepsbouwkunde/Maritieme techniek (hbo) en Scheeps- en jachtbouwkundige/Maritieme Techniek (mbo). Tijdens deze middag gaan zij graag met u in gesprek over de toekomst. Hoe kan het bereikte resultaat verder uitgebouwd worden? Hoe geven we invulling aan de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en op welke wijze kunnen meer jongeren voor de maritieme sector geïnteresseerd worden?
  Lees meer
 • Onderweg naar een jubileum: Negende editie Marine Propulsion Course
  06 juni 2013
  Marine Propulsion 120pix
  Voor iedereen die diepgaande technische kennis wil verkrijgen over de complete voortstuwingstrein van een schip, is er de Marine Propulsion Course. De Engelstalige Marine Propulsion Course bestaat uit 5 apart te volgen modules van elk 2 dagen. Heel veel enthousiaste deelnemers zijn u al voorgegaan, want in september gaat de negende editie van de trainingserie Marine Propulsion alweer van start!
  Lees meer
 • Maritime Week Update #2: Groene Route
  06 juni 2013
  Maritime Week 2013 logo 120pix
  Omdat er dit jaar heel veel interessante evenementen plaatsvinden tijdens de Maritime Week en iedere activiteit aandacht verdient, heeft HME de Maritime Week Update geïntroduceerd. In de wekelijkse Update deze keer aandacht voor de Groene Route op de beurs Europort 2013 die van 5 tot en met 8 november plaatsvindt.
  Lees meer
 • Nederlandse Winddag op 14 juni a.s.
  06 juni 2013
  EWEA 120pix
  Op 15 juni aanstaande is het Global Wind Day. In het kader hiervan organiseert NWEA op de dag ervoor, 14 juni een Nederlandse Winddag. Voor iedereen die werkt aan de realisatie van windenergie is de dag een uitstekende gelegenheid om veel kennis te vergaren en uitgebreid te netwerken. HME promoot deze dag in het kader van het Holland Paviljoen dat zij in opdracht van o.a. NWEA organiseert op EWEA 2013 in Frankfurt. De dag vindt plaats in een Volksabdij bij Ossendrecht (Noord-Brabant). Tevens wordt het gloednieuwe opschalingsproject Kreekraksluis (net in Zeeland) bezocht.
  Lees meer
 • Hbo- en mbo-opleiding Scheepsbouw/Maritieme Techniek starten in september
  06 juni 2013
  STC 6-6-2013 120pix
  In september starten bij het STC in Rotterdam de mbo- en hbo-opleiding Scheepsbouw/Maritieme Techniek. De mbo-opleiding is bedoeld voor medewerkers vanaf vmbo-niveau die meer over hun vakgebied willen weten. De opleiding op hbo-niveau is bedoeld voor mbo scheeps- en jachtbouwmedewerkers die in een bedrijf werkzaam zijn en nu klaar zijn om de hbo-opleiding te doen, of voor medewerkers met een hbo-opleiding in een andere richting.
  Lees meer
 • Meer en beter opgeleide technische medewerkers voor maritieme maakindustrie
  05 juni 2013
  STC 5-6-2013 120pix
  Op dinsdag 4 juni 2013 is het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) ‘Met Maritieme Techniek naar de Top!’ officieel van start gegaan. De organisaties die samenwerken in dit unieke project, slaan de handen ineen om maritieme kennis en opleidingen in het gebied Rotterdam – Dordrecht te versterken.
  Lees meer
 • Holmatro zet nieuwe standaard met multifunctionele cilinders
  05 juni 2013
  Homatro 5-6-2013 120pix
  Op basis van gebruikersinput en de nieuwste technologieën heeft Holmatro opnieuw invulling gegeven aan het concept ‘multifunctionele cilinder’. Het resultaat is een compleet nieuwe range die voor de meest uiteenlopende industriële werken een passende oplossing biedt. Met het grote aantal modellen en de hoge kwaliteit van de multifunctionele cilinders zet Holmatro de nieuwe standaard.
  Lees meer
 • Kazach Maritime Academy officieel geopend: STC-Group zet wederom kroon op haar werk
  04 juni 2013
  Vrijdag is, onder grote belangstelling, de Kazach Maritime Academy (KMA) officieel geopend. Deze maritieme academie is gevestigd in Almaty Kazachstan en is een initiatief van tengizchevroil (een consortium van oliemaatschappijen), de Kazakh British University en de STC-Group. De KMA is opgericht om te voorzien in de stijgende vraag naar goed opgeleide en gekwalificeerde zeelieden voor de groeiende tankervloot die opereert op de Kaspische Zee, de Zwarte zee en andere zeeën.
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland Social Media Café 'Sales Representatives'
  04 juni 2013
  SMC 4-6-2013 120
  De klanten zijn online, maar zijn de vertegenwoordigers dat ook? Vaak blijkt dat bij het inzetten van social media als contactmiddel tussen klant en vertegenwoordiger het contact beter, de afhandeling sneller en de gunfactor hoger wordt. In deze tijd belangrijke zaken, die simpelweg geld kunnen opleveren. Maar hoe ga je te werk? Bezoek op donderdag 12 september het Scheepsbouw Nederland Social Media Café 'Social Media voor Sales Representatives'. Speciaal voor lidbedrijven en tevens gratis!
  Lees meer
 • Eekels Elektrotechniek B.V. wordt Eekels Technology B.V.
  03 juni 2013
  Eekels bedient al meer dan 100 jaren de marktsegmenten Marine & Offshore en Industrie & Infra. De afgelopen jaren is Eekels gegroeid van een puur elektrotechnisch bedrijf naar een multidisciplinaire technische dienstverlener. De naam Eekels Elektrotechniek B.V. sluit daarmee niet meer aan bij de diensten, systemen en producten die wij leveren. Daarom is de naam Eekels Elektrotechniek B.V. per vrijdag 31 mei 2013 veranderd in Eekels Technology B.V.. Een naam die de lading beter dekt.
  Lees meer
 • Ishare@sea Project maakt vliegende start
  31 mei 2013
  Ishare@Sea 31-05-2013 120pix
  Op woensdag 22 mei 2013 is in Kijkduin een start gemaakt met de eerste werksessies in het Ishare@Sea project. Het project heeft tot doel om tot een open data standaard te komen voor gebruik in de maritieme industrie.
  Lees meer
 • Alphatron Marine viert 3.500e rivierradar
  31 mei 2013
  Alphatron 30-05-2013 120pix
  Alphatron Marine BV uit Rotterdam vierde woensdag 29 mei tijdens de beurs Construction & Shipping Industry te Gorinchem een bijzondere mijlpaal. De heer Daikichi Kakuta, Deputy General Manager van JRC (Japan Radio Company) en Luuk Vroombout van Alphatron reikten tijdens de tweede dag van de beurs een plaquette uit aan familie Arends van Arends Scheepvaartonderneming vof ter gelegenheid van de plaatsing van de 3.500e JRC/Alphatron rivierradar op hun DSB ‘Gemma’.
  Lees meer
 • Prins Floris opent STC-locatie Anthony Fokkerweg
  30 mei 2013
  STC 30-05-2013 120pix
  Op 29 mei 2013 is de locatie van het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Anthony Fokkerweg officieel geopend. De openingshandeling is verricht door Prins Floris van Oranje - Nassau – van Vollenhoven. De STC-locatie aan de Anthony Fokkerweg is een bijzonder gebouw waar VMBO’ers en MBO’ers voorbereid worden op een loopbaan in haven, luchtvaart, rail, transport, logistiek, binnenvaart en scheeps- en jachtbouw. In een inspirerende en vakgerichte omgeving volgen zo’n 250 VMBO’ers en 800 MBO’ers een opleiding.
  Lees meer
 • Ontwerperscongres 2013: een must voor de maritieme ontwerper
  30 mei 2013
  Nederlandse scheepsbouwers en leveranciers van complexe systemen onderscheiden zich op de wereldmarkt met uitgekiende schepen en producten. Deze producten zijn meestal in teamverband ontworpen door getalenteerde ingenieurs. De concurrentie dwingt niet alleen tot doorlopende vernieuwing van de producten, maar ook van de ontwerpprocessen en gereedschappen. Tijdens het Ontwerperscongres 2013 op woensdag 12 juni bij TU Delft worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van maritieme ontwerpprocessen voor het voetlicht gebracht. Na drie voordrachten van ervaren ontwerpers worden in het avondprogramma inzendingen van kandidaten voor de VNSI Wim Timmersprijs 2013 gepresenteerd.
  Lees meer
 • Laatste kans HME Maritime Innovation Award
  30 mei 2013
  MIA-logo-2013-120pix
  Aanstaande vrijdag 31 mei sluit de inschrijving voor de HME Maritime Innovation Award. U heeft nog één dag om u in te schrijven en mee te dingen naar de prijs voor de meest innoverende maritieme toeleverancier in Nederland. Innovaties die genomineerd worden genieten bovendien van de gratis exposure die de prestigieuze prijs te bieden heeft.
  Lees meer
 • Future pioneers op Europort
  30 mei 2013
  Maritimeweek 30-05-2013 120pix
  Omdat er dit jaar heel veel interessante evenementen plaatsvinden tijdens de Maritime Week en iedere activiteit aandacht verdient, introduceert HME de Maritime Week Update. In de wekelijkse Update deze keer aandacht voor het jongerenevenement ‘Maritime by Holland presents: Future Pioneers’ op vrijdag 8 november.
  Lees meer
 • Onderzoek nodig voor Maritime Hotspots
  30 mei 2013
  MH brazilie 14-05-2013 120pix
  In het kader van het Maritime Hotspots programma van Nederland Maritiem Land (NML) is er binnen de Maritime Hotspot-commissies behoefte om meer inzicht te krijgen in hoe andere landen successen bereiken in de hotspots. De commissies hebben drie probleemstellingen geformuleerd waar nader onderzoek naar moet worden gedaan. Vanuit het Ministerie van Infrastructuur & Milieu is budget beschikbaar gesteld om deze onderzoeken te financieren. Geïnteresseerden kunnen onderzoeksvoorstellen indienen.
  Lees meer
 • VEKA Group en Deen Shipping bundelen LNG ervaring
  30 mei 2013
  Veka 30-05-2013 120pix
  Onder de naam VEKA DEEN LNG bundelen twee toonaangevende spelers in de binnenvaart hun krachten en jarenlange ervaring om de smallscale LNG markt te ontwikkelen. Hiermee is een eerste grote stap gezet om het transporteren en bunkeren van LNG via de binnenwateren mogelijk te maken.
  Lees meer
 • ECO² Inland Vessel project op koers in het verduurzamen van de binnenvaartsector
  29 mei 2013
  Wartsila Eco 29-05-2013 120
  In mei vorig jaar werd het ECO² Inland Vessel project aangekondigd, gesubsidieerd door de EU en waarbij Wärtsilä optreedt als coördinerend partner. Precies een jaar na de bekendmaking van het project zijn alle vier de projectschepen gecontracteerd. Binnen het project doet Wärtsilä samen met ondernemers en kennisinstituten onderzoek naar verschillende groene voortstuwingsconcepten om de binnenvaart als transportmethode milieuvriendelijker te maken.
  Lees meer
 • Laatste ontwikkelingen MARPOL toegelicht
  29 mei 2013
  PSS 29-05-2013 120pix
  Met het laatste nieuws een week na IMO’s 65e Maritime Environmental Protection Committee (MEPC) vond op donderdag 23 mei het MARPOL seminar plaats in Harderwijk. Maar liefst 110 deelnemers bezochten de bijeenkomst, die werd gerealiseerd door Platform Schone Scheepvaart in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Het seminar gaf een overzicht van de stand van zaken ten aanzien van het MARPOL verdrag.
  Lees meer
 • Ton de Waal geridderd bij 75-jarig jubileum
  29 mei 2013
  De Waal 29-05-2013 120
  Koningin Beatrix heeft kort voor haar aftreden Ton de Waal uit Werkendam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De benoeming werd geheim gehouden tot de viering op zaterdag 25 mei van het 75-jarig bestaan van scheepsreparatie en machinefabriek De Waal, dat hij jarenlang leidde en groot maakte.
  Lees meer
 • Chemgas Shipping BV kiest voor dual fuel motoren van Wärtsilä
  29 mei 2013
  Wartsila Chemgas 29-05-2013 120 pix
  Chemgas Shipping BV, gevestigd in Rotterdam en een dochterbedrijf van Reederei Jaegers, is gespecialiseerd in het vervoer van petrochemische gassen over water. Deze rederij wil haar vloot verduurzamen. Daarom plaatste zij onlangs bij Wärtsilä twee orders voor het leveren van dual fuel motoren, schroeven en straalbuizen voor een newbuild 110 meter lange binnenvaart LPG-carrier en een nieuw te bouwen zeegaande LPG-carrier.
  Lees meer
 • Minister Asscher op werkbezoek bij metaalbedrijf te Westerbroek
  28 mei 2013
  Marineserviceholding 30-05-2013 120pix
  Op woensdag 29 mei heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een werkbezoek aan Marine Service Noord het eerste exemplaar van de bloemlezing “Fluitend naar je werk” uitgereikt aan 2e pijpfitter Geert Geersing in het Groningse Westerbroek. Geersing is één van de zeven werknemers wiens verhaal centraal staat in deze bloemlezing die op woensdag 29 mei naar de Tweede Kamer is gestuurd. De uitgave is het resultaat van gesprekken tussen minister Asscher en zijn team met 100 werknemers uit het hele land omtrent het thema duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Deze werden georganiseerd in samenwerking met de vakcentrales FNV, CNV en MHP.
  Lees meer
 • Maritime Week 2013: Samen welvarend
  28 mei 2013
  Maritime Week 2013 logo 120pix
  Van 31 oktober tot en met 9 november wordt de maritieme sector ruim een week in de schijnwerpers gezet. Tijdens de derde editie van de Maritime Week zal aandacht op het innovatieve karakter, de gezonde handelsgeest en de duurzame focus van de sector gevestigd worden. De start is tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag 31 oktober in de Broodfabriek in Rijswijk.
  Lees meer
 • IHC Merwede levert CHANG JIANG KOU 02 op
  27 mei 2013
  IHC 27-05-2013 120
  IHC Merwede heeft recentelijk de CHANG JIANG KOU 02 opgeleverd aan Yangtze Estuary Waterway Administration Bureau (YEWAB) in Shanghai. De imposante 12.000m3 sleephopperzuiger werd in ontvangst genomen door de heer Lu Shi Ming, Directeur van YEWAB.
  Lees meer
 • IHC Merwede levert nieuwe backhoe dredger Alberto Alemán Zubieta op
  23 mei 2013
  IHC 23-05-2013 120pix
  Op 22 april heeft IHC Merwede de backhoe dredger Alberto Alemán Zubieta opgeleverd aan Autoridad del Canal de Panama (ACP) in Panama-Stad. De formele afhandeling werd gedaan door mevrouw Regina Donelson, Contracting Officer bij ACP, na een succesvolle proefvaart van 30 aaneengesloten dagen op het Panamakanaal.
  Lees meer
 • Damen levert twee Stan Patrols 5509 aan Italiaanse Guardia di Finanza
  23 mei 2013
  Damen 23-05-2013 120pix
  In samenwerking met de partnerwerf Cantiere Navale Vittoria S.p.a. bouwt Damen Shipyards twee Stan Patrols 5509 voor de Italiaanse Guardia di Finanza. Deze opsporingsdienst houdt zich bezig met de bestrijding van financiële criminaliteit, smokkel, illegale immigratie en drugshandel en beheert een vloot van ongeveer 250 vaartuigen.
  Lees meer
 • Jaarlijkse enquête exportactiviteiten Scheepsbouw Nederland
  23 mei 2013
  SN 23-05-2013 120pix
  Om goed sturing te kunnen geven aan de exportactiviteiten van Scheepsbouw Nederland is het belangrijk een zo goed mogelijk beeld te hebben van de exportactiviteiten van de leden en relaties. Daarom nodigen wij u uit om een korte vragenlijst in te vullen over uw huidige en toekomstige exportactiviteiten.
  Lees meer
 • Kick-off CIV ‘Met Maritieme Techniek naar de top!’
  23 mei 2013
  Het predicaat Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) is toegekend aan het CIV ‘Met Maritieme Techniek naar de Top!’. Met dit gezamenlijke initiatief wordt de innovatiekracht van de sector vergroot en de toestroom van hoogwaardig gekwalificeerde medewerkers bevorderd. De officiële kick-off vindt plaats op dinsdag 4 juni bij IHC Merwede. Aanmelden hiervoor is helaas niet meer mogelijk.
  Lees meer
 • Imtech Marine ontvangt meerjarige opdracht voor modernisering van onderzeeboten
  23 mei 2013
  Imtech 23-05-2013 120pix
  Bij Imtech Marine Netherlands vond op maandag 13 mei de officiële start plaats van de uitvoering van het Instandhoudingsprogramma Walrusklasse onderzeeboten (IP-W). Hierbij heeft de Defensie Materieel Organisatie (DMO) Imtech Marine Netherlands de opdracht gegund voor het uitvoeren van de Scheepswerktuigkundige-, Werktuigbouwkundige en Elektrische werkzaamheden. De opdracht zal worden uitgevoerd bij het Marinebedrijf in Den Helder en loopt van 2013 tot 2020.
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland slaagt in aanpassen van EEDI voor general cargo schepen
  23 mei 2013
  De door Nederland voorgestelde aanpassingen van de Energy Efficiency Design Index (EEDI) berekening voor general cargo schepen zijn aangenomen tijdens de laatste bijeenkomst van IMO’s Marine Environmenrtal Protection Committee (MEPC 65). Door de aanpassingen wordt het mogelijk voor schepen met specifieke operationele eisen zoals hoge dienstsnelheid, eigen kranen en klasse notaties, om toch aan de EEDI eisen te voldoen.
  Lees meer
 • Eerste netwerkevent HR managers en directeuren op 12 juni
  23 mei 2013
  HR event 25-04-2013 120pix
  Benieuwd hoe andere bedrijven in de scheepsbouw de scholing van hun werknemers aanpakken? Op woensdag 12 juni organiseert Scheepsbouw Nederland speciaal voor HR managers en directeuren van lidbedrijven het eerste Human Capital netwerkevent in Rotterdam. De bijeenkomst biedt een kijkje in elkaars keuken door middel van ‘elevator pitches’. Daarnaast wordt u op de hoogte gebracht van actuele maritieme Human Capital initiatieven waaronder het Techniekpact. Ook zal de eerste ‘Human Capital on the move newsclipping’ worden gelanceerd. Aanmelden kan nog tot vrijdag 31 mei.
  Lees meer
 • Heinen & Hopman aanwezig op IDEF 2013
  22 mei 2013
  HH 22-05-2013 120pix
  Heinen & Hopman Engineering en de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) hebben hun krachten gebundeld op de International Defence Industry Fair (IDEF) in Istanbul, welke werd gehouden van 7 tot 10 mei in het Tüyap beurs- en expositiecentrum.
  Lees meer
 • Financiering mogelijk bij goede business case
  21 mei 2013
  ALV 21-05-2013 120pix
  Zo’n 110 afgevaardigden van lidbedrijven, overheid en overige maritieme organisaties waren donderdag 16 mei aanwezig op de Openbare Ledenvergadering van Scheepsbouw Nederland. Thema van dit openbare deel van de Algemene Ledenvergaderingen was ‘Scheepsbouwfinanciering anno 2013’. Dave Vander Heyde, Chief Financial Officer van IHC Merwede en Petra van Hoeken, Chief Risk Officer van NIBC bank, spraken over de veranderde omstandigheden. De middag werd afgesloten met een paneldiscussie waarin ook het mkb en de overheid vertegenwoordigd waren.
  Lees meer
 • Studenten TU Delft mikken op wereldrecord met zelfgebouwde onderzeeër
  21 mei 2013
  TU 21-05-2013 120pix
  Het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs staat op 13,02 km/u. Het WASUB-team van de TU Delft denkt dat dit sneller kan. Met hun nieuwe onderzeeër, aangedreven door trapkracht, willen de studenten dat record verbreken tijdens de International Submarine Races (van 24 t/m 28 juni in Maryland, VS). Op donderdag 23 mei test het team de onderzeeër in het 200 meter lange ‘Concept Basin’ van het maritieme onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.
  Lees meer
 • Geslaagde tewaterlating m.s. Exeborg
  17 mei 2013
  Niestern 17-05-2013 120pix
  Vrijdag 17 mei vond bij Scheepswerf Koninklijke Niestern Sander BV in Farmsum/Delfzijl, de geslaagde tewaterlating plaats van m.s. Exeborg (bouwnummer 846). De Exeborg is, evenals haar voorgangers Elbeborg en Eeborg, het grootste zeeschip dat binnendijks bij de scheepswerf werd gebouwd.
  Lees meer
 • Maritiem ligt op koers in Topsector Water
  17 mei 2013
  Op woensdag 15 mei vond het gezamenlijke Maritieme Innovatie Event van TKI Maritiem en het MKC plaats op de inspirerende RDM Campus in Rotterdam. De bijeenkomst was gericht op het delen van resultaten van recente innovatie- en onderzoeksprojecten en het up-to-date maken van het Maritieme Innovatiecontract. Ruim 80 belanghebbenden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en kennisinstituten leverden een bijdrage aan dit event.
  Lees meer
 • Nederlandse scheepsbouwcluster behoudt goed resultaat ondanks moeilijke marktomstandigheden
  16 mei 2013
  Jaarverslag 16-05-2013 120pix
  De Nederlandse scheepsbouw en de maritieme toeleveranciers hebben in 2012 goede resultaten geboekt in een aanhoudend guur economisch klimaat. Door flexibel in te spelen op veranderende behoeften van de internationale markten konden bedrijven hun positie behouden en soms versterken. Branchevereniging Scheepsbouw Nederland roept de overheid op om hieraan ondersteuning te bieden door volop te blijven werken aan maatregelen voor versterking van technisch onderwijs en innovatief vermogen, aan handhaving van een gelijk internationaal speelveld en aan exportbevordering.
  Lees meer
 • Schakel de hulp in van maritieme afstudeerders
  15 mei 2013
  Speeddate 20-02-2013 120pix
  Bent u bezig met een interessant innovatief project en kunt u wel wat hulp gebruiken? Of heeft u ideeën voor innovatieprojecten maar vindt u het lastig om hier tijd voor vrij te maken? Kom op donderdag 30 mei van 11.30 uur tot 14.00 uur naar de Rotterdam Mainport University (STC-group) in Rotterdam en ontmoet het afstudeerteam van de opleiding Maritiem Officier om u hierbij te ondersteunen. Deze speeddate wordt u aangeboden door de Proeftuin Maritieme Innovatie.
  Lees meer
 • Techniekpact: gezamenlijke actie voor meer vakmensen
  15 mei 2013
  Techniekpact 14-05-2013 120pix
  Op maandag 13 mei hebben bestuurders uit het onderwijs, het bedrijfsleven, van werkgevers, werknemers en de regio's samen met minister Bussemaker (OCW), minister Asscher (SZW), minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker (OCW) het Techniekpact in het Science Center NEMO ondertekend. Het doel is: in 2020 op alle basisscholen aandacht voor techniek.
  Lees meer
 • 6,2 miljoen euro voor schonere binnenvaart
  15 mei 2013
  NOx 15-05-2013 120pix
  Per 1 juli kunnen binnenvaartschippers die rondom het Rotterdamse havengebied varen subsidie aanvragen voor maatregelen die de uitstoot van hun schip verminderen. De provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de stadsregio Rotterdam investeren samen 6,2 miljoen euro in een schonere binnenvaart. De maatregelen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit in de regio.
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland Vaardag op vrijdag 21 juni
  14 mei 2013
  Vaardag 03-04-2013 120pix
  Zeilprovincie bij uitstek: Friesland. Gaastmeer is dit jaar de plek voor de Scheepsbouw Nederland Vaardag 2013 op vrijdag 21 juni. Geniet samen met een groep collega’s of met uw partner van een volledig verzorgde dag zeilen. Schrijf u vóór vrijdag 31 mei in!
  Lees meer
 • Verkennende missie naar Canada
  14 mei 2013
  HME_Canada 06-03-2013 120pix
  Ontdek nieuwe markten in Canada tijdens de verkennende handelsmissie naar Canada met beursdeelname aan Mari-Tech in Halifax. HME organiseert deze missie van 23 t/m 28 juni. Dit is een vervolg op de Informatiesessie ‘Marktkansen in Canada’, welke op 15 maart jl. plaatsvond.
  Lees meer
 • Netwerkborrel Maritime Hotspot Rio de Janeiro / Santos
  14 mei 2013
  MH brazilie 14-05-2013 120pix
  Op donderdag 13 juni organiseert de Maritime Hotspots Commissie Rio de Janeiro / Santos een netwerkborrel voor geïnteresseerden in de Braziliaanse markt. U bent van harte uitgenodigd vanaf 16.30 uur bij Boskalis in Papendrecht.
  Lees meer
 • Aanmelden Maritime by Holland Catalogue 2014 mogelijk tot 17 mei
  14 mei 2013
  MbH Catalogue 11-03-2013 120pix
  Tijdens Europort 2013 (5-8 november) verschijnt de Maritime by Holland Catalogue 2014. Deze catalogus is een in de markt zeer gewaardeerd onderdeel van de internationale brandingcampagne Maritime by Holland. Ieder jaar staan nagenoeg alle exporterende leden van Vereniging Holland Marine Equipment en VNSI met een profiel vermeld in deze catalogus. Meld u vóór vrijdag 17 mei aan voor opname in de publicatie.
  Lees meer
 • Twee tewaterlatingen Winschoterdiep
  13 mei 2013
  Bodewes 13-5-2013 120pix
  Oude tijden herleefden aan het Winschoterdiep op zaterdag 4 mei: op nagenoeg hetzelfde tijdstip vonden op steenworpafstand van elkaar twee tewaterlatingen plaats. Bij Ferus Smit ging de Alice te water en bij Royal Bodewes de UAL Texas.
  Lees meer
 • Netwerkevenement voor maritieme HR managers op 12 juni
  08 mei 2013
  HR event 25-04-2013 120pix
  Benieuwd hoe andere bedrijven in de scheepsbouw de scholing van hun werknemers aanpakken? Op woensdag 12 juni organiseert Scheepsbouw Nederland speciaal voor HR managers en directeuren van lidbedrijven een netwerkevenement in Rotterdam. De bijeenkomst biedt een kijkje in elkaars keuken door middel van ‘elevator pitches’. Aansluitend heeft u de mogelijkheid om een social media workshop of rondleiding over de RDM Campus te volgen. Meld u vóór vrijdag 31 mei aan.
  Lees meer
 • Introductiecursus composieten voor maritieme professionals
  08 mei 2013
  Composietenlab 8-5-2013 120pix
  Bent u geïnteresseerd in composieten en wilt u meer kennis over de toepassing ervan? Neem dan deel aan de serie composietenworkshops, georganiseerd door het ComposietenLab van Hogeschool Inholland in Delft. In zes workshops leert u de basis over composieten. De cursussen zijn als serie te volgen of los van elkaar. Deelname is kosteloos.
  Lees meer
 • Platform Schone Scheepvaart presenteert: seminar MARPOL
  07 mei 2013
  Platform schone scheepvaart 120pix
  Wijzigingen in de milieuregelgeving voor de zeescheepvaart volgen elkaar snel op. Afgelopen jaar zijn er wijzigingen geweest in de regelgeving voor verpakte lading, afvalwater, huishoudelijk afval, luchtemissies en efficiëntie van schepen. Het gratis seminar MARPOL op donderdag 23 mei in Harderwijk biedt u een overzicht van de laatste aanpassingen. Daarnaast zullen de betrokken inspectiediensten aangeven hoe de handhaving van de nieuwe regels ingevuld zal worden. Dit seminar wordt georganiseerd door het Platform Schone Scheepvaart in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
  Lees meer
 • Succesvolle subsea installatie van IHC Waterhammer®
  07 mei 2013
  IHC 6-5-2013 120pix
  IHC Hydrohammer®, onderdeel van IHC Merwede, heeft met success gebruik gemaakt van zeewater – in plaats van olie – als aandrijfmechanisme voor de offshore installatie industrie. Het bedrijf heeft de IHC Waterhammer ontwikkeld en getest voor lancering op de markt.
  Lees meer
 • Alewijnse levert elektrische ombouw Atlantic Amsterdam op
  07 mei 2013
  Alewijnse 7-5-2013 120pix
  Alewijnse Marine Systems heeft met succes de elektrische installatie van het jack-up platform Atlantic Amsterdam opgeleverd. De Atlantic Amsterdam is tijdens een projectperiode van negen maanden omgebouwd van boorplatform tot offshore hotel op scheepswerf Damen Shiprepair Vlissingen. Alewijnse was verantwoordelijk voor de levering, installatie, integratie en inbedrijfstelling van de belangrijkste elektrische systemen.
  Lees meer
 • Presentatie jaarcijfers op Algemene Ledenvergadering
  07 mei 2013
  ALV 16-05-2013 120pix
  Op donderdag 16 mei vanaf 14.30 uur vinden de besloten Algemene Ledenvergaderingen van Vereniging Holland Marine Equipment en VNSI plaats met aansluitend de Openbare Ledenvergadering van Scheepsbouw Nederland. Hier worden de jaarcijfers van het Nederlandse cluster over 2012 gepresenteerd. De vergaderingen vinden plaats bij Hotel Hilversum 'De Witte Bergen' in Eemnes. Meld u snel aan.
  Lees meer
 • Succesvolle tewaterlating SEVEN WAVES bij IHC Merwede
  03 mei 2013
  IHC 3-5-2013 120pix
  IHC Merwede heeft vandaag met succes de 550 ton pijpenlegger SEVEN WAVES te water gelaten voor Subsea 7. De ceremonie vond plaats op de scheepswerf van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel waarbij de doop werd verricht door mevrouw Lucia Andrade, Subsea 7's Vice President Projects & Operations.
  Lees meer
 • Peter Cortie directeur Marine & Offshore bij Croon
  02 mei 2013
  Croon 2-5-2013 120pix
  Sinds 1 februari is Peter Cortie (49) directeur van de business group Marine & Offshore bij Croon Elektrotechniek. Cortie heeft ruime internationale ervaring opgedaan bij eerdere werkgevers in deze branche. Bij Croon gaat hij het segment Marine & Offshore verder uitbouwen.
  Lees meer
 • Doop en tewaterlating bij Ferus Smit
  02 mei 2013
  MFG 2-5-2013 120pix
  Op zaterdag 4 mei wordt het eerste nieuwbouwschip, bouwnummer 415 uit de serie van 2 'Trollmax Bulkschepen', gedoopt en te water gelaten op de scheepswerf van Ferus Smit in Westerbroek. De schepen zijn bulk georiënteerde schepen die speciaal ontworpen zijn voor de sluizen van het Trollhättan kanaal en het Vänermeer, het grootste binnenmeer van Zuid-Zweden.
  Lees meer
 • Speeddate met Marof-studenten op 30 mei
  02 mei 2013
  Speeddate 20-02-2013 120pix
  Bent u bezig met een interessant innovatief project en kunt u wel wat hulp gebruiken? Of heeft u ideeën voor innovatieprojecten maar vindt u het lastig om hier tijd voor vrij te maken? Kom op donderdag 30 mei van 11.30 uur tot 14.00 uur naar de Rotterdam Mainport University (STC-group) in Rotterdam en ontmoet het afstudeerteam van de opleiding Maritiem Officier om u hierbij te ondersteunen. Deze speeddate wordt u aangeboden door de Proeftuin Maritieme Innovatie.
  Lees meer
 • Den Breejen bouwt Avalon Artistry II van casco tot vakantieparadijs
  02 mei 2013
  Breejen 2-5-2013 120pix
  Scheepswerf Den Breejen in Hardinxveld-Giessendam heeft onlangs het passagiersschip Avalon Artistry II opgeleverd. Den Breejen bouwde het complete schip, van casco tot varend vakantieparadijs. Het gaat voornamelijk op de Donau en Moezel varen voor Avalon Waterways.
  Lees meer
 • Veel aandacht voor alternatieve brandstof op studentensymposium
  01 mei 2013
  STC 01-05-2013 120pix
  Op woensdag 24 april organiseerden de tweedejaarsstudenten Maritiem Officier het ‘Maritime Symposium 2013: Improvement and innovation’ op het STC in Rotterdam. De studenten presenteerden hier hun onderzoeken, waar zij het afgelopen halfjaar aan hadden gewerkt. Er was veel aandacht voor het milieu, in het bijzonder voor milieuvriendelijkere brandstof. Naast presentaties van studenten waren er ook enkele gastsprekers van bedrijven uit de maritieme sector.
  Lees meer
 • Maritiem Innovatie Event op 15 mei
  29 april 2013
  Maritiem Innovatie Event 29-04-2013 120pix
  Op woensdag 15 mei organiseren Maritiem Kennis Centrum (MKC) en Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Maritiem het Maritiem Innovatie Event: Highlights & Agenda, op de RDM Campus in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst wordt de tussenstand opgemaakt van de Maritieme Innovatie Agenda. Welke kennis en specialismen zijn inmiddels ontwikkeld? En de onderzoeksthema’s van de Maritieme Innovatie Agenda worden nog eens kritisch bekeken. Deelname is gratis.
  Lees meer
 • Groene Route op Europort, inschrijven nog mogelijk tot 1 juni
  29 april 2013
  Groene Route 2-5-2013 120pix
  Mag uw bedrijf niet ontbreken in de Groene Route op Europort? Exposanten op de beurs hebben nog tot zaterdag 1 juni de tijd zich in te schrijven voor de Groene Route. Het Platform Schone Scheepvaart beoordeelt iedere inzending op 2 criteria. Deelnemen aan de Groene Route is gratis en garandeert extra attentiewaarde voor uw stand.
  Lees meer
 • Inspectieronde scheepswerven van start
  25 april 2013
  De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, heeft op donderdag 25 april officieel de aftrap gegeven voor de inspectieronde langs 100 scheepswerven. De inspecteurs richten zich op veilig werken op hoogte, werken in besloten ruimte, machineveiligheid, RI&E, illegale arbeid en asbest. De rapportage over de resultaten wordt eind 2013 verwacht.
  Lees meer
 • Inschrijven HME Maritime Innovation Award 2013 nog mogelijk
  MIA-logo-2013-120pix
  Tot zaterdag 1 juni is het nog mogelijk om u in te schrijven voor de HME Maritime Innovation Award 2013. De award wordt jaarlijks toegekend aan de meest innoverende maritieme toeleverancier in Nederland, dat recentelijk een nieuw product, dienst of proces voor de maritieme industrie heeft geleverd. De HME Maritime Innovation Award wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt, traditiegetrouw tijdens het Maritime Awards Gala. Het gala vindt plaats op donderdag 31 oktober in de Broodfabriek in Rijswijk.
  Lees meer
 • Winst en omzetgroei Van Leeuwen Buizen Groep in 2012
  25 april 2013
  Leeuwen 25-04-2013 120pix
  De Van Leeuwen Buizen Groep realiseerde in 2012 een omzetstijging en hield ondanks moeilijke marktomstandigheden het bedrijfsresultaat op gelijk niveau. Dit werd grotendeels bereikt dankzij de wereldwijde spreiding over markten, product- en klantgroepen. In bestaande markten groeide het marktaandeel en het marktaandeel werd met nieuwe producten verder uitgebreid.
  Lees meer
 • MIT: mkb-ondersteuning, wees er snel bij
  25 april 2013
  Op woensdag 24 april vond het gezamenlijke mkb Innovatie Event: ‘Van Idee tot Innovatie’, van TKI Maritiem en Agentschap NL plaats in Den Haag. De bijeenkomst was gericht op het informeren van mkb-ondernemers over de beschikbare innovatiestimuleringsregelingen met bijbehorende deadlines wanneer de regeling wordt open gesteld, die via de Topsector Water door de overheid beschikbaar zijn. Ruim 80 geïnteresseerden afkomstig uit de scheepsbouw, toeleveranciers, offshore, zeevaart, havens, watersport, jachtbouw, visserij, marine, binnenvaart en de waterbouw waren naar Den Haag afgereisd.
  Lees meer
 • Scheepsbouwkundig symposium ‘Maritime Boundaries’
  25 april 2013
  UNFC 25-04-2013 120pix
  Op woensdag 15 mei vindt het vierde symposium plaats van studievereniging ‘Ut Navem Futuri Creemus’, de studievereniging van de opleiding HBO Scheepsbouwkunde in Rotterdam. Na de succesvolle edities van voorgaande jaren, 'Implementatie van Innovatie' en 'Maritieme Logistiek', worden dit jaar de grenzen van de maritieme wereld uitgedaagd. Het symposium vindt plaats bij het Scheepsvaart en Transport College (STC).
  Lees meer
 • Social Media Café voor sales representatives
  25 april 2013
  Social-Media-Cafe 25-04-2013 120pix
  De klanten zijn online, maar zijn de vertegenwoordigers dat ook? Vaak blijkt dat bij het inzetten van social media als contactmiddel tussen klant en vertegenwoordiger het contact beter, de afhandeling sneller en de gunfactor hoger wordt. In deze tijd belangrijke zaken, die simpelweg geld kunnen opleveren! Ontdek op welke manieren het contact met klanten te verbeteren is tijdens het Scheepsbouw Nederland Social Media Café rond het thema ‘Social Media voor Sales Representatives’ op donderdag 12 september.
  Lees meer
 • IHC Merwede start met MBO+ training
  23 april 2013
  Investeren in personeel is één van de strategische speerpunten van IHC Merwede. Werken in een internationale markt waar de concurrentie stevig is, vereist een alerte houding en een continue aanpassing aan veranderende marktomstandigheden. IHC Merwede realiseert zich dat personeel daarin de cruciale sleutel is. Mede om deze reden is er naast de IHC Management school voor HBO en Academici nu ook een opleidingsprogramma voor medewerkers op MBO+ niveau.
  Lees meer
 • HBO Maritieme Delta voortvarend van start
  23 april 2013
  Maritime Delta 10-04-2013 120
  Op woensdag 10 april is HBO Maritieme Delta feestelijk gelanceerd tijdens het Navingo Maritime & Offshore Career Event. Op de drukbezochte stand werden studenten, (pas) afgestudeerden en geïnteresseerden voorgelicht over het pilotproject van Scheepsbouw Nederland, Metalent en de Kennisalliantie. Studenten en bedrijven reageerden zeer positief. De reacties onderstrepen de behoefte aan een faciliterende partij die technische hbo-studenten en maritieme mkb-bedrijven bij elkaar brengt.
  Lees meer
 • Peter Zoeteman nieuwe directeur Scheepsbouw Nederland
  22 april 2013
  Peter Zoeteman 22-04-2013 120
  Per 1 mei start Peter Zoeteman (52) in de functie van algemeen directeur van Scheepsbouw Nederland. Hij heeft een brede achtergrond in het maritieme bedrijfsleven en was tot 2012 bestuurlijk betrokken bij de vereniging. Peter Zoeteman volgt Mieke Bakker-Mantjes op, zij was algemeen directeur in de periode september 2011 tot en met april 2013.
  Lees meer
 • Vingtor VSS voldoet aan ISO1458:2012
  19 april 2013
  Onlangs is een nieuwe versie van het Sound Signal Reception System (VSS) van het merk Vingtor op de markt gebracht: VSS-V2. Zenitel Marine, de leverancier van communicatieapparatuur aan boord, zorgt er met deze nieuwe versie voor weer volledig te voldoen aan de relevante regelgevingen. Vingtor is het eerste merk met een Sound Signal Reception System dat ISO1458:2012 gecertificeerd is, door DNV.
  Lees meer
 • Doop nieuwe duurzame patrouillevaartuigen Amsterdam
  19 april 2013
  Damen 19-04-2013 120
  Havenbedrijf Amsterdam NV heeft op donderdag 18 april twee nieuwe duurzame patrouillevaartuigen gedoopt, die zijn ontworpen en gebouwd door Damen Shipyards Group in Gorinchem. De vaartuigen formeel gedoopt door CEO Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam NV, zij doopte de Pollux en door Rijkshavenmeester Janine van Oosten, zij doopte de Castor.
  Lees meer
 • Handelsmissie naar Japan in het teken van 'Renewable offshore energy & ocean development'
  18 april 2013
  AgentschapNL 18-04-2013 120
  Agentschap NL organiseert in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Tokyo en met ondersteuning van HME Representative Japan Justus Schoemaker, een handelsmissie naar Japan. De handelsmissie inclusief reistijden, start op 22 juni en eindigt op 29 juni 2013. De Japanse aandacht voor Renewable Offshore Energy en Ocean Development is gegroeid tot een belangrijke trend. De overheid en de industrie willen hierin op de lange termijn veel geld investeren. Mede na de kernramp in Fukushima wil Japan de potentie van de oceaan benutten voor offshore wind, wave & tidal energy, ocean thermal energy conversion & biomass.
  Lees meer
 • Laat uw stem horen tijdens de EU Workshop ‘Harmonisatie Klasseregels’ in Hamburg
  18 april 2013
  Sea Europe, Klassebureaus en de Europese Commissie nodigen werven en toeleveranciers uit om op 7 mei 2013 in Hamburg deel te nemen aan de EU Workshop ‘Harmonisatie Klasseregels’. Zij bieden het bedrijfsleven hiermee de mogelijkheid te discussiëren over verdere ontwikkelingen op dit gebied. Scheepsbouw Nederland zal tijdens de workshop benadrukken dat er een dringende behoefte is aan echte voortgang in de harmonisatie van klasseregels.
  Lees meer
 • Voordelige paneelpresentatie mogelijk in Maritime by Holland Paviljoen op CIMPS Europoort
  18 april 2013
  CIMPS 18-04-2013 120
  Bezoekt u de beurs CIMPS Europort 2013 van 15 t/m 17 mei aanstaande in Nanjing en bent u op zoek naar een ideale uitvalsbasis? Reserveer nu extra voordelig een paneelpresentatie in de ruime Maritime by Holland Lounge van het Maritime by Holland Paviljoen.
  Lees meer
 • IHC Merwede verkoopt de eerste IHC Beaver 65 DDSP
  18 april 2013
  IHC 18-04-2013 120
  Kort na de tewaterlating in februari heeft IHC Merwede de eerste IHC Beaver® 65 DDSP verkocht aan het in Saoedi-Arabië gevestigde Advanced Construction Company, onderdeel van de Al Geithy Group. Het schip werd in maart succesvol getest bij de scheepswerf van IHC Merwede in Sliedrecht en zal in het tweede kwartaal van dit jaar in Jeddah, Saoedi-Arabië, worden opgeleverd. Hierna zal zij worden ingezet voor werkzaamheden in de Rode Zee.
  Lees meer
 • Studenten werken aan schip voor Suriname
  17 april 2013
  Veth 17-04-2013 120
  Diverse groepen hbo en mbo studenten van de Hogeschool Rotterdam, de Rotterdam Maritime University en het Da Vinci College in Dordrecht werken momenteel gezamenlijk aan de ontwikkeling van een schip voor Suriname, dat zowel passagiers, gekoelde als ongekoelde lading kan vervoeren. Op 28 maart 2013 gingen 7 werktuigbouw- en elektrostudenten samen met projectadviseur Bert de Vries van Scheepsbouw Nederland op werkbezoek bij Veth Propulsion. Voor de voortstuwing is de keuze namelijk gevallen op een roerpropeller, maar ook dan komt er nog heel wat kijken.
  Lees meer
 • Social Media Café met maritieme focus
  16 april 2013
  Social-Media-Cafe 25-04-2013 120pix
  Social media is de hype voorbij. Weet u hoe u deze middelen inmiddels ook gericht en beroepsmatig inzet? Speciaal voor CEO’s, sales representatives, HR-managers en communicatiemedewerkers, organiseert Scheepsbouw Nederland het Social Media Café. In een workshop van één uur leert u praktisch en branchegericht social media in te zetten. De gratis Social Media Cafés vinden aansluitend op andere bijeenkomsten plaats en zijn uitsluitend toegankelijk voor leden.
  Lees meer
 • Holland Shipyards levert Titan op
  15 april 2013
  HollandShipyards 15-04-2013 120
  Holland Shipyards in Hardinxveld-Giessendam heeft de kraanbak Titan en de accommodatieponton Astrachan opgeleverd aan Van Oord.
  Lees meer
 • Het Canadese Seaspan zoekt honderden maritieme toeleveranciers
  15 april 2013
  SeaSpan 15-04-2013 120
  Sinds de Canadese overheid in 2010 het project ‘National Shipbuilding Producrement Stratagy’ aankondigde, begint de Canadese scheepsbouw weer een grotere rol van betekenis te krijgen. Met dit project trekt de Canadese overheid €27 miljard uit voor het laten bouwen van nieuwe kustwacht- en marine schepen. Het Canadese bedrijf Seaspan heeft een contract getekend van $8 miljard voor het bouwen van 8 schepen in de komende 30 jaar. Seaspan verwacht binnen een jaar van start te gaan met de bouw van het eerste schip.
  Lees meer
 • Records voor Maritime & Offshore Career Event
  12 april 2013
  Navingo 10-04-2013 120
  Woensdag 10 april jl. kwamen 4.352 werkzoekenden vanuit heel Europa bijeen in het Beurs-WTC te Rotterdam voor alweer de 7e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE). Een stijging van ruim 43% ten opzichte van vorig jaar; een absoluut record. Dat het evenement ook steeds meer bekendheid krijgt in het buitenland was te merken aan het grote aantal internationale bezoekers. Ruim 10% van het totaal aantal bezoekers kwam uit een ander Europees land dan Nederland.
  Lees meer
 • Enthousiaste reacties op HBO Maritieme Delta
  11 april 2013
  Maritime Delta 10-04-2013 120
  HBO Maritieme Delta werd gistermiddag feestelijk gelanceerd tijdens het Navingo Maritime & Offshore Career Event. Op de drukbezochte stand werden studenten voorgelicht over het pilotproject van Scheepsbouw Nederland, Metalent en de Kennisalliantie. De beursdeelname leverde vele positieve reacties op van bedrijven, studenten en zelfs ouders. De reacties onderstrepen de behoefte aan een faciliterende partij die technische hbo-studenten en maritieme mkb-bedrijven bij elkaar brengt.
  Lees meer
 • VEKA levert eerste offshore catamaran aan Wagenborg
  11 april 2013
  Veka 11-04-2013 120
  De eerste high speed VEKA Catamaran voor de Offshore Windfarm industrie is opgeleverd. Vanaf vandaag wappert de trotse vlag van Koninklijke Wagenborg aan boord van deze catamaran, die dienst zal doen als snel transportschip voor personeel en werkmateriaal op de windfarms ver op de Noordzee. Ook zal deze week een tweede catamaran te water gelaten worden voor een eerste proefvaart en het zal niet lang duren voordat ook dit schip op een van de windmolenparken dienst zal gaan doen.
  Lees meer
 • Eerste LNG-aangedreven binnenvaarttanker
  11 april 2013
  Greenstream 11-04-2013 120
  Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag in aanwezigheid van Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, het startsein gegeven voor de eerste volledig door vloeibaar aardgas (LNG) aangedreven binnenvaarttanker: de Greenstream.
  Lees meer
 • LNG for Short Sea Shipping uit de startblokken met acht schepen
  09 april 2013
  LNG 09-04-2013 120pix
  Het projectconsortium LNG for Short Sea Shipping heeft inmiddels acht schepen geselecteerd voor toepassing van LNG als transportbrandstof. De selectie van deze schepen heeft plaatsgevonden in nauw overleg met de consortiumpartners. Het zijn zowel nieuwe ontwerpen en nieuwbouwschepen als bestaande schepen van Wagenborg Shipping, Damen Shipyards, Meyer Werft en Conoship International.
  Lees meer
 • In je eentje 100.000 kilo heffen met de cilinders van Holmatro
  09 april 2013
  Halmatro 09-04-2013 120pix
  Stalen cilinders staan garant voor kwaliteit maar zijn tevens zwaar. Voor gebruikers zijn ze niet altijd makkelijk hanteerbaar. Mede daarom heeft Holmatro een goed alternatief: dubbelwerkende cilinders uitgevoerd in aluminium. Deze zijn ruim 50% lichter maar even krachtig als stalen cilinders. Één persoon kan met deze cilinders veel hogere tonnages aan. Dat werkt uitermate prettig, ook vanuit ARBO-oogpunt bekeken. De nieuwe aluminium cilinders voldoen aan de hoge kwaliteitseisen kenmerkend voor de hydrauliekspecialist.
  Lees meer
 • Wärtsilä tekent langdurig onderhoudscontract
  08 april 2013
  Wartsila 08-04-13 120
  Wärtsilä Netherlands B.V. heeft vrijdag 5 april een langdurig onderhoudscontract getekend met waterbouwer Van Oord voor de zelfvarende cutterzuiger Artemis. Deze overeenkomst heeft een looptijd van acht jaar en levert Van Oord naast een besparing op onderhoudskosten een substantiële besparing op de totale brandstofkosten op. Artemis werd onlangs in de vaart genomen en versterkt de capaciteit van Van Oord naast het zusterschip Athena.
  Lees meer
 • Maritiem symposium over innovatie en duurzaamheid op 24 april
  05 april 2013
  STC Maritime Symposium 2
  Op woensdag 24 april organiseert een groep hbo-studenten Maritiem Officier van de Rotterdam Mainport University (RMU) The Maritime Symposium, dat in het teken staat van innovatie en duurzaamheid. Het gratis symposium vindt plaats op de hoofdlocatie van de STC-Group in Rotterdam. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.
  Lees meer
 • Yanmar kondigt toetreden van VETUS tot de Yanmar Groep aan
  04 april 2013
  Met trots kondigt Yanmar het toetreden aan van VETUS tot de Yanmar Groep met ingang van 1 januari 2013. VETUS is toonaangevend op de internationale markt als het gaat om het ‘in-house’ ontwikkelen van complete bootsystemen. Met het toetreden van VETUS tot de groep, beschikt Yanmar over een serieuze partner om haar positie in de nautische markt verder te versterken.
  Lees meer
 • HMSA ontvangt grootste order in haar geschiedenis
  04 april 2013
  Holland Marine Services Amsterdam (HMSA), wereldspeler op het gebied van Biological Sewage Treatment, heeft de grootste order uit geschiedenis van het bedrijf binnengehaald. Het gaat om een RVS-uitvoering van een waste water unit in opdracht van de Franse oliemaatschappij Total.
  Lees meer
 • Informatiebijeenkomst Procesbeheersing op 18 april
  04 april 2013
  Integraal Samenwerken 04-10-2012 120pix
  Binnen deelproject ‘P5 Procesbeheersing’ van Integraal Samenwerken is gewerkt aan het opstellen van een methode die het mogelijk maakt om heel snel een goede eerste planning op te stellen. Deze planning omvat de aanbouw, sectie- en blokkenbouw en de panelenstraat. Op donderdag 18 april vindt een gratis informatiemiddag plaats voor kenners die (in)direct betrokken zijn bij planningsprocessen. Naast uitleg over de planningstool kunt u ook zelf aan de knoppen zitten.
  Lees meer
 • Gezonde winstmarge en positieve vooruitzichten IHC Merwede
  04 april 2013
  IHC Merwede heeft in 2012 een gezonde nettowinstmarge van 4,1 procent behaald en is positief gestemd over de vooruitzichten voor 2013. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt innovatieve schepen, geavanceerd equipment en levert life cycle support diensten voor 3 markten: de baggersector, offshore constructie en natte mijnbouw. Ondanks de wereldwijde economische situatie en het effect daarvan op de maritieme industrie presteerden deze markten redelijk.
  Lees meer
 • Damen Special Projects levert bunkerstation aan Veerdienst Gorinchem
  03 april 2013
  Damen 03-04-13 120
  De Veerdienst Gorinchem en Damen Shipyards Group tonen aan dat publiek-private samenwerking een project op maat kan opleveren. “Wat begon als een aanmeerponton met een klein gasolietankje voor de veerdienst is uitgegroeid tot een compleet bunkerstation”, meldt Jeroen van Woerkum, Sales Manager Benelux. Dat gebeurde volgens het ontwerp – bouwen en plaatsen van een modulair ponton, steiger en aanvullende werkzaamheden voor het bunkerstation aan de ‘Buiten de Waterpoort’ in Gorinchem.
  Lees meer
 • Presenteer uw innovatie op Europort Advanced Technology Conferences
  03 april 2013
  ATC 03-04-2013 120pix
  Nederland wordt wereldwijd geroemd om haar maritieme kennis, hoogwaardige technologie en innovatieve scheepswerven. Op de vakbeurs Europort (5 t/m 8 november) komt het allemaal samen. Binnen het beursprogramma ook zes Advanced Technology Conferences. Hier presenteren bedrijven hun innovatieve prestaties op het gebied van ‘advanced technology’. Geïnteresseerden kunnen tot 1 juni een presentatievoorstel indienen. De Advanced Technology Conferences worden georganiseerd door HME in samenwerking met Ahoy/Europort.
  Lees meer
 • Binnenvaarttanker Antibes opgeleverd
  03 april 2013
  Veka 03-04-2013 120pix
  Afgelopen paasweekend heeft de doopplechtigheid en overdracht plaatsgevonden van de 135 x 15 meter binnenvaarttanker ‘Antibes’ van VEKA Shipbuilding in Werkendam.
  Lees meer
 • Drukke tijden voor De Hoop Shiprepair
  02 april 2013
  De Hoop 02-04-2013 120pix
  Als gevolg van de aanzienlijke opwaardering van de scheepswerf in Lobith is de werf uitgerust om zowel nieuwbouw- als ombouwprojecten te doen, inclusief conversies en opwaarderingen. Als reactie op de snel groeiende (binnenvaart) cruisemarkt, heeft Shipyard De Hoop onlangs haar reparatie- en service faciliteiten nog verder uitgebreid om aan de toenemende vraag tegemoet te komen. Dit is niet onopgemerkt gebleven door reders en cruisemaatschappijen, zoals blijkt uit de huidige drukte op de reparatieafdeling van De Hoop.
  Lees meer
 • Vers van de pers: Scheepsbouw Nederland Magazine
  02 april 2013
  SN magazine 02-04-2013 120pix
  De zesde jaargang van het Scheepsbouw Nederland Magazine is alweer ingegaan! Het eerste nummer van 2013 weerspiegelt de actuele ontwikkelingen in de sector. Veel aandacht gaat uit naar exportfinanciering en hoe een level playing field in Europa kan worden behouden. Verder: studenten bieden out-of-the-box ideeën tijdens SpeedSolving Maritime sessies, het onbemande schip, highlights uit de Maritieme Monitor 2011, 5 jaar Platform Scheepsemissies en nog veel meer.
  Lees meer
 • Maritieme sector toont veerkracht
  02 april 2013
  NML 02-04-2013 120pix
  Sinds het begin van de economische crisis (najaar 2008) is de maritieme sector in Nederland met 2 procent gekrompen. De twaalf sectoren, waaronder zee- en binnenvaart, havens, visserij en scheepsbouw, realiseerden in 2011 een totale toegevoegde waarde van € 13,8 miljard. Dit is 2,6 procent van het BNP. Dat staat in de Maritieme Monitor 2012, De Nederlandse Maritieme Cluster, waarvan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dinsdag het eerste exemplaar overhandigde aan de voorzitter van Nederland Maritiem Land, Arie Kraaijeveld.
  Lees meer
 • Laat innovatieve scheepsbouworders niet wegvloeien naar het buitenland
  29 maart 2013
  "Het level playing field in de Europese scheepsbouw komt in gevaar, nu Nederland de regeling Subsidie Innovatieve Scheepsbouw (SIS) voor 2013 niet voortzet,” stelt Sjef van Dooremalen, voorzitter van Scheepsbouw Nederland. “Nederland voelt deze afschaffing direct in haar portemonnee. Het risico bestaat dat innovatieve orders niet meer in ons land geplaatst worden.” Scheepsbouw Nederland oefent druk uit op de besluitvorming om de SIS-regeling voort te zetten in 2013 met een budget van € 6 miljoen.
  Lees meer
 • Mkb Innovatie Event: van idee tot innovatie
  29 maart 2013
  Op woensdag 24 april organiseert het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Maritiem in samenwerking met Agentschap NL een gratis informatiemiddag voor mkb-bedrijven in Den Haag. Betrokken partijen stellen u op de hoogte van de verschillende innovatiestimuleringsregelingen voor het maritieme mkb. Om het innovatief vermogen te versterken bij mkb-bedrijven in de Topsector Water is € 2 miljoen beschikbaar gesteld door de overheid. Tijdens het Mkb Innovatie Event wordt u geadviseerd over het gebruik van de regelingen en over samenwerking. Daarna kunt u één-op-één verder praten met de aanwezige innovatieadviseurs voor een advies op maat voor uw idee.
  Lees meer
 • Grootste cruiseschip ter wereld komt naar Rotterdam
  28 maart 2013
  Keppel 28-03-2013 120pix
  Royal Caribbean International heeft bekend gemaakt dat het grootste cruiseschip ter wereld, Oasis of the Seas, in 2014 een kort seizoen in Europa zal zijn. Het schip gaat in Rotterdam in droogdok bij de Keppel Verolme werf.
  Lees meer
 • Grootste HVAC-order ooit voor Imtech Marine Netherlands in opdracht van Heerema
  28 maart 2013
  Imtech 28-03-2013 120pix
  Imtech Marine Netherlands tekende op woensdag 27 februari een groot HVAC-contract met Heerema Fabrication Group uit Zwijndrecht. Imtech gaat het offshore windenergieproject HelWin2 voorzien van alle Heating, Ventilation en Airconditioning (HVAC). Dit is een van de grootste platforms die momenteel worden gebouwd. Het sluit een enorm windparkcluster in het Duitse deel van de Noordzee aan. HelWin2 kan ongeveer 500.000 huishoudens in Duitsland voorzien van duurzame energie.
  Lees meer
 • Lancering HBO Maritieme Delta
  28 maart 2013
  Het nieuwe project HBO Maritieme Delta laat studenten Scheepsbouwkunde Maritieme techniek, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek kennismaken met maritieme mkb-bedrijven via stages, duale projecten en traineeships. Het pilotproject van Scheepsbouw Nederland in samenwerking met Metalent en de Kennisalliantie wordt gelanceerd tijdens het Navingo Maritime & Offshore Career Event op woensdag 10 april. U bent van harte welkom op stand E315.
  Lees meer
 • Voortgang IMO-discussie over Offshore Windschepen
  28 maart 2013
  IMO 28-03-2013 120pix
  De IMO-subcommissie voor scheepsontwerp en -uitrusting heeft vorige week het onderwerp ‘offshore windschepen’ besproken. Scheepsbouw Nederland en de KVNR hebben actief deelgenomen aan de besprekingen. Het onderwerp werd belangrijk genoeg gevonden om verder uit te werken, maar concrete resultaten laten op zich wachten. Pas volgend jaar wordt meer duidelijk.
  Lees meer
 • Reders zoeken meer samenwerking
  28 maart 2013
  Exportbijeenkomst 2 14-03-2013 120pix
  Reders vragen maritieme toeleveranciers om meer nieuwe productontwikkeling en betere afstemming daarbij en ze hebben behoefte aan meer samenwerking om financieringen rond te krijgen. Alleen zo kunnen reders zich onderscheiden op internationale shipping markt. Dat was de boodschap van reders aan maritieme toeleveranciers tijdens de Exporteursbijeenkomst op donderdag 14 maart bij SKF Marine Industry Service Centre in Ridderkerk.
  Lees meer
 • Inschrijving VNSI Wim Timmersprijs 2013 nog mogelijk
  28 maart 2013
  Timmersprijs 28-03-2013 120pix
  Het is nog mogelijk om uw aansprekende aanpak van een ontwerpvraagstuk in te dienen voor de VNSI Wim Timmersprijs 2013. Inschrijven is mogelijk tot vrijdag 26 april 2013.
  Lees meer
 • Uitnodiging: Studenten Maritiem Officier organiseren symposium op 24 april
  28 maart 2013
  STC Maritime Symposium 2
  Hbo-studenten van de opleiding Maritiem Officier organiseren op woensdag 24 april The Maritime Symposium 2013 bij het STC in Rotterdam. De studenten hebben onderzoek verricht naar propulsion & auxiliaries, elektrische installaties en automation en presenteren hun resultaten op het symposium. Daarnaast delen gastsprekers uit de maritieme industrie hun bevindingen over projecten rondom het thema ‘Improvement & Innovation’. Dit evenement is een initiatief van Proeftuin Maritieme Innovatie en Rotterdam Mainport University of Applied Sciences. U bent van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen.
  Lees meer
 • Eekels werkt aan grote offshore opdracht
  27 maart 2013
  Eekels 27-03-2013 120pix
  Eekels verzorgt in opdracht van HSM Steel Structures en HSM Offshore de montage van de piping aan de behandelingsplatformen GDF L5A en GDF D 18A. Deze platformen worden gebouwd in opdracht van GDF SUEZ E&P Nederland voor het in productie brengen van twee gasvelden in de Nederlandse sector van de Noordzee. De gasvelden bevinden zich in de blokken LF en D18.
  Lees meer
 • SeaMar bestelt Multipurpose Offshore Support Vessel bij Shipyard De Hoop
  27 maart 2013
  De Hoop 27-03-2013 120pix
  SeaMar Subsea BV heeft een contract gesloten met Shipyard De Hoop voor de levering van een Multifunctioneel Offshore Support Vessel (OSV). Deze OSV is speciaal ontworpen om aan strenge milieueisen te voldoen. Het diesel-elektrisch aangedreven 65 meter schip zal worden gekenmerkt door een laag brandstofverbruik en zal Clean Ship / Green Passport / SPS2008 inclusief een hoog comfort class notatie verkrijgen, waardoor dit het eerste offshore schip in Nederland zal worden dat aan deze specificatie voldoet.
  Lees meer
 • Introductie Alphaheight hoogtemetingsysteem bruggen binnenvaart
  27 maart 2013
  Alphatron 27-03-2013 120pix
  Alphatron Marine BV uit Rotterdam, producent en leverancier van hoogwaardige navigatie- en communicatieapparatuur aan boord van schepen, heeft een nieuw hoogtemetingsysteem, Alphaheight, ontwikkeld voor bruggen ten behoeve van de binnenvaart. De Alphaheight zal samen met een aantal andere producten, worden geïntroduceerd op de beurs Construction & Shipping Industry, 28-30 mei in Gorinchem.
  Lees meer
 • Netwerkborrel Maritime Hotspots St. Petersburg
  27 maart 2013
  HotSpot St. Petersburg 27-03-2013 120pix
  Op dinsdag 2 april vindt de tweede vergadering van de Maritime Hotspots St. Petersburg Commissie plaats bij APM Terminals in Den Haag. Na afloop van de vergadering is er een netwerkborrel. Geïnteresseerden zijn hier van harte welkom. Tiemen Meester, vice-president Business Implementation van APM Terminals geeft voor de borrel een presentatie over hun ervaring op de Russische markt.
  Lees meer
 • River Splendor & River Venture succesvol opgeleverd door Shipyard De Hoop
  25 maart 2013
  River Splendor 25-03-2013 120pix
  River Splendor (NB445) is het tweede schip van een nieuwe generatie cruiseschepen dat Shipyard De Hoop heeft gebouwd voor Vantage Deluxe World Travel. Dit schip is 135 meter lang, in tegenstelling tot het derde schip, haar kleine zusje River Venture (NB446), dat 110 meter is. De eerste, in de reeks van drie, was River Discovery II (NB444 – 135m).
  Lees meer
 • Arbocatalogus ‘Werken in besloten ruimte’ beschikbaar op 5xbeter.nl
  25 maart 2013
  Vanaf 2 april begint de Inspectie SZW met de controle op veiligheid bij de Nederlandse werven. De inspecteurs richten zich onder meer op werken in besloten ruimtes. Ter voorbereiding hierop is de arbocatalogus ‘Werken in besloten ruimte’ nu te downloaden op de website www.5xbeter.nl. De catalogus is onderdeel van de arbocatalogus 5xbeter en is goedgekeurd door de Inspectie SZW.
  Lees meer
 • Waterprofessionals massaal voor de klas
  25 maart 2013
  TSwater 25-03-2013 120pix
  Op de Wereldwaterdag op vrijdag 22 maart, maakten Hans Huis in ’t Veld, boegbeeld Topsector Water en Rogier Burger, waterambassadeur en student civiele techniek (TU Delft) de eindstand bekend van de Gastlessenestafette Water. In twintig weken zijn 732 gastlessen (inclusief 202 gastlessen tijdens de Maritime Week 2012) gegeven door waterprofessionals in het hele land! Dit betekent een bereik van 20.000 jongeren.
  Lees meer
 • Veel maritieme bedrijven in MT's maakindustrie top 100
  25 maart 2013
  Maakindustrie100 25-03-2013 120pix
  Het blad Management Team publiceerde dit weekend ‘De Maakindustrie 100’ met de 100 succesvolste maakbedrijven van ons land. De lijst wordt aangevoerd door twee maritieme bedrijven: op nummer één Huisman Equipment uit Schiedam, lid van Vereniging Holland Marine Equipment en op de tweede plaats Shipyard De Hoop uit Lobith, lid van VNSI. Daarnaast staan ook diverse andere bedrijven in de lijst die actief zijn in de maritieme sector.
  Lees meer
 • Colombiaanse vice-minister doopt schepen in Amsterdam
  22 maart 2013
  De Kaap 22-03-2013 120pix
  Het gebeurt niet vaak dat een buitenlandse minister een schip doopt in Nederland, maar vrijdag 22 maart was het dubbel feest in Amsterdam: de Colombiaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Londoño Jaramillo, doopte namelijk twee duwboten. De boten, die de namen Impala Barrancabermeja en Impala Barranquilla meekregen, zijn in Nederland gebouwd door scheepswerf De Kaap te Meppel. Binnenkort gaan ze op transport naar Colombia, om daar duwbakken met grondstoffen als kolen e.d. te vervoeren.
  Lees meer
 • Uitnodiging seminar Maritiem Mozambique
  22 maart 2013
  Op vrijdag 5 april organiseert de Nederlandse overheid in samenwerking met Netherlands Water Partnership en Nederland Maritiem Land een seminar over de kansen voor het maritieme bedrijfsleven in Mozambique, van 10.00 tot 12.00 uur in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst wordt het rapport ‘Opportunities for the Dutch Maritime Sector in Mozambique’ gepresenteerd. Het seminar is interessant voor rederijen en maritiem logistieke ondernemers, havengerelateerde bedrijven en industriële partijen in de scheepsbouw, bagger, offshore en visserij.
  Lees meer
 • Seminar Markt & Milieu: duurzame oplossingen lonen
  21 maart 2013
  Logo 120pix
  Het seminar ‘Markt & Milieu’, op woensdag 20 maart, ging in op de vraag hoe de markt omgaat met verduurzaming. Is wetgeving leidend of bepaalt de markt zelf vooral waar het heen gaat? Dit leverde stof op voor een levendig seminar, dat georganiseerd werd door Platform Schone Scheepvaart (voorheen Platform Scheepsemissies).
  Lees meer
 • Informatiesessie Canada krijgt vervolg
  21 maart 2013
  HME Canadasessie 21-03-2013 120pix
  Aan 27 bedrijven presenteerde de Canadese organisatie Nova Scotia Business Incorporated (NSBI) op vrijdag 15 maart de marktkansen voor maritieme toeleveranciers in Canada. Deze speciale informatiesessie in Rotterdam werd georganiseerd door HME in samenwerking met NSBI. Daarnaast gaf NSBI ook advies over welke Canadese partijen voor de Nederlandse bedrijven relevant zijn. Gezien de interesse van de bedrijven voor Canada gaat HME opvolging geven aan deze bijeenkomst.
  Lees meer
 • Programma bekend info-bijeenkomst Dutch Jiangsu Maritime & Offshore Week
  21 maart 2013
  Het programma is bekend voor de informatiebijeenkomst over de Dutch-Jiangsu Maritime & Offshore Week op maandag 25 maart in Rotterdam. Het Rotterdam Commercial Representative Office Shanghai (RCRO) organiseert in samenwerking met het Consulaat Generaal in Shanghai en het NBSO in Nanjing de Dutch Jiangsu Maritime & Offshore Week van 12 t/m 17 mei 2013 in de regio Jiangsu, China. Dit is een week vol maritieme en offshore evenementen, bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten in Shanghai, Nantong en Nanjing. Geïnteresseerd? Kom dan voorafgaand op maandag 25 maart naar de gratis informatiebijeenkomst.
  Lees meer
 • Nieuwe website Platform Schone Scheepvaart gelanceerd
  21 maart 2013
  Logo 120pix
  Tijdens het seminar ‘Markt & Milieu, op woensdag 20 maart is de nieuwe website van het Platform Schone Scheepvaart (voorheen Platform Scheepsemissies) gelanceerd en gepresenteerd. Kijk op: www.schonescheepvaart.nl.
  Lees meer
 • SEA Europe jaarverslag 2011/2012 gepubliceerd
  20 maart 2013
  Sea-Europe 20-03-2013 120pix
  Het jaarverslag 2011/2012 van SEA Europe is gepubliceerd. SEA Europe is de Europese koepelorganisatie voor scheepsbouw en maritime equipment. De organisatie vertegenwoordigt de belangen van een sector die werkgelegenheid biedt aan meer dan 500.000 mensen en een omzet heeft van circa € 80 miljard.
  Lees meer
 • Inspectie SZW gaat werven controleren
  20 maart 2013
  De Inspectiedienst SZW, voorheen Arbeidsinspectie, zal vanaf april 100 scheepsbouwbedrijven gaan controleren op veiligheid. Hierbij zullen de inspecteurs zich richten op veilig werken op hoogte, werken in besloten ruimte, machineveiligheid, RI&E, illegale arbeid en asbest.
  Lees meer
 • Opleidingen en bedrijven presenteren zich tijdens open dagen
  20 maart 2013
  Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart organiseren het Scheepvaart en Transport College (STC), de Rotterdam Mainport University (RMU) en de Netherlands Maritime University (NMU) open dagen. Diverse locaties binnen en buiten Rotterdam openen op die dagen hun deuren. Geïnteresseerden die meer willen weten over de vmbo-, mbo-, hbo- en masteropleidingen zijn van harte welkom. Ook het bedrijfsleven is aanwezig. Daarmee bieden de opleiders een compleet beeld van sectoren, opleidingen en carrièrekansen.
  Lees meer
 • Eerste LNG-binnenvaarttanker ter wereld gedoopt bij Peters Shipyards
  18 maart 2013
  Peter Shipyards 18-03-2013 120pix
  Bij Peters Shipyards in Kampen is vrijdag 15 maart de monofuel binnenvaarttanker Greenstream gedoopt, door Daniela Voser, de vrouw van Peter Voser CEO van Shell. LNG (Liquefied Natural Gas – vloeibaar aardgas) helpt binnenvaartschepen te voldoen aan strenge emissienormen. Met behulp van de nieuwste technologieën wordt het brandstofverbruik verbeterd. Daarmee is dit innovatieve 110 meter lange schip niet alleen een primeur voor Shell, maar voor de binnenvaartindustrie als geheel.
  Lees meer
 • Maritime Hotspots, de kracht van internationale maritieme relaties
  18 maart 2013
  Maritime Hotspots Shanghai 120pix
  De Nederlandse maritieme sector onderhoudt uitstekende relaties met de belangrijkste maritieme regio's in de wereld. Maritieme kennis wordt wereldwijd ontwikkeld en er is kennis en inzicht over internationale klanten en business partners nodig om de concurrentiepositie van de sector te verstevigen en groei te kunnen realiseren. Met dit in gedachten, lanceerde Nederland Maritiem Land in 2012 het project 'Maritime Hotspots'. Het eindrapport over dit project is vanaf nu beschikbaar.
  Lees meer
 • Info-bijeenkomst Dutch Jiangsu Maritime & Offshore Week op 25 maart
  15 maart 2013
  De maritieme opmars van China blijft onverminderd groot. Om het Nederlandse maritieme cluster hiervan optimaal te laten profiteren, organiseert het Rotterdam Commercial Representative Office Shanghai (RCRO) in samenwerking met het Consulaat Generaal in Shanghai en het NBSO in Nanjing de Dutch Jiangsu Maritime & Offshore Week van 12 t/m 17 mei 2013. Dit is een week vol maritieme en offshore evenementen, bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten in Shanghai, Nantong en Nanjing. Geïnteresseerd? Kom dan op maandag 25 maart naar de gratis informatiebijeenkomst over deelname aan dit evenement.
  Lees meer
 • Bestuurders, bedrijven en onderwijsinstellingen maken werk van versterken maritieme sector
  14 maart 2013
  Maritieme Delta 14-03-2013 120pix
  Bestuurders, onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio’s Rijnmond, Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zetten eensgezind de schouders onder het verder versterken van de maritieme sector in het gebied. Sleutelbegrippen daarbij zijn innovatie, onderwijs dat beter aansluit op de vraag van de sector, instroom van jong talent en het verbeteren van het imago van sector.
  Lees meer
 • Succesvol vervolg Recordpoging Gastlessen
  14 maart 2013
  Maritime Week 14-03-2013 120pix
  Het initiatief van de Maritime Week 2012 voor het geven van zoveel mogelijk maritieme gastlessen in één week heeft een vervolg gekregen binnen de Vereniging van Waterbouwers, NWP en de overheid. In aanloop naar Wereldwaterdag op 22 maart 2013 worden onder de vlag van de Topsector Water zoveel mogelijk gastlessen over water gerealiseerd.
  Lees meer
 • Seminar Markt & Milieu op 20 maart
  14 maart 2013
  Logo 120pix
  Hoe speelt u als bedrijf in op de eisen die de markt stelt aan de duurzaamheid van uw operatie? Laat uw medewerkers bijspijkeren over een schonere scheepvaart tijdens het Maritiem Milieu Seminar ‘Markt & Milieu’ op woensdag 20 maart in Rotterdam. Verschillende partijen in de maritieme keten geven u inzicht in welke eisen de markt stelt en welke spelers de standaarden bepalen. Dit evenement wordt georganiseerd door Platform Schone Scheepvaart, voorheen Platform Scheepsemissies.
  Lees meer
 • Mosselkotter YE 70 ondergaat totale refit
  13 maart 2013
  YE-70 13-03-2013 120pix
  Een nieuw interieur in het stuurhuis inclusief nieuwe apparatuur, een nieuwe lier, een nieuw boordnet, een nieuwe generator en een spudpaal. Dat zijn de belangrijkste vernieuwingen die in de achterliggende drie maanden tijdens een grote refit op de mosselkotter YE 70 zijn uitgevoerd. "Petje af en alle lof voor de bedrijven die er aan hebben gewerkt. Ik ben supertevreden", zegt schipper-eigenaar Peter Steketee.
  Lees meer
 • Heerema's nieuwste schip Aegir loopt Rotterdam aan
  13 maart 2013
  Ulstein 13-03-2013 120pix
  Op woensdag 13 maart kwam één van de grootste diepwater constructieschepen ter wereld, de Aegir van Heerema Marine Contractors, binnen in Rotterdam voor final outfitting.
  Lees meer
 • Ongevalsrapport mts Waldhof
  13 maart 2013
  Waldhof 20-02-2013 120pix
  In februari is de officiële ongevalsrapportage gepubliceerd over het motortankschip 'Waldhof', dat op 13 januari 2011 bij de Loreley kapseizde. Inmiddels is er ook een Nederlandse vertaling van het rapport uitgekomen.
  Lees meer
 • LNG applicatie voor Short Sea Shipping van start
  13 maart 2013
  LngHolland 13-03-2013 120pix
  Een consortium van internationale maritieme bedrijven onderzoekt de mogelijkheden om LNG toe te passen in de kustvaart. "Het consortium heeft alle kennis aan boord om het project 'LNG for Short Sea Shipping' tot een succes te maken", aldus projectleider Pieter ’t Hart.
  Lees meer
 • Bouw MDV-kotter stap dichterbij
  13 maart 2013
  Het ministerie van EZ heeft eindelijk de toegezegde beschikking voor 2 miljoen euro subsidie afgegeven aan de Stichting Masterplan Duurzame Visserij (MDV). Volgens het MDV-bestuur kan nog dit jaar met de bouw van een nieuw innovatief vissersvaartuig worden gestart.
  Lees meer
 • Workshop Shore Support: de uitdaging ligt in de toepassing
  12 maart 2013
  IPC Wagenborg 12-03-2013 120pix
  Op donderdag 28 februari vond bij Wagenborg in Delfzijl de eerste workshop plaats in het kader van het collectieve onderzoek binnen het Innovatie Prestatie Contract (IPC) Shore Support. De deelnemende toeleveranciers in het IPC gingen op een interactieve manier in discussie met Wagenborg over shore support oplossingen. De open dynamiek die daarbij ontstond was verfrissend en zorgde voor nieuwe ideeën.
  Lees meer
 • Open dag Scheepswerf Kooiman zaterdag 16 maart
  12 maart 2013
  Kooiman 13-03-2013 120pix
  Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht draagt zaterdag 16 maart de duwboot 'Veerhaven IV Neushoorn' (40 x 15 meter) over aan Veerhaven. Ter gelegenheid hiervan organiseert de werf zaterdag een open dag. Bezoekers krijgen tijdens de open dag de unieke kans om aan boord van diverse schepen een kijkje te nemen.
  Lees meer
 • VEKA is klaar voor LNG
  12 maart 2013
  Veka 12-03-2013 120pix
  Met de ontwikkeling van een LNG binnenvaarttanker met een laadvermogen van 2.250 kubieke meter is VEKA Group klaar voor de toekomst. "De GATE-terminal op de Rotterdamse Maasvlakte is de eerste en nu nog enige importterminal voor LNG in Nederland", stelt projectmanager Wout van Wijnen. "Wij verwachten dat er in de komende jaren stroomopwaarts op de Rijn en Donau een aantal kleinere terminals zullen worden gerealiseerd. Dan zijn er LNG binnenvaarttankers nodig om deze te bevoorraden en VEKA kan die tankers leveren."
  Lees meer
 • Van Voorden Maritime koopt geavanceerd CFD pakket FINE/Marine
  07 maart 2013
  VanVoorden 07-03-2013 120pix
  Om een efficiënt voortstuwingssysteem te kunnen ontwerpen, is het noodzakelijk dat de stroming om een schip bekend is. Met de recente aanschaf van het CFD pakket FINE/Marine is Van Voorden Maritime in Zaltbommel, als eerste schroefontwerper ter wereld, in staat om deze stromingen in-house te simuleren. De aanschaf resulteert in extra kennis en kwaliteit waardoor er beter presterende producten voor de klanten ontworpen kunnen worden.
  Lees meer
 • Extra Algemene Ledenvergadering Ver. Holland Marine Equipment op 14 maart
  07 maart 2013
  HME logo 120pix
  Vereniging Holland Marine Equipment organiseert volgende week donderdag 14 maart een extra Algemene Ledenvergadering (ALV) uitsluitend voor haar leden. Na afloop van de ALV is er een Exporteursbijeenkomst, welke open is voor zowel leden van Scheepsbouw Nederland als niet-leden. Beide events zijn kosteloos en vinden plaats bij SKF Marine Industry Service Centre in Ridderkerk.
  Lees meer
 • RETROFIT op workshop Eco-REFITEC in Lissabon
  07 maart 2013
  Retrofit 07-03-2013 120pix
  Tijdens de Eco-REFITEC 2nd Annual Meeting op woensdag 27 februari in Lissabon kwamen vertegenwoordigers van verschillende Europese retrofit-projecten bij elkaar. Boudewijn Hoogvelt (CMTI), projectcoördinator van het refit-project RETROFIT, gaf in een presentatie een overzicht van het project en wat er tot nu toe is bereikt. Een doel van deze bijeenkomst was informatie-overdracht tussen de verschillende Europese retrofit-projecten.
  Lees meer
 • Garantie Scheepsnieuwbouwfinanciering van kracht
  07 maart 2013
  Dankzij de Garantie Scheepsnieuwbouwfinanciering (GSF) van het ministerie van Economische Zaken, die vanaf vandaag beschikbaar is, wordt de kans op het aantrekken van een adequate financiering van nieuwe schepen vergroot. Banken willen zekerheid als zij een schip financieren en beperken op deze manier risico’s.
  Lees meer
 • Ladies day STC tijdens internationale vrouwendag
  07 maart 2013
  Vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. Tijdens deze dag organiseert het Scheepvaart en Transport College (STC), in samenwerking met de Sint Jozef Mavo in Vlaardingen, een 'ladies day'. Doel van de dag is de meiden van de Sint Jozef Mavo een goed beeld te geven van de opleidingen en carrièremogelijkheden in de haven, scheepvaart en procestechniek.
  Lees meer
 • Hatenboer-Water Asia voorraadhoudend in Singapore
  07 maart 2013
  Per januari is de vestiging van Hatenboer-Water in Singapore actief. Inmiddels hebben bestaande en nieuwe relaties het kantoor gevonden en zijn de eerste orders geboekt. Afgelopen week kwam een eerste aanzienlijke projectorder voor de levering van een Demitec® watermaker binnen van een bekende drilling ship owner. Per maart is de vestiging ook voorraadhouder van verbruiksdelen en reserveonderdelen.
  Lees meer
 • Pressure Cooker 2013 ‘hoofdgerecht’ opgediend
  06 maart 2013
  Pressure Cooker 06-03-2013 120pix
  Het hoofdgerecht van Pressure Cooker 2013 is op 27-28 februari en 1 maart opgediend. Drie dagen lang hebben 50 studenten gewerkt binnen zeven thema’s aan uitdagingen waarmee de Rotterdamse haven en maritieme sector de komende jaren te maken krijgt. Met als centrale thema ‘Connecting’ gingen de studenten aan de slag met de volgende thema’s: Business & Education, International Ports, Talents, Ports with People, International Maritime Clusters, Competition with Cooperation en Technology with Commerce. Winnaar werd het team van Technology with Commerce met hun plannen voor het bouwen van demontabele schepen.
  Lees meer
 • Ochtendsessie marktkansen in Canada op 15 maart
  06 maart 2013
  HME_Canada 06-03-2013 120pix
  Na jarenlang te hebben stilgelegen, begint de Canadese scheepsbouw weer een grotere rol van betekenis te spelen. In samenwerking met Nova Scotia Business Incorporated (NSBI) organiseert HME daarom op vrijdag 15 maart een informatiesessie over de marktkansen voor maritieme toeleveranciers in Canada en met name Nova Scotia. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd van 8.30 tot 10.30 uur in de Willemswerf in Rotterdam. Deelname is kosteloos.
  Lees meer
 • Serious gaming in de Nederlandse scheepsbouw
  05 maart 2013
  Integraal Samenwerken 04-10-2012 120pix
  Serious gaming wordt in de maritieme sector al jaren gebruikt in operationele processen. Het gebruik van scheepssimulatoren voor het in- en uitvaren van havens is daar een goed voorbeeld van. Binnen deelproject P1 van Integraal Samenwerken wordt de komende tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om serious gaming meer in te zetten in het scheepsbouwproces.
  Lees meer
 • Studenten Scheepsbouwkunde varen Race of the Classics
  05 maart 2013
  RotC 05-03-2013 120pix
  Op maandag 1 april gaat de 25ste Race of the Classics van start. Het Team Scheepsbouwkunde Rotterdam doen hier dit jaar uiteraard weer aan mee. De Race of the Classics is een evenement waar ongeveer 450 tot 500 studenten aan deelnemen en daarmee een van de grootste studenten zeilwedstrijden van de wereld.
  Lees meer
 • Volop netwerken tijdens handelsmissie Meyer Werft
  28 februari 2013
  Meyer Werft 28-02-2013 120pix
  Op woensdag 20 en donderdag 21 februari hebben 21 Nederlandse bedrijven een 2-daags bezoek gebracht aan de Meyer Werft in Papenburg, Duitsland. De mini-handelsmissie werd georganiseerd door HME in samenwerking met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Hamburg. Voor de deelnemers was de missie een goede netwerkgelegenheid met 7 verschillende Duitse werven.
  Lees meer
 • Seminar Markt & Milieu op 20 maart
  28 februari 2013
  Logo 120pix
  Naast strenge milieuregels stelt de markt ook steeds meer eisen aan de duurzaamheid van uw operatie, zoals de verplichte ISO 14001 certificering, indexeringssystemen en CO2 prestatieladder. Maar hoe werkt dit precies en welke spelers bepalen de standaarden? Het Platform Schone Scheepvaart, voorheen Platform Scheepsemissies, organiseert op woensdag 20 maart in Rotterdam het Maritiem Milieu Seminar ‘Markt & Milieu’, waar verschillende partijen in de maritieme keten u inzicht geven in de marktprocessen die de keten beïnvloeden.
  Lees meer
 • Scheepsbouw Nederland betrokken bij revisie Marine Equipment Directive
  28 februari 2013
  De Marine Equipment Directive (EC 96/98) wordt op de schop genomen. De Europese Commissie wil dit jaar de revisie van de richtlijn afronden. De Commissie heeft een conceptversie voorgelegd aan de raadswerkgroep Maritiem en er is een rapporteur aangesteld bij het Europees Parlement. Scheepsbouw Nederland zal de revisie nauwlettend volgen.
  Lees meer
 • Techniekworkshop voor jonge meiden op Internationale Vrouwendag
  28 februari 2013
  Aquarius 28-02-2013 120pix
  Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseert Stichting Aquarius in Delft een Zonneflessenboten Knutselworkshop voor 100 jonge meiden van 12 tot 16 jaar om hen te interesseren voor een studie in de techniek. Mieke Bakker-Mantjes, algemeen directeur van Scheepsbouw Nederland en voorzitter van de commissie Maatschappelijke Participatie van de Nederlandse Vrouwen Raad, geeft de aftrap voor het evenement. Met name vrouwen uit de maritieme sector worden van harte uitgenodigd om het evenement bij te wonen.
  Lees meer
 • Vissers en visserij op televisie
  27 februari 2013
  Productschap Vis 27-02-2013 120pix
  In maart starten twee televisieprogramma’s over Nederlandse vissers en visserij. Omroep Max zendt de docusoap 'Hollandse Vissers' uit en NCRV de serie 'De Urker Vissers'.
  Lees meer
 • Atlas Services Group en ICS bundelen krachten
  27 februari 2013
  Atlas Services Group Marine, gespecialiseerd in het aanbieden van professionals in de wereldwijde maritieme industrie, heeft de laatste 25 procent van de aandelen gekocht van International Crew Services (ICS). Voor Atlas Services Group is dit een volgende stap in de versterking van onze positie als marktleider in de maritieme industrie.
  Lees meer
 • Mainport Meewerkdagen komen er weer aan
  27 februari 2013
  MMD 27-02-2013 120pix
  Van maandag 27 mei tot en met vrijdag 31 mei vindt de vijfde editie van de Mainport Meewerkdagen (MMWD) plaats. Tijdens de MMWD krijgen Rotterdamse hbo- en wo-studenten de mogelijkheid een dag(deel) mee te draaien binnen een bedrijf of organisatie in de Rotterdamse haven. Na eerdere succesvolle edities, zal ook dit jaar de Rotterdamse Haven haar deuren open stellen.
  Lees meer
 • HBO-studenten werken aan innovatieve oplossingen voor de haven
  26 februari 2013
  Pressure Cooker 04-10-2012 120pix
  Van 27 februari t/m 1 maart organiseert Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de STC- Group en Hogeschool InHolland de Pressure Cooker: Haven en Maritiem. Vijftig studenten werken samen met docenten en professionals aan uitdagingen waar de haven de komende jaren mee te maken krijgt.
  Lees meer
 • Aftreden algemeen directeur Scheepsbouw Nederland
  25 februari 2013
  Per 1 augustus 2013 treedt Mieke Bakker-Mantjes terug als algemeen directeur van Scheepsbouw Nederland. De afgelopen weken heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen Bakker-Mantjes en de voorzitters van VNSI, Vereniging Holland Marine Equipment en Scheepsbouw Nederland. Na anderhalf jaar kon geen overeenstemming bereikt worden over de verdere invulling van de directeursfunctie.
  Lees meer
 • IHC Merwede opent IHC Innovation Lab op de RDM Campus in Rotterdam
  22 februari 2013
  IHC Merwede heeft op donderdag 21 februari het IHC Innovation Lab geopend op de RDM Campus in Rotterdam, waar studenten nieuwe concepten en ideeën van IHC Merwede gaan uitwerken en toetsen in de markt. Het IHC Innovation Lab is voor studenten de ingang om kennis te maken met IHC Merwede en het geeft de onderneming de kans om de juiste potentiële medewerkers te interesseren en uiteindelijk te selecteren.
  Lees meer
 • Maritime Awards Gala op 31 oktober 2013 in De Broodfabriek
  22 februari 2013
  MAG 22-02-2013 120pix.jpg
  De achtste editie van het Maritime Awards Gala wordt gehouden op donderdag 31 oktober 2013 in De Broodfabriek in Rijswijk. Vorig jaar bezochten maar liefst 820 maritieme professionals vanuit het gehele maritieme cluster het gala.
  Lees meer
 • Inschrijving HME Maritime Innovation Award 2013 geopend
  MIA-logo-2013-120pix
  Inschrijven voor de Maritime Innovation Award 2013 is weer mogelijk. De HME Maritime Innovation Award wordt jaarlijks toegekend aan de meest innoverende maritieme toeleverancier in Nederland. Ieder Nederlands bedrijf, dat recentelijk een nieuw product, dienst of proces voor de maritieme industrie heeft geleverd kan zich tot zaterdag 1 juni aanmelden. De Maritime Innovation Award wordt dit jaar voor de 12e keer uitgereikt, traditiegetrouw tijdens het Maritime Awards Gala, dat dit jaar op donderdag 31 oktober plaatsvindt in de Broodfabriek in Rijswijk.
  Lees meer
 • Siemens bouwt elektrotechnische installaties voor 22 automatische containerkranen in Singapore
  22 februari 2013
  Siemens 22-02-2013 120pix
  Siemens Cranes in Den Haag heeft van de Chinese kranenbouwer ZPMC in Sjanghai de opdracht ontvangen voor de levering van de elektrotechnische installaties voor 22 automatische containerstapelkranen. Deze zogenaamde Automated Rail Mounted Gantry kranen (ARMG’s), samen met een optie voor nog 34 kranen, zijn bestemd voor de uitbreiding van Singapore’s PSA contai-ner terminal. Met deze opdracht voor 22 kranen is een bedrag van meer dan 10 miljoen euro gemoeid.
  Lees meer
 • Voorzichtig optimisme techniekopleidingen mbo
  22 februari 2013
  Minister Bussemaker van Onderwijs zei tijdens het Kamerdebat over de bekostiging van het middelbaar beroepsonderwijs, dat de bekostiging het streven naar meer technisch opgeleiden op de arbeidsmarkt niet mag tegenwerken. Daarmee lijken de techniekopleidingen binnen het mbo voorlopig gered.
  Lees meer
 • LeaderSHIP 2020 moet de toekomst van de scheepsbouw in Europa waarborgen
  21 februari 2013
  De nieuwe strategie van LeaderSHIP 2020 is woensdag 20 februari gepresenteerd door Antonio Tajani, vicepresident van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor ondernemerschap en industriebeleid, samen met SEA Europe, de Europese koepelorganisatie voor scheepsbouw en maritime equipment. Het is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de industrie, vakbonden, maritieme regio’s, EU-landen en de Europese Commissie. De strategie moet het concurrentievermogen van Europese maritieme technologie verhogen.
  Lees meer
 • VOS Sweet gedoopt bij Oranjewerf in Amsterdam
  21 februari 2013
  Oranjewerf 21-02-2013 120pix
  Op vrijdag 8 februari is de ‘VOS Sweet’, een Subsea Support Vessel voor Vroon Offshore Services, gedoopt bij Oranjewerf Shiprepair Amsterdam, onderdeel van Damen Shipyards Group. Begin januari arriveerde het schip uit China om vervolgens bij Oranjewerf aan de kade een aantal modificaties ondergaan.
  Lees meer
 • Première anti-fouling folie bij Damen
  20 februari 2013
  Damen 20-02-2013 120pix
  Damen Shipyards Gorinchem en Haven Amsterdam zijn deze week gestart met een pilot project voor Thorn-D®, een relatief nieuw aangroeiwerend folie, dat op het gedeelte onder de waterlijn van de scheepshuid wordt aangebracht. De houdbaarheid van de folie – ook wel film genoemd – is vijf jaar. Dit is veel langer dan de houdbaarheid van anti-fouling verf, die gemiddeld een half jaar bedraagt. Toeleverancier dr. Rik Breur van Micanti heeft de aangroeiwerende film ontwikkeld en uitvoerig op proefvakken en op werkschepen getest. Dat trok de belangstelling van havenbedrijf Haven Amsterdam die het belangrijk vindt dat zijn vaartuigen veilig en duurzaam zijn.
  Lees meer
 • Ongeval mts Waldhof opgehelderd
  20 februari 2013
  Waldhof 20-02-2013 120pix
  Een computersimulatie van de fatale reis was van doorslaggevend belang voor de analyse van het kapseizen van het motortankschip ‘Waldhof’ op de Midden-Rijn bij de Loreley in Duitsland op 13 januari 2011. Deskundigen zijn van mening dat het slechts gedeeltelijk vullen van de zeven ladingtanks een belangrijke oorzaak was voor het kapseizen.
  Lees meer
 • Studenten speeddaten met bedrijven voor minor-opdrachten
  20 februari 2013
  Speeddate 20-02-2013 120pix
  Op donderdag 14 februari kwamen 12 maritieme bedrijven en 40 derdejaars Hbo-studenten Maritiem Officier bij elkaar voor een speeddate-event op het STC in Rotterdam. De studenten zochten minor-opdrachten om in groepen bij bedrijven onderzoeken uit te voeren. Er waren 15 nautische en technische opdrachten te verdelen, waaronder actuele vraagstukken zoals oplossingen zoeken voor brandstofbesparing en voor emissiereductie. Alle studenten zijn gekoppeld aan een bedrijf en gaan groepjes zich de komende projectperiode (februari t/m juni) verdiepen in de vraagstukken.
  Lees meer
 • Rotterdam beloont ook LNG tankers met Green Award
  19 februari 2013
  Haven rdam 19-02-2013 120pix
  Als eerste haven ter wereld gaat Rotterdam zeegaande LNG-tankers belonen die in het bezit zijn van het Green Award-certificaat. Het Havenbedrijf geeft deze schepen zes procent korting op het havengeld als ze in Rotterdam arriveren. Sinds de opening van de Gate terminal in 2011 arriveren in Rotterdam LNG-tankers.
  Lees meer
 • Samenwerking in Rotterdam maakt duurzaamheid economisch rendabel
  18 februari 2013
  Cofely 18-02-2013 120pix
  Cofely West Industrie opende op woensdag 13 februari haar nieuwe duurzame hoofdkantoor aan de Willigestraat in Rotterdam. Met de opening van het nieuwe pand wil de technisch dienstverlener ook andere ondernemers uitdagen om duurzamer te ondernemen. Daarom maakte Cofely van de gelegenheid gebruik om samen met Rotterdamse industriële ondernemers na te denken over duurzaamheid.
  Lees meer
 • Exporteursbijeenkomst op 14 maart in teken van zeevaart
  18 februari 2013
  HME 18-02-2013 120pix
  HME en Scheepsbouw Nederland organiseren op donderdag 14 maart wederom een speciale Exporteursbijeenkomst. Speciale focus deze keer op de zeevaart. U bent van harte welkom van 16.30 tot 18.30 uur bij SKF in Ridderkerk.
  Lees meer
 • Jaarlijkse enquête duurzaam ondernemen Scheepsbouw Nederland
  14 februari 2013
  Duurzaam ondernemen is één van de speerpunten van Scheepsbouw Nederland. Om inzicht te krijgen in de ambities van onze sector op het gebied van duurzaam ondernemen, voeren we net als vorig jaar de enquête ‘Duurzaam ondernemen’ uit. Vul de enquête in en help mee om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van hoe duurzaam maritiem Nederland is.
  Lees meer
 • Toeslag TKI verdieping: maritieme innovatie nu op volle zee
  14 februari 2013
  Met de aankondiging door Minister Kamp van een Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) toeslag is de maritieme innovatie weer op volle zee. De TKI toeslag bedraagt € 2,94 miljoen voor maritieme samenwerkingsprojecten, € 666.000 voor innovatieve maritieme MKB’ers, € 250.000 voor tien maritieme opstartprojecten en € 4,5 miljoen voor achttien maritieme onderzoekers.
  Lees meer
 • Regelgeving voor LNG voortgestuwde schepen nog niet rond
  14 februari 2013
  Tijdens de 17e sessie van IMO’s subcommittee on Bulk Liquids and Gases (BLG) is er hard gewerkt aan het afronden van de International Gas Fueled Ship code (IGF-code). Deze code moet regels stellen aan zeeschepen die op laag vlampunt brandstoffen willen varen. De belangrijkste brandstof die hieronder zal vallen is LNG. Door tijdsgebrek is het helaas niet gelukt de code af te ronden. Wel is een aantal belangrijke besluiten genomen ten aanzien van de code.
  Lees meer
 • Extra Algemene Ledenvergadering Ver. Holland Marine Equipment
  14 februari 2013
  HME logo 120pix
  Op donderdag 14 maart organiseert Vereniging Holland Marine Equipment een extra Algemene Ledenvergadering (ALV) speciaal voor haar leden, met aansluitend een Exporteursbijeenkomst voor de brede achterban van Scheepsbouw Nederland. Beide events zijn gratis en vinden plaats bij SKF in Ridderkerk
  Lees meer
 • Brede steun voor EICB-Innovatieschuur
  13 februari 2013
  EICB 13-02-2013 120pix
  In de inspirerende omgeving van de RDM Campus bij Rotterdam-Heyplaat creëert het Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart (EICB) een Innovatieschuur. Op donderdag 7 februari tekenden 20 partijen een convenant om die Innovatieschuur tot een succes te maken. Dat gebeurde tijdens het druk bezochte Binnenvaart Innovatie en Expertise Evenement in het Innovation Dock op de RDM Campus.
  Lees meer
 • Eekels presenteert nieuw alarm- en monitoringsysteem
  13 februari 2013
  Eekels 13-02-2013 120pix
  Met de nieuwe generatie alarmsystemen EAS/6 heeft Eekels een schaalbaar en eenvoudig te configureren oplossing voor de scheepvaart ontwikkeld. Het systeem leent zich, naast de nieuwbouw projecten, uitermate goed voor toepassing in de refit sector. De hardware bestaat uit betrouwbare componenten, gecertificeerd door de meest vooraanstaande classificatie-instanties.
  Lees meer
 • Seminar markteisen voor een schonere scheepvaart
  13 februari 2013
  Logo 120pix
  Met de verplichte ISO 14001 certificering, indexeringssystemen en de CO2 prestatieladder stelt de markt steeds meer eisen aan de duurzaamheid van uw operatie. Maar hoe werkt dit precies en welke spelers bepalen de standaarden? Het Platform Schone Scheepvaart, voorheen Platform Scheepsemissies, organiseert op woensdag 20 maart in Rotterdam het Maritiem Milieu Seminar ‘Markt & Milieu’ om u inzicht te geven in de marktprocessen die de hele maritieme keten beïnvloeden.
  Lees meer
 • Gastles ROC Friese Poort en NHL
  13 februari 2013
  TSwater 2 - 13-02-2013 120pix
  Passioneel vertelde Thecla Bodewes studenten van de (Maritiem) technische opleidingen van het ROC Friese Poort en de NHL over de Watersector en haar eigen bedrijven in de Maritieme sector. “Jullie krijgen een mooie opleiding waarmee je straks direct in verschillende sectoren aan de slag kunt.” Op de vraag of er echt wel werk is, zegt Thecla: “Ja, er is werk. Volop werk! De kranten laten misschien een ander beeld zien, maar als je goed bent in wat je doet en gemotiveerd bent, is er werk.”
  Lees meer
 • Imtech Marine werkt samen met toonaangevende multibeam sonar leverancier WASSP
  12 februari 2013
  Imtech 12-2-2013 120pix
  Imtech Marine heeft een distributie overeenkomst afgesloten met WASSP, wereldleider in multibeam sonar technologie. Het contract met Electronic Navigation Ltd. (ENL) uit Nieuw Zeeland, de moederschappij van WASSP, omvat de volledige sonar portfolio van de WASSP F- en S-Serie en heeft betrekking op Nederland, België, Hong Kong en China. WASSP, ontwikkeld door ENL, is een combinatie van technologieën samengebracht in een uniek, veelzijdig en kostenbesparend instrument voor visserij, survey en onderzoeksdoeleinden.
  Lees meer
 • Damen Shipyards Group neemt Shipdock over
  12 februari 2013
  Damen Shipdock 12-2-2013 120pix
  Damen Shipyards Group is sinds deze week eigenaar van de bekende Nederlandse scheepsreparatiewerf Shipdock, een bedrijf waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1877. Shipdock heeft reparatiewerven in Amsterdam en Harlingen.
  Lees meer
 • Toeslag TKI toegekend aan Topsector Water
  12 februari 2013
  TSwater 13-02-2013 120pix
  Topsector Water heeft maandag 11 februari de toeslagverleningsbrief van het Topconsortia voor Kennis en Innovatie officieel ontvangen uit handen van Minister Kamp. De komende jaren investeert de watersector in Nederland gezamenlijk in Kennis en Innovatie. Dit zijn € 29 miljoen private investeringen in publiek-private samenwerking en € 17,2 miljoen ‘business to business’ research, wat het totaal op € 46 miljoen aan investeringen brengt.
  Lees meer
 • Pressure Cooker brengt studenten en maritieme bedrijven samen
  08 februari 2013
  Pressure Cooker 04-10-2012 120pix
  Van 27 februari t/m 1 maart wordt het hoofdgerecht van de Pressure Cooker 2013 geserveerd door 50 studenten van de Rotterdamse hogescholen, in het Havenmuseum en het Maritiem Museum in Rotterdam. Samen met docenten en professionals uit het bedrijfsleven storten zij zich drie dagen lang op uitdagingen waar de maritieme sector en de haven de komende jaren mee te maken krijgen. Een van de organisatoren, Maurice Jansen van het STC, vertelt hoe de Pressure Cooker studenten en maritieme bedrijven bij elkaar brengt.
  Lees meer
 • Verrassende resultaten project ‘Binnenvaartschip als testfaciliteit’
  07 februari 2013
  STC 07-02-2013 120pix
  Een team van HBO- en MBO-studenten verraste op donderdag 31 januari hun opdrachtgever, adviseurs en bedrijven uit de maritieme sector met een indrukwekkende presentatie van het project ‘Binnenvaartschip als testfaciliteit’. De bijeenkomst vond plaats in de Duurzaamheidfabriek in Dordrecht.
  Lees meer
 • Matchmakingdag voor bedrijven en academici
  07 februari 2013
  De technologiestichting STW organiseert op woensdag 20 februari een matchingmakingdag, waar academici en maritieme bedrijven elkaar kunnen ontmoeten. In het kader van het topsectorenbeleid is 3 miljoen euro ingezet voor onderzoek op thema’s uit de Maritieme Innovatie Agenda en 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de impact van activiteiten op het marine milieu. Nederlandse kennisinstellingen kunnen hiervan gebruik maken door in te schrijven op projecten voor fundamenteel maritiem onderzoek. Om de onderzoeken aan te laten sluiten op de kennisbehoefte van bedrijven willen deelnemende academici in contact komen met potentiële industriële partners. Heeft u interesse in een van de projectvoorstellen? Kom dan naar de matchmakingdag in de Willemswerf in Rotterdam.
  Lees meer
 • HME vergroot groeikansen in Japan via EU-programma
  07 februari 2013
  ETP 07-02-2013 120pix
  Europese bedrijven kijken steeds gretiger naar de enorme exportmogelijkheden naar Azië. Interne expertise is echter cruciaal – naast vrijhandelsakkoorden – om groeikansen in deze regio te benutten. Om die reden volgen 46 Europese managers het EU gefinancierde Executive Training Programme (ETP)., waarbij zij tevens gesponsord worden door bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden naar Japan en Korea. HME sponsort de Nederlander Justus Schoemaker, met als doel om de nieuwe markten te bewerken en export te bevorderen.
  Lees meer
 • Damen levert maatwerk voor Hartel Shipping en Hudig & Veder
  06 februari 2013
  Damen 07-02-2013 120pix
  Damen Shipyards Bergum, onderdeel van Damen Shipyards Group, mag met recht trots zijn op de aflevering van de Damen Combi Freighter 3850 ‘Hoogvliet’ (3.800 ton) met een ruimhoogte van 8,43 meter en een tussendek op halve hoogte. De Hoogvliet is geschikt voor het vervoer van projectlading en is afgelopen zaterdag voor de Cruise Terminal Rotterdam gedoopt door Annefleur Janssen, de dochter van een participant van de combinatie die het schip in de vaart zal brengen in Europa. Dat is het samenwerkingsverband Hartel Shipping en Hudig & Veder. Zij zijn heel tevreden over de manier waarop scheepsbouwer Damen-Bergum heeft ingespeeld op hun specifieke wensen.
  Lees meer
 • Succesvolle doop en tewaterlating DCI DREDGE XX bij IHC Merwede
  04 februari 2013
  IHC 04-02-2013 120pix
  IHC Merwede heeft op 2 februari 2013 met succes de 5,500 m3 sleephopperzuiger, DCI DREDGE XX, gedoopt en te water gelaten. De ceremonie vond plaats op de scheepswerf in Kinderdijk. Het innovatieve schip wordt gebouwd voor Dredging Corporation of India Ltd. (DCI).
  Lees meer
 • Succesvolle tewaterlating mv Industrial More
  31 januari 2013
  Peter Shipyards 30-01-2013 120pix
  Op 25 januari 2013 vond bij Peters Shipyards BV in Kampen de tewaterlating en doop plaats van de mv Industrial More, van de rederij Canada Feeder Lines BV uit Groningen.
  Lees meer
 • Speeddate met Marof-studenten op 14 februari
  31 januari 2013
  Speeddate 11-10-2012 120pix
  Bent u bezig met een innovatieproject en kunt u wel wat hulp van technisch talent gebruiken? Meld u dan nu aan voor de speeddate van de Proeftuin Maritieme Innovatie op donderdag 14 februari van 11.30 tot 14.00 uur bij het STC in Rotterdam. Zo’n 40 studenten Maritiem Officier staan voor u klaar om u bij uw innovatie te ondersteunen.
  Lees meer
 • Oproep presentatievoorstellen voor Advanced Technology Conferences
  31 januari 2013
  Europort 31-01-2013 120pix
  Nederland wordt wereldwijd geroemd om haar maritieme kennis, hoogwaardige technologie en innovatieve scheepswerven. Vakbeurs Europort (5 t/m 8 november) is de plek waar het allemaal samenkomt. Binnen het beursprogramma ook 6 Advanced Technology Conferences (ATC). Hier presenteren bedrijven hun innovatieve prestaties op het gebied van ‘advanced technology’. Geïnteresseerden kunnen tot 1 juni 2013 een presentatievoorstel indienen. De ATC worden georganiseerd door HME in samenwerking met Ahoy/Europort.
  Lees meer
 • Laat studenten meedenken over uw productinnovatie
  30 januari 2013
  Hogeschool Rotterdam logo 120pix
  Eerstejaars studenten Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool Rotterdam zoeken opdrachtgevers uit de maritieme sector die een vraag of probleem hebben waarbij productinnovatie uitkomst kan bieden. Het kan daarbij gaan om het ontwikkelen van een totaal nieuw product (bijvoorbeeld op basis van een nieuwe techniek) of om het doorontwikkelen van een bestaand product. Interesse? Meld u snel aan!
  Lees meer
 • MBO’ers Scheeps- en Jachtbouw bouwen schepen
  30 januari 2013
  STC 30-01-2013 120pix
  Eerstejaars MBO’ers Scheeps- en Jachtbouwkunde (BOL niveau 4) van het Scheepvaart en Transport College (STC) bouwen vanaf begin februari tot aan het eind van het schooljaar twee zalmschouwen.
  Lees meer
 • IHC Merwede introduceert nieuwe IHC Packhorse offshore support schepen
  30 januari 2013
  IHC 29-01-2013 120pix
  IHC Merwede heeft haar assortiment uitgebreid met de introductie van een nieuwe serie IHC Packhorse offshore support schepen. De introductie vond plaats tijdens een officieel evenement in Singapore, georganiseerd door IHC Asia Pacific, een dochteronderneming van IHC Merwede. Deze introductie versterkt de internationalisatiestrategie van de onderneming, die er op is gericht om wereldwijd een keuze van ontwerpen en bouwlocaties aan haar klanten aan te kunnen bieden.
  Lees meer
 • HBO-minor offshore van start
  30 januari 2013
  STC 2 30-01-2013 120pix
  De Rotterdam Mainport University start op maandag 11 februari met een drie maanden durende minor Offshore voor studenten Scheepsbouw/ Maritieme Techniek. De minor richt zich op het ontwerpen van constructies van werktuigen voor de offshore industrie. Verder is er in de minor aandacht voor de opsporing en exploratie van aardolie en aardgas.
  Lees meer
 • HME Singapore aanwezig tijdens staatsbezoek HM Koningin aan Singapore
  29 januari 2013
  HME singapore 1 29-01-2013 120pix
  HME Singapore had het voorrecht om bij verschillende programmaonderdelen aanwezig te zijn tijdens het staatsbezoek op donderdag 24 en vrijdag 25 januari van Hare Majesteit Koningin Beatrix en Prins Willem Alexander en Prinses Maxima.
  Lees meer
 • Drukbezochte nieuwjaarsreceptie in teken van duurzaamheid
  25 januari 2013
  Nieuwjaarsreceptie 25-01-2013 120pix
  Scheepsbouw Nederland hief donderdag 24 januari jl. het glas met haar leden en relaties op het nieuwe jaar tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie. Sjef van Dooremalen, voorzitter van Scheepsbouw Nederland haalde in zijn nieuwjaarstoespraak zijn voorspelling van een jaar geleden aan: 2012 zou een zwaar jaar worden. Ook voor 2013 voorspelt hij een jaar vol uitdagingen. Uitdagingen die de sector aangaat door duurzamer te ondernemen.
  Lees meer
 • Binnenvaart Innovatie en Expertise Evenement
  25 januari 2013
  Op donderdag 7 februari organiseert het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) de ‘Binnenvaart Innovatie Dag’. Bezoekers worden op de hoogte gebracht van de laatste innovaties en expertise, waaronder duurzaamheid, op het gebied van de binnenvaart.
  Lees meer
 • Uitnodiging: Studenten presenteren innovatief binnenvaartschip
  24 januari 2013
  Een team studenten van Hogeschool Rotterdam en Da Vinci College presenteert op donderdag 31 januari in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht de resultaten van het project ‘Binnenvaartschip als testfaciliteit’. Een half jaar lang hebben zij gewerkt aan het ontwikkelen van een multifunctioneel schip voor educatieve, technische en medische doeleinden. Maritieme bedrijven zijn van harte uitgenodigd om de resultaten te komen bekijken.
  Lees meer
 • Eerste autoveer met zuiver elektrische voortstuwing
  24 januari 2013
  Siemens 24-04-2013 120pix
  Siemens heeft samen met de Noorse scheepswerf Fjellstrand ’s werelds eerste autoveer met elektrische voortstuwing ontwikkeld. Het 80 meter lange veer heeft capaciteit voor 120 auto’s en 360 passagiers. Vanaf begin 2015 zal het veer de verbinding tussen Lavik en Oppdal onderhouden, via het Sognefjord.
  Lees meer
 • Atlas Services Group MLC-gecertificeerd
  24 januari 2013
  Atlas 24-01-2013 120pix
  Op 20 augustus 2013 is het zover: de ‘Maritime Labour Convention 2006’ (MLC) treedt dan wereldwijd in werking. Atlas Services Group Marine B.V. volgt al een aantal jaren nauwlettend de ontwikkelingen en is inmiddels – als een van de eerste Nederlandse detacheringsbureaus – volledig gecertificeerd.
  Lees meer
 • Schuif aan bij Pressure Cooker 2013
  23 januari 2013
  Pressure Cooker 04-10-2012 120pix
  Het hoofdgerecht van de Pressure Cooker 2013 wordt van 27 februari t/m 1 maart geserveerd door 50 excellente studenten van de Rotterdamse hogescholen, in het Havenmuseum en het Maritiem Museum in Rotterdam. Samen met docenten en professionals uit het bedrijfsleven storten zij zich drie dagen lang op uitdagingen waar de maritieme sector en de haven de komende jaren mee te maken krijgen. Om tot frisse ideeën te komen, is de expertise van maritieme bedrijven van groot belang. Heeft u belangstelling voor een van de vraagstukken en de oplossingen die uit de Pressure Cooker komen, meld u dan snel aan.
  Lees meer
 • Informatiebijeenkomst 4D voortgangsregistratie op 14 februari
  23 januari 2013
  Integraal Samenwerken 04-10-2012 120pix
  De informatiebijeenkomst over RFID projectmanagement-tools van Integraal Samenwerken vindt plaats op donderdag 14 februari bij IHC Merwede in Kinderdijk. Afgelopen periode is voor een proof of concept bij Damen Schelde een eerste toepassing gemaakt voor voortgangsregistratie aan boord van het JSS project en in de magazijnen van de werf. Met deze projectmanagement-tool worden de gebruiksvoordelen toegepast van RFID, identificatie met radiogolven.
  Lees meer
 • Stad Amsterdam afgetuigd
  23 januari 2013
  Damen 1 23-01-2013 120pix
  De clipper Stad Amsterdam, die 13 jaar geleden in de vaart werd genomen, wordt bij Damen Shiprepair in Vlissingen volledig overhaald. Het schip moet eind mei weer vaarklaar zijn.
  Lees meer
 • Nieuwe techniek voor thermisch verzinkte pijpleidingen met losse flenzen
  22 januari 2013
  WW 22-01-2013 120pix
  De nieuwste productiemachine van Wolfard & Wessels Werktuigbouw BV kan door een mechanische bewerking een pakkingvlak (kraag) rechtstreeks op de pijp vormen. Met een losse flens ontstaat een pijp-flensverbinding (zonder las) als alternatief voor een gelaste pijp-flensverbinding.
  Lees meer
 • Herdoop opleidingsschip STC-Albatros
  17 januari 2013
  STC 17-01-2013 120pix
  Op zaterdag 19 januari vindt tijdens de open dag van de STC-Group de feestelijke herdoop van het onlangs aangekochte opleidingsschip STC-Albatros plaats. De ceremonie wordt voltrokken door Mathilde Hietbrink-Immikhuizen, echtgenote van de voorzitter College van Bestuur van de STC-Group, Erik Hietbrink. De ceremonie vindt plaats aan de Sint-Jobshavenkade, achter de hoofdlocatie van de STC-Group aan de Lloydstraat in Rotterdam.
  Lees meer
 • Toenemend aantal jongeren werkloos door ‘mismatch’
  17 januari 2013
  IHC 17-01-2013 120pix
  Op dit moment is bijna 14 procent van de jongeren in Nederland werkloos, terwijl er een groot tekort is aan technische vakkrachten. Dat meldde het NCRV-opinieprogramma 'Altijd Wat' op dinsdag 15 januari in een reportage over de toenemende jeugdwerkloosheid. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de oorzaak van de jeugdwerkloosheid een ’mismatch’. In de uitzending werd onder andere een bezoek gebracht aan lidbedrijf IHC Merwede. Zij lieten zien dat de maritieme sector nog steeds jong talent zoekt.
  Lees meer
 • Fors minder voortijdige schoolverlaters bij het STC
  17 januari 2013
  Meer MBO’ers hebben vorig jaar met succes hun opleiding aan het Scheepvaart en Transport College afgerond. Het aantal voortijdige schoolverlaters is ten opzichte van schooljaar 2005 – 2006 met ruim 35% gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het ministerie van Onderwijs gisteren heeft gepubliceerd.
  Lees meer
 • Regiosecretaris Rijndelta trekt in bij Scheepsbouw Nederland
  17 januari 2013
  De nieuwe secretaris van FME-regio Rijndelta, Marco Kirsenstein, zal zich vanaf het eerste kwartaal van 2013 gaan vestigen in het kantoor van Scheepsbouw Nederland in Rotterdam. Scheepsbouw Nederland ziet uit naar een goede samenwerking. Momenteel is Kirsenstein nog directeur van de Vereniging van Importeurs van Verbrandingsmotoren (VIV). In zijn nieuw functie als secretaris volgt hij Ronald van der Mark op.
  Lees meer
 • Eekels levert automatiseringssystemen voor SPM boeien
  16 januari 2013
  Eekels 16-01-2013 120pix
  Met meer dan 100 jaar ervaring in de Marine & Offshore markt heeft Eekels de Single Point Mooring (SPM) boei automatisering ontwikkeld. Een SPM boei maakt het mogelijk dat een tanker de haven niet hoeft aan te doen voor het laden en lossen van een product. Het monitoren en besturen van het laden en lossen wordt door de SPM boei automatisering afgehandeld. Het systeem is modulair opgebouwd en geschikt om in de meest zware omstandigheden te functioneren.
  Lees meer
 • Marof-studenten helpen u innoveren
  16 januari 2013
  Speeddate 11-10-2012 120pix
  Bent u bezig met een interessant innovatief project en kunt u wel wat hulp gebruiken? Of heeft u ideeën voor innovatieprojecten maar vindt u het lastig om hier tijd voor vrij te maken? Meld u dan nu aan voor de speeddate van de Proeftuin Maritieme Innovatie op donderdag 14 februari bij het STC in Rotterdam. Zo’n 40 studenten Maritiem Officier staan voor u klaar om u bij uw innovatie te ondersteunen.
  Lees meer
 • Aansluiting VMBO op MBO: mening leerbedrijven gevraagd
  14 januari 2013
  De werkgeversorganisaties in de maritieme cluster gaan zich inzetten voor een versterking van het VMBO. Samen met andere sectoren neemt Nederland Maritiem Land (NML) deel aan een onderzoek door MKB-Nederland/VNO-NCW, dat tot doel heeft om de aansluiting van het VMBO op het MBO te verbeteren. Actieve maritieme leerbedrijven ontvangen binnenkort een enquête.
  Lees meer
 • Veel visitekaartjes uitgewisseld tijdens netwerkborrel
  11 januari 2013
  SpeedSolving borrel 11-01-2013 120pix
  Ondernemers en studenten hebben op donderdagmiddag 10 januari enthousiast genetwerkt op de SpeedSolving Maritime Netwerkborrel XL. Ruim 50 studenten met technische en commerciële achtergronden waren op de borrel aanwezig en zo’n 15 maritieme ondernemers. In een ongedwongen sfeer zochten professionals en studenten de juiste match voor een stageplaats, een afstudeeropdracht of een leuke startersbaan. En met succes, want er werden veel visitekaartjes uitgewisseld. De netwerkborrel was een initiatief van Speedsolving Maritime en Proeftuin Maritieme Innovatie.
  Lees meer
 • Doop en tewaterlating Industrial More bij Peters Shipyards
  10 januari 2013
  CFL en Peters Shipyards nodigen u uit voor de doop en tewaterlating van het schip ‘Industrial More’ op vrijdag 25 januari om 13.30 uur, bij Peters Shipyards in Kampen.
  Lees meer
 • Seminar Maritieme regelgeving & innovaties
  10 januari 2013
  De Ruyter 10-01-2013 120pix
  De Hogere Zeevaartschool - De Ruyter Academie Vlissingen organiseert op donderdag 17 Januari het seminar ‘Maritieme regelgeving & innovaties’ in Vlissingen. Aansluitend nodigen docenten en medewerkers u uit om samen het glas te heffen tijdens de Nieuwjaarsborrel. Tijdens het symposium geven studenten van de hogeschool presentaties over kostenefficiëntie, een stabiliteitsprogramma, oplossing om te voldoen aan regelgevingen en het ontwerp van een ecoponton.
  Lees meer
 • Nieuwjaarsreceptie Scheepsbouw Nederland
  10 januari 2013
  Scheepsbouw Nederland nodigt haar leden uit om op donderdag 24 januari 2013 vanaf 16.30 uur het glas te heffen op een voorspoedig en succesvol nieuwjaar. De nieuwjaarsreceptie wordt gehouden op Hotel Landgoed Het Roode Koper in Ermelo.
  Lees meer
 • V.S. maken zich klaar voor offshore windenergie
  10 januari 2013
  MarineLink 10-01-2013 120pix
  Ontwikkelaars hopen volgend jaar te beginnen met het bouwen van offshore windturbines in de Verenigde Staten. Het land is al leider op het gebied van windenergie op het vasteland. Er zijn nog een aantal obstakels te overwinnen, onder andere over de prijs van windenergie, maar naar verwachting zal hier snel meer duidelijkheid over komen.
  Lees meer
 • IFS breidt overeenkomst met Damen Shipyards Group uit
  09 januari 2013
  ERP-leverancier IFS kondigt aan dat de Nederlandse scheepsbouwer Damen Group besloten heeft de overeenkomst met IFS uit te breiden. De uitbreiding voorziet in het aankopen van extra gebruikerslicenties voor IFS Applications.
  Lees meer
 • Uitnodiging seminar: Leren van Noorse ervaringen met LNG
  09 januari 2013
  De Koninklijke Noorse Ambassade organiseert op maandag 30 januari het business seminar ‘LNG for Transport Industry’ in Rotterdam. Centraal staan de ervaringen van LNG-koploper Noorwegen en wat Nederland van dit land kan leren.
  Lees meer
 • Studenten strijden om het snelste zeiljacht
  09 januari 2013
  Marin 09-01-2013 120pix
  Op vrijdag 18 januari a.s. zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en STC (voorheen Hogeschool Inholland) met elkaar de jaarlijkse strijd aan gaan om het snelste zeiljacht te ontwerpen en te bouwen. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft gemaakt.
  Lees meer
 • Opleidingen en bedrijven presenteren zich tijdens open dagen
  08 januari 2013
  STC 18-12-2012 120pix
  Op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari organiseren het Scheepvaart en Transport College, de Rotterdam Mainport University en de Netherlands Maritime University open dagen. Diverse locaties binnen en buiten Rotterdam openen op die dagen hun deuren. Geïnteresseerden die meer willen weten over de VMBO-, MBO-, HBO- en masteropleidingen zijn van harte welkom. Ook het bedrijfsleven is aanwezig. Daarmee bieden de opleiders een compleet beeld van sectoren, opleidingen en carrièrekansen.
  Lees meer
 • Nieuwe rapportage over harmonisatie van zeescheepsclassificaties
  03 januari 2013
  EU rapport 03-01-2013 120pix
  De 'EU Recognised organisations (RO’s) on Mutual Recognition' hebben onlangs het rapport ‘Mutual Recognition within ship classification’ gepubliceerd. Het rapport is een verslag van de inspanningen die Europese klassebureaus tussen 2009 en 2012 hebben verricht om de classificatie van zeeschepen te standaardiseren.
  Lees meer

Contact

Netherlands Maritime Technology
De Willemswerf
Boompjes 40
3011 XB Rotterdam
Postbus 23541
3001 KM Rotterdam
 
T (010) 44 44 333
F (010) 21 30 700
E info@maritimetechnology.nl
 

Uitgelicht


Zoeken